MENU
weather-icon 18 oC
Αναζήτηση:

«Super» κουνούπια: Τα ενοχλητικά έντομα έχουν μεταλλαχθεί και είναι ανθεκτικά στα εντομοκτόνα

«Super» κουνούπια: Τα ενοχλητικά έντομα έχουν μεταλλαχθεί και είναι ανθεκτικά στα εντομοκτόνα

Προβληματισμός για τον έλεγχο των λοιμώξεων που μεταδίδονται από τα κουνούπια

Τα"super"κουνούπιαείναι γεγονός και είναι ανθεκτικά σταεντομοκτόνα,σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων στην Ιαπωνία μελέτησαν κουνούπια σε ενδημικές περιοχές του δάγκειου πυρετού στοΒιετνάμκαι τηνΚαμπότζηκαι διαπίστωσαν ότιφέρουν μεταλλάξειςπου τα «προικίζουν» με ισχυρή ανθεκτικότητα στα κοινά εντομοκτόνα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Science Advances.

Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας σταπυρεθροειδήσυμβαίνει συχνά όταν εμφανίζονται μεταλλάξεις στο γονίδιο Vgsc. Το 79% των κουνουπιών που συλλέχθηκαν από τις δύο περιοχές φαίνεται ότι είχαν αυτές τις μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο σε αυτά τα μέρη του κόσμου, αλλά κρίνεται ως εξαιρετικά πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλες ασιατικές περιοχές.

Πολλές προσπάθειες βασίζονται στα πυρεθροειδή κι άλλα εντομοκτόνα για τον έλεγχο των λοιμώξεων που μεταδίδονται από κουνούπια, ιδίως για εκείνες που δεν έχουν εμβόλιο, όπως ο δάγκειος πυρετός.Τα ευρήματα αυτά, λοιπόν, θα μπορούσαν νααποτελέσουν σοβαρή απειλή για τον έλεγχο μολυσματικών ασθενειώνκαι τα προγράμματα εξάλειψής τους.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα εντομοκτόνα που συνήθως χρησιμοποιούμε μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά κατά των κουνουπιών» δήλωσε στο ABC News οShinji Kasai, συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητής του Τμήματος Ιατρικής Εντομολογίας του NIID.

Θα πρέπει να συνεχιστεί ηπαρακολούθησηαυτών των μεταλλαγμένων στελεχών, ιδίως στη νοτιοανατολική Ασία, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα αντίμετρα πριν εξαπλωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπλήρωσε. Πρότεινε, δε, τηνεναλλαγή μεταξύ εντομοκτόνωνως πιθανή λύση.

Τα κουνούπια παρουσιάζουνσημαντική εξελεγκτική πορείαώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν από τις προσπάθειες του ανθρώπου να τα εξοντώσει.

ΤονΦεβρουάριο, έρευνα ανέφερε πως τα κουνούπια μαθαίνουν νααποφεύγουν τα φυτοφάρμακα. Επιστήμονες μελέτησαν δύο είδη κουνουπιών - Aedes aegypti και Culex quinquefasciatus - και διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά έμαθαν να αποφεύγουν τα φυτοφάρμακα μετά από μόνο μία μη θανατηφόρα έκθεση.

Με πληροφορίες από ABC News