MENU
weather-icon 20 oC
Αναζήτηση:

Πόσους υποψήφιους θα έχει το ψηφοδέλτιο για το Δήμο Λαμιέων - Πόσες θα είναι οι γυναίκες;

Πόσους υποψήφιους θα έχει το ψηφοδέλτιο για το Δήμο Λαμιέων - Πόσες θα είναι οι γυναίκες;

Κατεβαίνει στους 201 κατοίκους το όριο των δημοτικών κοινοτήτων με τριμελή συμβούλια.

Μπορεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, λίγες εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές, να εστιάζει στις κάλπες της 21ης Μαΐου, αλλά και τις μετεκλογικές εξελίξεις, πολλοί είναι όμως εκείνοι που έχουν το βλέμμα στραμμένο στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτώβρη. Πολλώ δε μάλλον, τώρα που η κυβέρνηση κατέθεσε στη βουλήπολυνομοσχέδιο «σκούπα» για την τοπική αυτοδιοίκηση -αναμένεται να ψηφιστεί τηνΜεγάλη Τρίτη-με το οποίο κατεβαίνει στους201 κατοίκουςτο όριο των δημοτικών κοινοτήτων με τριμελή από μονομελή εκπροσώπηση.

Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, τοσυμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από:

α)3 μέλη, σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από201 – 2.000κατοίκους,

β)5 μέλη, σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από2.001 – 10.000κατοίκους,

γ)11 μέλη, σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από10.001 – 50.000κατοίκους και

δ)15 μέλη, σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από50.001 και άνωκατοίκους.

Είναι μια τροποποίηση που, αναμφίβολα, ενισχύει τους εν ενεργεία δημάρχους που έχουν και την ευχέρεια να καταρτίσουν πλήρη συνδυασμό, αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι, σύμφωνα με με το αίτημα της ΚΕΔΕ, εφόσον δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα με υπουργική απόφαση ο αριθμός του μόνιμου πληθυσμού που θα προσδιορίσει και τον αριθμό των εδρών των κοινοτήτων, μέχρι τέλος Μαρτίου, ο αριθμός αυτός θα καθοριστεί με τηναπογραφή του 2011.

Με τα δεδομένα αυτά, ας δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στο μεγαλύτερο δήμο της Φθιώτιδας, στο Δήμο Λαμιέων:

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου από41που είναι σήμερα, θα μειωθούν σε35.

Ο αριθμός των υποψηφίων μπορεί να προσαυξάνεται κατά 150%, οπότε ο μέγιστος αριθμός μπορεί να είναι 89 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Από τις46 Κοινότητεςτου Δήμου Λαμιέων η Δημοτική ΚοινότηταΛαμίαςέχειδεκαπενταμελές συμβούλιο,2 κοινότητεςέχουνπενταμελή συμβούλια,30 Κοινότητεςέχουντριμελή συμβούλιακαι13 Κοινότητεςέχουνμονομελήσυμβούλια.

O ελάχιστος αριθμός των μελών των Κοινοτήτων, δηλαδή το σύνολο Προέδρων και Συμβούλων Δημοτικών Κοινοτήτων ανέρχονται σε128και ο μέγιστος με την προσαύξηση330.

Συνεπώς το ψηφοδέλτιο κάθε επίδοξου διεκδικητή του Δήμου Λαμίας, θα πρέπει να περιέχει ελάχιστο αριθμό υποψηφίων163και μέγιστο αριθμό419υποψήφιους συμβούλους.

Άλλη μια κρίσιμη παράμετρος, που οφείλουν να λάβουν υπόψη τους οι υποψήφιοι Δήμαρχοι για το Δήμο Λαμιέων, είναι το γεγονός ότι στο συνολικό αριθμό υποψηφίων θα πρέπει ποσοστό40%, τουλάχιστον, να είναι γυναίκες (ή και άνδρες). Οπότε, το ψηφοδέλτιο του Δήμου Λαμιέων με συνολικό αριθμό163 υποψηφίων, θα πρέπει να περιέχει τονελάχιστο αριθμό των 65 γυναικών.

Αν το ψηφοδέλτιο έχει τον μέγιστο αριθμό των419 υποψηφίων,τότε από αυτούς οι168 θα πρέπει να είναι γυναίκες.

Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια για το Δήμο Λαμιέων και να κατατεθούν μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης το αργότερο έως τις 23:59 της 31ης Αυγούστου.

Οπότε, όσοι πιστοί προσέλθετε...

(Δείτε τον πίνακα με τον αριθμό των υποψηφίων στις κοινότητες του Δήμου Λαμιέων):