ΚΛΕΙΣΙΜΟ
MENU
weather-icon 16 oC
Αναζήτηση:
CREATE IMAGE

Συρία: Αθώα και άοπλα τα θύματα των εκτελέσεων – Στους 1.500 οι νεκροί, συνεχίζονται οι σφαγές με «συνοπτικές διαδικασίες»

Συρία: Αθώα και άοπλα τα θύματα των εκτελέσεων – Στους 1.500 οι νεκροί, συνεχίζονται οι σφαγές με «συνοπτικές διαδικασίες»

Ανάμεσα στα θύματα, εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και Χριστιανοί. «Θα λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για την αιματοχυσία αμάχων», υποσχέθηκε ο Άχμαντ αλ Σάρα

Στο έλεος του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται τις τελευταίες 5 ημέρες η Συρία. Οι άμαχοι που εκτελέστηκαν, ανάμεσα τους πολλά παιδιά, έφτασαν τη Δευτέρα (10.03.2025) σχεδόν τους 1.000. Ο γενικότερος απολογισμός ανέρχεται σε πάνω από 1.500 καθώς νεκροί έπεσαν και πολλοί στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων και πιστοί του Άσαντ.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας, Άχμαντ αλ Σάρα, υποσχέθηκε την Κυριακή πως θα λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για την «αιματοχυσία αμάχων», ενώ νωρίς σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση έκανε λόγο για τουλάχιστον 973 πολίτες που έχουν σκοτωθεί στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου συνεχίζονται από την περασμένη εβδομάδα τα πιο πολυαίμακτα επεισόδια που ξέσπασαν στη Συρία μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η διπλωματία των ΗΠΑ και άλλων χωρών, καταδίκασαν τις σφαγές αμάχων στη Συρία και κάλεσαν τις de facto αρχές να φέρουν την ειρήνη.

«Ο συνολικός αριθμός των μαρτύρων πολιτών αυξήθηκε σε 973, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Η ΜΚΟ έκανε λόγο για «φόνους», «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες», επιχειρήσεις «εθνικής εκκαθάρισης».

Η αρχή του κακού

Το τρομακτικό κύμα βίας ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη, με έναυσμα πολύνεκρη επίθεση φερόμενων ως οπαδών του Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Τζάμπλα, κοντά στη Λαττάκεια, λίκνο της σιιτικής μειονότητας των αλαουιτών, στην οποία ανήκει η οικογένεια του πρώην προέδρου, που ανατράπηκε από συμμαχία ανταρτών και τζιχαντιστών την 8η Δεκεμβρίου.

Οι νέες αρχές στη Δαμασκό έστειλαν ενισχύσεις σε επαρχίες που γειτονεύουν με τη Λαττάκεια και την Ταρτούς για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των οπαδών του Άσαντ.

Τουλάχιστον 481 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ένοπλοι οπαδοί του πρώην προέδρου Άσαντ έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους από την περασμένη Πέμπτη, με άλλα λόγια οι νεκροί είναι γύρω στους 1.500, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι προσωρινές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει κανέναν απολογισμό.

Καλώντας κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ισλαμικό τέμενος στη Δαμασκό να προασπιστεί η «εθνική ενότητα» και η «ειρήνη», ο μεταβατικός πρόεδρος Σάρα ανακοίνωσε πως συγκροτείται ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας για τα εγκλήματα σε βάρος πολιτών, ώστε να ταυτοποιηθούν οι δράστες και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Θα απαιτήσουμε λογοδοσία. Χωρίς επιείκεια, από οποιοδήποτε πρόσωπο ενέχεται στην αιματοχυσία αμάχων (…) ή υπερέβη τις κρατικές εξουσίες», υποσχόμενος πως θα συγκροτηθεί επιτροπή για να «προστατεύσει την κοινή ειρήνη».

Ο Σάρα, ως πρότινος επικεφαλής της ριζοσπαστικής σουνιτικής ένοπλης οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ηγήθηκε της συμμαχίας που ανέτρεψε τον κ. Άσαντ την 8η Δεκεμβρίου, αναγκάζοντας τον έκπτωτο πρόεδρο να βρει καταφύγιο στη Μόσχα.

