ΚΛΕΙΣΙΜΟ
MENU
weather-icon 3 oC
Αναζήτηση:
CREATE IMAGE

Εκπρόσωποι Τραμπ και Πούτιν θα συναντηθούν στο Ριάντ τις επόμενες μέρες για την κατάπαυση πυρός

Εκπρόσωποι Τραμπ και Πούτιν θα συναντηθούν στο Ριάντ τις επόμενες μέρες για την κατάπαυση πυρός

«Προσπαθούμε να πείσουμε και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο» είπε ο Μάικλ Γουόλτζ

Ο Μάικ Γουόλτς, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Γιούρι Ουσάκοφ για τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε ότι οι τεχνικές μας ομάδες θα συναντηθούν στο Ριάντ τις επόμενες ημέρες για να επικεντρωθούν στην εφαρμογή και την επέκταση της μερικής κατάπαυσης του πυρός που εξασφάλισε ο Πρόεδρος Τραμπ από τη Ρωσία», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

«Η διπλωματία των ενδιάμεσων είναι περίπλοκη, είναι δύσκολη, αλλά κινούμαστε μπρος-πίσω σε όλα τα επίπεδα, προσπαθώντας να πείσουμε και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο», είπε, ακόμα, ο Γουόλτς στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, περιγράφοντας τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον για διάλογο με τη Μόσχα και το Κίεβο.

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου δήλωσε, ακόμα, ότι δεν συζήτησε τη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία στη σημερινή του συζήτηση με τον Ουσάκοφ, ενώ άφησε αναπάντητο το ερώτημα αν μπορεί να εμπιστευθεί τη Ρωσία στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν θέλει ο Τραμπ να αναγνωρίσει επίσημα όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει επίσημα και τις τέσσερις περιοχές που η Μόσχα διεκδικεί ως δικές της εκτός της Κριμαίας, γράφει η ημερήσια εφημερίδα Kommersant.

Η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που παρίσταντο σε μια ιδιωτική επιχειρηματική συνάντηση με τον Πούτιν χθες Τρίτη, αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα τις τέσσερις περιοχές - Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, ως τμήμα της Ρωσίας μαζί με την Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.

Η Ρωσία παρότι προελαύνει στο πεδίο της μάχης, δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές.

Σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση και αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί «στο εγγύς μέλλον», η Kommersant γράφει ότι ο Πούτιν θα δεσμευόταν να μην διεκδικήσει την ουκρανική πόλη-λιμάνι Οδησσό και άλλα ουκρανικά εδάφη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, είπε ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ δεν συζήτησαν το θέμα αυτό στη χθεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία.

Ωστόσο ο ίδιος επιβεβαίωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ότι ο Πούτιν συζήτησε τη σύγκρουση στην Ουκρανία στη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τα μέλη της ρωσικής επιχειρηματικής ελίτ.

Ο Πεσκόφ δεν επιβεβαίωσε ωστόσο, εάν ο Πούτιν έθεσε κατά τη συνάντηση την ιδέα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ των τεσσάρων περιοχών εκτός της Κριμαίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βελτιώνεται συνεχώς η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Βελτιώνεται συνεχώς η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου