MENU
weather-icon 25 oC
Αναζήτηση:

Κατερίνα Μακρυνιώτη: «Μόνο ο λαός με τους αγώνες του σώζει τον λαό»

Κατερίνα Μακρυνιώτη: «Μόνο ο λαός με τους αγώνες του σώζει τον λαό»

«Να παλέψουμε για το δίκιο όλων και για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας...», τονίζει η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Κατερίνα Μακρυνιώτη

Τη Χημικό Μηχανικό Κατερίνα Μακρυνιώτητην γνωρίσαμε μέσα από τον τεκμηριωμένο λόγο της και τη μαχητικότητά της στον αγώνα των κατοίκων της Κοινότητας Κόμματος, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2021. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ηςΟκτωβρίου κατέρχεται υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσηςμε επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

LR: Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

ΑΠ: Λόγω της καταγωγής μου από αγροτική οικογένεια βιοπαλαιστών και αγωνιστών της αριστεράς από τα μαθητικά μου ακόμη χρόνια ασχολήθηκα με την διεκδίκηση δικαιωμάτων σε όποιο χώρο βρέθηκα. Τα τελευταία χρόνια που διογκώθηκαν τα προβλήματα της κοινωνίας με τα μνημόνια, το προσφυγικό, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την κλιματική κρίση και τις καταστροφές που αυτή επιφέρει προσπάθησα να συνεισφέρω στον συνάνθρωπο μέσα από κινήματα αλληλεγγύης.

Όταν τον Δεκέμβρη του 2021 είδα την λάσπη να καταπίνει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής και εγώ με τον άντρα μου να φτάνουμε κοντά στο θάνατο, το πρώτο συναίσθημα που με κατέλαβε ήταν η απόγνωση. Λίγες μέρες αργότερα, όταν είδα ότι εκατοντάδες συντοπίτες μου βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση, η απόγνωση μετατράπηκε σε οργή και η οργή σε αποφασιστικότητα να ξεσκεπαστεί το έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος τόσων ανθρώπων βιοπαλαιστών στην πλειοψηφία τους.

Έτσι μπήκαμε μπροστά μια χούφτα άνθρωποι και από τότε δίνουμε έναν τιτάνιο αγώνα, που έχει φέρει σημαντικές νίκες, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο αντίπαλος είναι πολύ ισχυρός: κράτος και μεγάλες εταιρείες που το στηρίζουν. Ο αγώνας αυτός έχει ακόμα πολύ ανήφορο πιστεύω όμως πως θα αποτελέσει ένα φάρο ελπίδας για τους ανθρώπους, που το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται σκληρά από πυρκαγιές και πλημμύρες για να διεκδικήσουν δικαίωση για ότι έπαθαν και το δικαίωμα όλων μας στην ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας μας στον τόπο μας.

LR: Πως σχολιάζετε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών;

ΑΠ: Μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι (αγρότες, επιχειρηματίες κ.ά.) της κοιλάδας του Σπερχειού βίωσαν τραγικές στιγμές με την απειλή της πλημμύρας να χτυπάει δυο φορές την πόρτα τους. Άνθρωποι ξενύχτησαν με την αγωνία αν θα προλάβουν να σωθούν και να σώσουν το βιος τους.

Την πρώτη φορά διατάχθηκε εκκένωση του χωριού Κόμμα και την δεύτερη αποτράπηκε την τελευταία στιγμή. Παράλληλα τεράστια καταστροφή προκλήθηκε στο χωριό της Λαμίας Μεγάλη Βρύση και σε πολλά χωριά του Δομοκού και στον κάμπο της Θεσσαλιώτιδας αν αναφερθούμε μόνο στον νομό Φθιώτιδας. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και σίγουρα πάντα υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας που με λάθη ή παραλείψεις μετατρέπει τις ισχυρές βροχοπτώσεις σε καταστροφικές πλημμύρες.

