MENU
weather-icon 15 oC
Αναζήτηση:

Βαγγέλης Τσόγκας: «Εφικτός στόχος για το ΠΑΣΟΚ η δεύτερη θέση τόσο στη Φθιώτιδα όσο και στην Περιφέρεια Στερεάς»

Βαγγέλης Τσόγκας: «Εφικτός στόχος για το ΠΑΣΟΚ η δεύτερη θέση τόσο στη Φθιώτιδα όσο και στην Περιφέρεια Στερεάς»

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Σύμβουλος Επικοινωνίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Τσόγκας, αναλύει με άρθρο του στο LamiaReport τους λόγους βάσει των οποίων το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει την έκπληξη και να κερδίσει τη δεύτερη θέση στη Φθιώτιδα αλλά και συνολικά στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, όπου το Κίνημα είχε καταγράψει ποσοστό13,3% στις εκλογές του Μαΐου.

Δεδομένο πρώτο: Το ΠΑΣΟΚ υποεκτιμάται στις δημοσκοπήσεις.Πριν από την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, τον Δεκέμβριο του 2021, οι έρευνεςαποτυπώνανισχυρό προβάδισμα του τότε διεκδικητή Ανδρέα Λοβέρδου. Πέρα από το ασαφές του τότε εκλογικού σώματος, αυτό που δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν οι δημοσκοπήσεις της εποχής ήταν η οργανωτική υπεροχή του Νίκου Ανδρουλάκη και η σημασία που αυτή είχε στην εκλογική διαδικασία. Μετά τη θριαμβευτική εκλογή του στη θέση του Προέδρου, το πλεονέκτημα του Ανδρουλάκη στη δημιουργία πολυπληθών ανθρωποδικτύων, μετατράπηκε σε πλεονέκτημα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, μέσα από τις πολύμηνες διαδικασίες της αυτοοργάνωσης που ακολούθησαν και συμμετείχε πλήθος κόσμου, αναντίστοιχο της δημοσκοπικής δύναμης της παράταξης, η τάση της ανανέωσης κυριάρχησε και στην οργανωτική πυραμίδα του κόμματος τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Αναδείχθηκαν στελέχη της νεότερης γενιάς τα οποία εκ των πραγμάτων μπορούν και διευρύνουν τη δικτύωση του κόμματος και σε ακροατήρια πέρα των παραδοσιακών ψηφοφόρων που αποτελούσαν τη βάση και τον «καθρέφτη» της παράταξης κατά την τελευταία «δύσκολη» δεκαετία. Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία ειδικάσε μία περίοδο, όπου η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ρευστό πεδίο στον χώρο της κεντροαριστεράς και η κινητοποίηση «πάνω στην κάλπη» μπορεί να γίνει μέσα από τα δίκτυα και ισχυρές οργανωτικές δομές και φυσικά ανθρώπους με εμπειρία στη διεξαγωγή εκλογών.

Δεδομένο δεύτερο: Ήταν αναμενόμενο ότι η ανάκαμψη του Κινήματος θα ξεκινούσε από την περιφέρεια, όπου ήδη από τις εκλογές του Μαΐου, το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο κόμμα σε 6 νομούς, ενώ σε ακόμα περισσότερους είχε διπλάσια και υπερδιπλάσια ποσοστά σε σχέση με το εθνικό ποσοστό. Ενδεικτικά, και σε ημιαστικές περιοχές της Φθιώτιδας, όπως η Στυλίδα, ο Δομοκός ή ο Μώλος, το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε πέριξ του 15%, ενώ σε κάποιες αγροτικές περιοχές του νομού ήταν δεύτερο κόμμα. Γιατί συνέβη αυτό; Στην περιφέρεια, η άμεση επαφή στελέχους/υποψηφίου με τον ψηφοφόρο είναι αμεσότερη και περισσότερο αδιαμεσολάβητη, καθώς δεν περνά μέσα από το φίλτρο των ΜΜΕ και των δημοσκοπήσεων που διαμορφώνουν το ευρύτερο κλίμα κι επομένως τη ψήφο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στους δήμους της Αττικής.Επιπλέον, η ιστορική παράδοση του ΠΑΣΟΚ σε μαζικούς χώρους εκπροσώπησης, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια ή οι συνδικαλιστικοί φορείς, εκτείνει αυτομάτως το κοινωνικό εύρος της παράταξης και επομένως την πολιτική της ισχύ. Αυτή η παράδοση αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα στην περιφέρεια όπου τα πρόσωπα που προέρχονται από τέτοιους μαζικούς χώρους απολαμβάνουν μεγάλα ποσοστά αναγνωρισιμότητας και κοινωνικής αξιοπιστίας. Άλλωστε, ένας σημαντικός αριθμός των υποψήφιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική περιφέρεια προήλθε από τέτοιους χώρους.

Είναι γνωστό ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές της 21ηςΜαΐου, το ΠΑΣΟΚ κατέγραφε μονοψήφια ποσοστά, με τη διαφορά του με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται κοντά στις 20 μονάδες. Βάσει αποτελέσματος, οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την 25η Ιουνίου, η έντονη κινητοποίηση των υποψήφιων βουλευτών, χωρίς το κυνήγι του σταυρού, είναι λογικό να εκλείψει αλλά φαίνεται να υπερκαλύπτεται από τον ενθουσιασμό που υπάρχει στις οργανώσεις και την ολική επαναφορά του ιστορικούbrandnameστο κέντρο της καθημερινής πολιτικής επικαιρότητας. Σε συνδυασμό με ενδεχόμενη αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που φέρνει η απογοήτευση αλλά και η απουσία ισχυρού εκλογικού αφηγήματος του κόμματος του κ. Τσίπρα, προκύπτει ένα λογικό συμπέρασμα. Ποιο είναι αυτό; Τα επάνω εκλογικά όρια του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα δυσδιάκριτα και σίγουρα όχι μετρήσιμα από τις δημοσκοπήσεις.

Δεδομένων των παραπάνω, μια πιθανή τάση ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ στην κάλπη της 25ηςΙουνίου θα είναι ακόμα πιο έντονη σε περιφερειακούς νόμους, με αναλογία ποσοστών τουλάχιστον 2:1 σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα, μια τέτοια εξέλιξη θα διαμόρφωνε νέες ισορροπίες και εδώ στη Φθιώτιδα αλλά και ακόμη περισσότερο στην Εύβοια και τη Βοιωτία, όπου οι διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρότερες τον Μάιο.

Επομένως, το σενάριο της δεύτερης θέσης γιατο ΠΑΣΟΚ στη Φθιώτιδα αλλά και ευρύτερα στη Στερεά Ελλάδα, είναι υπαρκτό και σίγουρα όχι επιστημονικής φαντασίας.

Βαγγέλης Τσόγκας
μέλος της Κ.Ε.του ΠΑΣΟΚ