Ο μεταβατικός επικεφαλής της συριακής διπλωματίας Άσαντ Αλ Σιμπάνι διαβεβαίωσε από το Αμάν πως οι de facto αρχές είναι «εγγυήτριες» της ασφάλειας και των δικαιωμάτων όλο του συριακού λαού και «όλων των θρησκειών» και ότι «προστατεύουμε τους πάντες με τον ίδιο τρόπο.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία στη χώρα με διάφορες εθνότητες και πιστούς διαφόρων θρησκειών, όπου μαινόταν για πάνω από 13 χρόνια εμφύλιος πόλεμος, ο Άχμαντ Σάρα επιδιώκει να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη και να καθησυχάσει τις μειονότητες.

Διεθνής κατακραυγή για τις εκτελέσεις στη Συρία

Στο κυριακάτικο κήρυγμα του ο ελληνορθόδοξος πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι΄ δήλωσε πως διαπράχθηκαν σφαγές «πολλών αθώων χριστιανών». Στην πλειονότητά τους, επέμεινε, τα θύματα ήταν «αθώοι και άοπλοι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών».

Οι αυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας, που ελέγχουν μεγάλα τμήματα του ανατολικού και του βόρειου τμήματος της χώρας, καταδίκασαν «τις πρακτικές» που «μας ξαναγυρίζουν σε μαύρη εποχή την οποία δεν θέλει να ξαναζήσει ο συριακός λαός».

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Γεδεών Σάαρ από την πλευρά του παρότρυνε την Ευρώπη να σταματήσει να προσφέρει «νομιμοποίηση» στη de facto συριακή κυβέρνηση με «καλώς εγνωσμένο τρομοκρατικό παρελθόν».

Το υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε πως εστάλησαν περαιτέρω «ενισχύσεις» στην Κάντμους, στην επαρχία Ταρτούς, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας «καταδιώκουν τους τελευταίους πιστούς του παλιού καθεστώτος», κατ’ αυτό.

Το SANA έκανε λόγο για «σφοδρές συγκρούσεις» στο Ταανίτα, ορεινό χωριό στον ίδιο τομέα, όπου κατ’ αυτό είχαν καταφύγει πολλοί «εγκληματίες πολέμου» του προηγούμενου καθεστώτος υπό προστασία «πιστών του Άσαντ».

Στο χωριό Μπισνάντα, όπως αναφέρει το newsit.gr, στην επαρχία Λαττάκεια, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έρευνες σε σπίτια, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του AFP.

«Πάνω από πενήντα άνθρωποι, συγγενείς μου και φίλοι, σκοτώθηκαν», είπε κάτοικος στην Τζάμπλα που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόσθεσε πως τα πτώματά τους ρίχτηκαν σε ομαδικούς τάφους ή «πετάχτηκαν στη θάλασσα».

Σύμφωνα με τον Άρον Λουντ του κέντρου μελετών Century International η έκρηξη βίας δείχνει πόσο «εύθραυστη» είναι η de facto κυβέρνηση, καθώς βασίζεται σε «τζιχαντιστές» οι οποίοι «θεωρούν τους αλαουίτες εχθρούς του θεού».

Στη Δαμασκό, οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν για να διαλύσουν καθιστική διαμαρτυρία εναντίον των σφαγών αμάχων, έπειτα από αντιδιαδήλωση με κεντρικό αίτημα «σουνιτικό κράτος» που αμαυρώθηκε από συνθήματα εναντίον των αλαουιτών.

Bacha Bazi: Πολέμαρχοι και ισχυροί παράγοντες του Αφγανιστάν ντύνουν ανήλικα παιδιά ως γυναίκες και τα κακοποιούν σεξουαλικά
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Bacha Bazi: Πολέμαρχοι και ισχυροί παράγοντες του Αφγανιστάν ντύνουν ανήλικα παιδιά ως γυναίκες και τα κακοποιούν σεξουαλικά