Στην περίπτωση της κοιλάδας του Σπερχειού θα μπορούσε να έχει δοθεί λύση και να μπει ένα τέλος στην αγωνία των ανθρώπων, μόνο αν εφαρμόζονταν οι δικαστικές αποφάσεις, που υποχρεώνουν τους κατασκευαστές των μεγάλων έργων, που διέρχονται από την περιοχή, να διορθώσουν τα κατασκευαστικά εγκλήματα και να αποκαταστήσουν την υδραυλική λειτουργία της λεκάνης απορροής του Σπερχειού.

Θα μπορούσε να έχει δοθεί λύση και στο πρόβλημα υπερχείλισης του Σπερχειού με τις απαραίτητες παρεμβάσεις αν οι κυβερνώντες αποφάσιζαν ότι επιλέξιμα έργα είναι αυτά που αποσκοπούν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας όλων των πολιτών κατά προτεραιότητα και κατόπιν τα έργα “ανάπτυξης” όπως τα ονομάζουν.

Είναι απαράδεκτο στην σημερινή εποχή οι άνθρωποι να μην αισθάνονται ασφάλεια μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Είναι στο χέρι του λαού με τους αγώνες του να διεκδικήσει το δικαίωμα του να κοιμάται ήσυχος στο σπίτι του, το δικαίωμά του να καλλιεργεί την γη και να φροντίζει τα ζώα του για να παράγει τροφή, να βιοπορίζεται και να τροφοδοτεί την αγορά με ντόπια προϊόντα.

LR: Πιστεύετε πως αν εκλεγείτε στην τοπική αυτοδιοίκηση θα συνεισφέρετε περισσότερο στον αγώνα ;

ΑΠ: Στην διάρκεια της έρευνας για την αποκάλυψη της αλήθειας για το τι ακριβώς έφταιξε και η κοιλάδα του Σπερχειού μετατράπηκε από ευλογημένο τόπο, σε τόπο επισφαλή για διαμονή και εργασία, αλλά και το τι πρέπει να γίνει για την ασφάλεια των ανθρώπων από δω και πέρα, αντιμετωπίσαμε την απαξίωση από στελέχη υπηρεσιών ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη.

Πολλές φορές άκουσα την απαράδεκτη ατάκα πως δενέχω το δικαίωμα να ρωτάω και να συνδιαλέγομαι γιατί δεν είμαι εκλεγμένη! Την ίδια στιγμή που οι εκλεγμένοι τοπικοίάρχοντεςαποδείχθηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Από την άλλη, στην προσπάθεια αποποίησης ευθυνών, η κυβέρνηση και οι κατασκευάστριες εταιρείες χρησιμοποιούν το επιχείρημα πως για ότι κάνουν έχουν την θετική γνωμάτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Είναι αλήθεια πως ψηφίζονται κατά πλειοψηφία θετικές εισηγήσεις που, είτε αφορούν κατασκευαστικές μελέτες είτε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αυτό, γιατί η πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων δεν μπαίνει καν στον κόπο να διαβάσει τις εισηγήσεις. Πιστεύω πως η Περιφέρεια σαν θεσμός και το Περιφερειακό Συμβούλιο σαν τον κύριο όργανο λήψης αποφάσεων μπορεί και πρέπει να παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των πολιτών: οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον, πολιτισμός και πάνω από όλα ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων. Αυτό θα συμβεί αν εκλεγούν άτομα που θα είναι αποφασισμένα ακόμα και να συγκρουστούν με συμφέρονταόταν αυτά πάνε κόντρα στα συμφέροντα των πολιτών τους οποίους εκπροσωπούν. Πρέπει να εκλεγούν άτομα που έχουν την γνώση ή την θέληση να την αποκτήσουν για να είναι σίγουροι για την ορθότητα της ψήφου τους και όχι απλά να ακολουθούν πιστά εντολές.

