MENU
weather-icon 20 oC
Αναζήτηση:

Στέφανος Παπανικολάου: Ποιος και γιατί;

Στέφανος Παπανικολάου: Ποιος και γιατί;

Ο Στέφανος εφ' όλης της ύλης στο LamiaReport.

Όταν βλέπεις έναν άνθρωπο 21 ετών, ο οποίος αποφασίζει να εμπλακεί με την πολιτική, οφείλεις να του κάνεις κάποιες ερωτήσεις.

Στην περίπτωση αυτή, έχουμε τον Στέφανο Παπανικολάου, τελειόφοιτοπληροφορικής και υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Λαμιέων στο πλευρό του Πανουργιά Παπαϊωάννου.

Συνέντευξη:

LR: Πως προέκυψε η υποψηφιότητα;

ΣΠ: Ξέρετε, μεγαλώνουμε σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική κοινωνία. Από πολύ μικροί, μαθαίνουμε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, στο σχολείο, στις δραστηριότητες μας, παντού. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε κοινωνικές σχέσεις και εντασσόμαστε σε παρέες και ομάδες.

Συνδέοντας αυτά τα δύο, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είσαι μια αυτόνομη μονάδα που λαμβάνει αποφάσεις στον αέρα, αλλά ότι είσαι μέρος ενός κοινωνικού δικτύου, όπου οι πράξεις σου πραγματικά μετράνε και μεταβάλλουν έστω και σε ένα πολύ μικρό ποσοστό την κοινωνία που ζεις.

Η συνειδητοποίηση αυτή ήρθε περίπου μια πενταετία πριν. Από τότε, μπήκα σε μία διαδικασία πολύπλευρης ανάλυσης και κατανόησης του «πως λειτουργεί ο κόσμος», και σήμερα βρίσκομαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, στο πλευρό του κ. Πανουργιά Παπαϊωάννου.

LR: Tι αντιδράσεις υπήρξαν μετά την ανακοίνωση υποψηφιότητας;

ΣΠ: Αυτό που εξέλαβα είναι ότι την φράση «χρειαζόμαστε νέους στην πολιτική», δεν την ασπάζονται όλοι. Δεν είναι υποχρεωμένοι στην τελική, και είναι σεβαστό. Έγινε όμως ξεκάθαρο ότι το νέο τρομάζει και θα συνεχίσει να τρομάζει. Γιατί το νέο δεν έχει ανάγκη τα συστήματα διαπλοκής που υπάρχουν ΚΑΙ στην πόλη μας. Γιατί το νέο σημαίνει ανεξαρτησία και εξέλιξη, το λέω και θα το λέω, έως ότου οι αρχές αυτές να θεωρούνται αυτονόητες.

Αν σταματούσα εδώ όμως, θα αδικούσα τους ανθρώπους που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την υποψηφιότητα αυτή και σπεύσανε να με κατατοπίσουν και να μου λύσουν οποιαδήποτε απορία. Είμαι και θα είμαι ευγνώμων προς αυτούς και τους ευχαριστώ.

LR: Πως βιώνει ένας νέος σαν εσένα την προεκλογική περίοδο;

ΣΠ: Συνολικά, η εμπειρία του υποψηφίου για εμένα, αποτελεί ένα νέο, μεγάλο σχολείο. Μαθαίνεις πάρα πολλά πράγματα, γνωρίζεις ανθρώπους, συμμετέχεις σε συζητήσεις και αποκτάς λόγο για διαχρονικά ζητήματα, που τόσο καιρό τα παρατηρούσες « απ’ έξω ».

Παρ’ όλα αυτά, εκτός από υποψήφιος, παραμένω και ψηφοφόρος. Έτσι, βάζοντας στον εαυτό μου στη θέση του ψηφοφόρου, μπορώ να πω ότι με ενόχλησε – απογοήτευσε, ο διχασμός και η μεγάλη τοξικότητα που υπάρχει, όπως επίσης και η απουσία ιδεών και προτάσεων από τους υποψηφίους. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και πάνω σε αυτή έχει δομηθεί και ο προεκλογικός μου αγώνας.

LR: Υπάρχει πλάνο; Ποιοι είναι οι στόχοι σε περίπτωση εκλογής;

ΣΠ: Οι στόχοι μου είναι συγκεκριμένοι. Στοχεύω σε μια Λαμία, διαφανή και ξεκάθαρη.

  • Σε μία Λαμία, ενεργειακά αυτόνομη.
  • Σε μία Λαμία ψηφιοποιημένη και τεχνολογικά καταρτισμένη.
  • Σε μία Λαμία, που θα αποτελεί τον πυρήνα στις μεταφορές και τις υποδομές όλης της χώρας.
  • Σε μία Λαμία, προσβάσιμη και φιλόξενη για όλες τις κοινωνικές ομάδες.
  • Σε μία Λαμία, κέντρο πολιτισμού και αθλητισμού.

Υπάρχει πλάνο, υλοποίηση του οποίου προϋποθέτει πλήρη αξιοποίηση του έμψυχου αλλά και «άψυχου» δυναμικού του Δήμου, άρτια λειτουργία των υπηρεσιών και απορρόφηση κεφαλαίου από κρατικά ταμεία αλλά και από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ωστόσο, δεν σας κρύβω, ότι ο μεγαλύτερος μου στόχος είναι η ενεργοποίηση της γενιάς μου, να δώσω ένα μικρό στίγμα του ότι η φωνή μας μετράει. Αν μου λέγανε, παραιτήσου, και σου υποσχόμαστε ότι στις επόμενες εκλογές οι νέοι υποψήφιοι θα πολλαπλασιαστούν, θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη.

LR: Γιατί με τον Πανουργιά;

ΣΠ: Για αρχή, αποτέλεσε βασικό στοιχείο η κομματική ανεξαρτησία του συνδυασμού μας, καθώς αυτό προμηνύει και την πολυσυλλεκτικότητα ιδεών. Συνεπώς, έμενε μόνο να συζητήσω με τον κ. Παπαϊωάννου.

Όντας προκατειλημμένος από προσεγγίσεις άλλων, υπήρχε στο μυαλό μου το σενάριο του να είμαι ένα απλό επικοινωνιακό trick. Σκέψη, η οποία εξαφανίστηκε, από την πρώτη στιγμή που έκατσα στο ίδιο τραπέζι μαζί του, καθώς ήταν εντυπωσιακή η δεκτικότητα του. Εν, ολίγοις, με άκουσε. Άκουσε έναν απλό 21χρονο φοιτητή και αυτό λέει πολλά για το ήθος του και τον τρόπο σκέψης του.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Βρείτε τον Στέφανο εδώ:
https://linktr.ee/papanikolaoustef