MENU
weather-icon 19 oC
Αναζήτηση:

ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ: Την Τετάρτη η προβολή του ντοκιμαντέρ ''Gas Station ή τα Περιστέρια της Λαχώρης''

ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ: Την Τετάρτη η προβολή του ντοκιμαντέρ ''Gas Station ή τα Περιστέρια της Λαχώρης''

Στις 9:00' το βράδυ, στην αυλή της Λέσχης Σιδηροδρομικών στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λαμίας - Μια πρωτοβουλία του Κάστρου Αλληλεγγύης, της Λέσχης Σιδηροδρομικών Λαμίας και του Ομίλου Φίλων Δάσους Λαμίας.

Την ταινία θα προλογίσει ο μεγάλος σκηνοθέτης, Θωμάς Σιδέρης, και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την παρουσία του.

Λίγα λόγια την ταινία:

Η ταινία περιλαμβάνει πολύ σημαντικά ντοκουμέντα, κυρίως τις τηλεφωνικές συνομιλίες των μεταναστών με τις οικογένειές του λίγο πριν ξεκινήσουν το μοιραίο ταξίδι τους με το αλιευτικό με την ονομασία "Andrianna", "Adrianna" ή και "Adriana", για την Ιταλία αλλά και υλικό που βιντεοσκόπησαν οι ίδιοι οι μετανάστες με το κινητό τους τηλέφωνο στα λιβυκά κέντρα κράτησης στην πόλη Αλ-Χομς.

Είναι οι τελευταίες συνομιλίες και το τελευταίο καταγεγραμμένο υλικό για πολλούς από τους αγνοούμενους ή τα θύματα του ναυαγίου.

Το ναυάγιο στα ανοικτά της Πύλου συνέβη σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου 2023 σε αλιευτικό σκάφος που εκτιμάται ότι μετέφερε περίπου 750 μετανάστες.

Κατά την επιχείρηση διάσωσης από τις ελληνικές αρχές διασώθηκαν 104 άτομα, μεταξύ των οποίων Αιγύπτιοι, Σύροι, Πακιστανοί, Αφγανοί και Παλαιστίνιοι, ενώ ανασύρθηκαν 82 νεκροί. Εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται.

Παράλληλα, μέσα από φορτισμένες συναισθηματικά εκτός κάδρου αφηγήσεις και οικογενειακές παλιές βιντεοσκοπήσεις, ξετυλίγει δικές του αναμνήσεις από τον εργάτη πατέρα του, στη ναυπηγοεργατική ζώνη Περάματος, που τσακίστηκε εξίσου, όπως και οι μετανάστες σήμερα, από την εργασιακή εκμετάλλευση.

«Το πιο σημαντικό όμως μήνυμα της ταινίας είναι», υπογραμμίζει, «ότι τον ρατσισμό και την ξενοφοβία μπορούμε να τα νικήσουμε, όταν έρθουμε κοντά με τον άλλον, όταν καθίσουμε και μιλήσουμε, ακόμα και αν δεν έχουμε κοινή γλώσσα, όταν φάμε παρέα, όταν θρηνήσουμε μαζί»

"Τα περιστέρια δεν έχουν πατρίδες.
Τα περιστέρια πετούν από τα σύνορα,
ερωτεύονται πάνω από τα σύνορα,
χορεύουν πάνω από τα σύνορα
κι ύστερα χάνονται στα βάθη του ουρανού."
- Από την αφήγηση του Θωμά Σίδερη

Η διάρκεια της ταινίας είναι 82 λεπτά.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.