MENU
weather-icon 25 oC
Αναζήτηση:

Η Λαμιώτισσα Νάντια Αργυροπούλου στη LiFO

Η Λαμιώτισσα Νάντια Αργυροπούλου στη LiFO

Η Εικαστική Επιμελήτρια και Ιστορικός Τέχνης Νάντια Αργυροπούλου από τη Λαμία αποκαλύπτει πως τελευταία στιγμή άλλαξε πλώρη και δεν έγινε δικηγόρος, αλλά και γιατί οι φίλοι της την φωνάζουν Ενάντια.

Γεννήθηκα σε μαιευτήριο της Αθήνας, αλλά μεγάλωσα στη Λαμία από μαμά Πειραιώτισσα και μπαμπά Λαμιώτη. Με καθόρισε το ότι μεγάλωσα στην ελληνική επαρχία, και μάλιστα σε μια επαρχία που ήταν «οριακή»· δηλαδή δεν ήταν ούτε αρκετά επαρχία με την έννοια του χωριού ούτε αρκετά μεγάλη με την έννοια της Αθήνας, η οποία ήταν πάντα πολύ κοντά μας. Η νοοτροπία της επαρχίας με δυσκόλεψε πολύ, γιατί έπρεπε να προσαρμοστώ σε πράγματα που ζητάνε οι μικρές κοινωνίες, σε πιο συμβατικούς τρόπους συμπεριφοράς. Η οικογένειά μου ήταν κιόλας πολύ γνωστή, οπότε οτιδήποτε έκανα που δεν ήταν απολύτως καθωσπρέπει γινόταν αμέσως γνωστό.

Διαβάζαμε πολύ στο σπίτι. Η μαμά μου μας διάβαζε ποίηση, ο μπαμπάς μου ήταν έμπορος, οπότε μας έμαθε από νωρίς ότι ο σκοπός μας στη ζωή δεν είναι να βολευτούμε στο Δημόσιο. Εκείνου το πνεύμα ήταν πάρα πολύ ερευνητικό και της μαμάς μας πολύ ποιητικό, οπότε αυτά τα δύο ήταν οι βάσεις μας. Ούτε τα μουσεία ούτε οι γκαλερί ήταν κομμάτι της ζωής μου τότε, αλλά τα ερεθίσματα που υπήρχαν στη Λαμία με καθόρισαν. Εκεί είδα τα Γουρούνια και Μαργαριτάρια, το Jesus Christ Superstar κρυφά από τους γονείς μου ή έκανα πράγματα που η μικρή κοινωνία τότε τα θεωρούσε κάπως τρελά.

Έχω μείνει επαρχιώτισσα με την έννοια του ότι με νοιάζουν πολύ οι μικρές κοινωνίες, με ενδιαφέρουν οι μικρές οικονομίες. Βρίσκω ότι δεν υπάρχει πιο ανόητη έκφραση στον κόσμο από τις «έξυπνες πόλεις» – τόσο χαζή και ανεπαρκής έκφραση, τι σημαίνει έξυπνη πόλη; Μέχρι στιγμής εγώ δεν έχω δει καμία έξυπνη πόλη. Μια πόλη που να καταλαβαίνει τις διαφορετικές ταυτότητες που περιλαμβάνει, να διαθέτει χώρο και τρόπους ώστε αυτές οι ταυτότητες να ανθούν, να μεγαλώνουν, μια πόλη ανοιχτή στην επικοινωνία της με ό,τι βρίσκεται έξω από αυτήν. Έξυπνη πόλη σίγουρα δεν είναι μόνο μια τεχνολογικά επαρκής πόλη, αυτή που έχει καλά μετρό και καλά ATM. Έχεις δει το Μετρόπολις του Φριτς Λανγκ; Δεν έχουν γίνει πιο έξυπνες οι πόλεις μας από την εποχή εκείνη.

Διαβάστε τη συνέχεια στοlifo.gr