LR: Γιατί συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και όχι σε κάποιον άλλο συνδυασμό;

ΑΠ: Για μένα δεν υπήρξε ποτέ το δίλημμα επιλογής συνδυασμού, και δεν είναι μόνο οι συναισθηματικοί δεσμοί που έχω με τον χώρο, αλλά γιατί συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις και τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και περισσότερο με την κορυφαία αλήθεια πως μόνο ο λαός με τους αγώνες του σώζει τον λαό! Αυτό το αποδείξαμε στην πράξη όταν σηκώσαμε το κεφάλι από τις λάσπες που μας έθαψαν, όχι τα νερά του Σπερχειού αλλά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και αγωνιστήκαμε για τις ζωές μας και για το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας, με μπροστάρηδες και καθοδηγούς τους αγωνιστές της Λαϊκής Συσπείρωσης και νικήσαμε και συνεχίζουμε!

LR: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

ΑΠ: Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή είναι ότι είμαστε ανοχύρωτοι απέναντι στα ακραία φαινόμενα που είναι αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης. Η Κλιματική κρίση δεν ήρθε ξαφνικά ως κεραυνός εν αιθρία, είναι κάτι που εδώ και δεκαετίες απασχολεί τους επιστήμονες, είναι κάτι αναπόφευκτο από την στιγμή που οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον, έφεραν τον πλανήτη πέρα από τα όριά του και τις αντοχές του.

Φυσικά και δεν πρέπει να καταμεριστούν οι ευθύνες εξίσου σε όλους, από την στιγμή που οι έχοντες με κύριο μέλημά τους: το κέρδος πάνω από όλα, αγνόησαν και τους νόμους της φύσης και τους επιστήμονες και κατάντησαν την γη έναν απέραντο σκουπιδότοπο! Οι επιπτώσεις όμως από αυτές τις πολιτικές είναι δυσβάσταχτες κυρίως για τους μη έχοντες. Για να αναστραφούν τα δεδομένα και να αρχίσει ο πλανήτης να ελπίζει πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές, για παράδειγμα στις μελέτες και στην κατασκευή των έργων υποδομής.

Αυτό όμως δεν θα γίνει από μόνο του γιατί ποτέ οι εταιρείες δεν θα δεχτούν μείωση των κερδών τους, πρέπει ο λαός να απαιτήσει και να αγωνιστεί για το αυτονόητο: η ζωή του πάνω από τα κέρδη τους! Αν ο καθένας μας δεν αξιοποιεί την δύναμη που του δίνει η φωνή του, το δίκιο του και η ψήφος του για το κοινό συμφέρον και όχι μόνο το ατομικό, αν δεν υιοθετεί το πρόβλημα του γείτονα, του συναδέλφου, του συμπολίτη για δικό του και δεν παλεύει γι αυτό, τότε αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ! Εγώ είτε μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο είτε δίπλα σε αυτούς που θα εκλεγούν, θα προσφέρω τις δυνάμεις μου, τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησα από τον αγώνα στο πλάι των πλημμυροπαθών του Κόμματος, για να αναγκαστούν οι κυβερνώντες να κάνουν το αυτονόητο: να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα την Πολιτική Προστασία.

LR: Κλείνοντας τη συνομιλία μας, πείτε μας λίγα λόγια για σας, ποια είναιη Κατερίνα Μακρυνιώτη;

ΑΠ: Γεννήθηκα το 1965 στην Μαριολάτα Φωκίδας. οι γονείς μου αγρότες, βιοπαλαιστές και αγωνιστές της αριστεράς. Σπούδασα στην Πράγα Τσεχοσλοβακίας Χημικός Μηχανικός και εργάζομαι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας στον τομέα ελέγχου ποιότητας δημοσίων έργων. Έχω σύντροφο στην ζωή και σε όλους τους αγώνες τον Ιωσήφ Βάσωφ Χημικό Μηχανικό- ελεύθερο επαγγελματία και δύο παιδιά την Άννα καταξιωμένη εικαστικό καλλιτέχνη, καθηγήτρια στην σχολή καλών τεχνών ANGEWANDTE στην Βιέννη και τον Θανάση Προγραμματιστή - Μηχανικό Υπολογιστών.

Ζητώ από το λαό της Φθιώτιδας να στηρίξει το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης με την υπόσχεση να παλέψουμε για το δίκιο όλων και για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας!