MENU
weather-icon 19 oC
Αναζήτηση:

Απόψε ξεκινάει το Movimentos στη "Χώρα" με γλέντι Μεσογειακό!

Απόψε ξεκινάει το Movimentos στη

Το18οΦεστιβάλ Οίτηςκαι η πλατφόρμαMOVIMENTOSαπό 1 έως 7 Αυγούστου 2024σάς προσκαλούν σε έναξεχωριστό ταξίδι στη Μεσόγειο!

Με αφετηρία τον Τόπο Τεχνών«Χώρα»στα Λελέικα Υπάτης, κάθε βράδυ ξεκινάμε για ένα ταξίδι σε μια διαφορετική χώρα της Μεσογείου μεόχημα τη μουσική και τις εικόνες!

Το18οΦεστιβάλ Οίτηςμε την πλατφόρμαMOVIMENTOS– ΜΕΤΑΚINHSHέχει στόχο να ενώσει έναΜεσογειακό τόξο από Ισπανία, Τυνησία, Κάτω Ιταλία, Ελλάδα – Υπάτηενεργοποιώντας μια ιστορική διαδρομή που ξεκίνησε τον5οαιώνα π.Χ.με τις πρώτες αποικίες των Αρχαίων Ελλήνων στα Βόρεια της Βαρκελώνης, την ίδρυση του Δουκάτου των Νέων Πατρών, στη θέση της σημερινής Υπάτης από τους Καταλανούς Αλμογάβαρους τον 14οαιώνα μ.Χ., φτάνοντας μέχρι το σήμερα με τιςσυνεχείς μετακινήσεις ανθρώπων, ιδεών, καλλιτεχνών δημιουργώντας ένα εκπληκτικό μείγμα τέχνης και πολιτισμού.

Flamenco, Πολυφωνικά, Ελληνόφωνα, Μουσικές της Μεσογείουενώνονται σε ένα εκρηκτικό Campμε παραστάσεις, εργαστήρια, μαθήματα, προβολές φέρνοντας κοντά μουσική, χορό, κινηματογράφο, εκπαίδευση σε μια μοναδική εμπειρία συνύπαρξης.

Έναρξη την Πέμπτη 1η Αυγούστου με Lamia Bedioui και Ματζούνια!

Ώρα έναρξης: 8 μ.μ. – Είσοδος ελεύθερη

Lamia Bedioui: Τραγούδια από τη Σαρδηνία και άλλα νησιά της Μεσογείου

H Lamia Bedioui παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια απο νησιά της Μεσογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στην- άγνωστη στο ευρύ κοινό- παράδοση της Σαρδηνίας, απ’όπου προέρχεται η σύντομη αφήγηση του παραμυθιού των Janas.

Θα ακουστούν επίσης κομμάτια από την Κύπρο, την Κρήτη, τη Σικελία, τη Djerba της Τυνησίας (το αρχαίο νησί των Λωτοφάγων) και άλλα.

Τραγούδια διαχρονικά που εκφράζουν τη ζωντάνια , τη χαρά της ζωής , τις ελπίδες αλλά και την αίσθηση του τραγικού από λαούς της Μεσογείου με ισχυρές ρίζες στην παράδοση και αγάπη για την ελευθερία.

Φόντο έχουν τη θάλασσα, τόπο επικοινωνίας, ανταλλαγής, διασταύρωσης πολιτισμών αλλά και συγκρούσεων. Σύμβολο ζωής και θανάτου, η θάλασσα ενώνει όσο και διαχωρίζει.Τα νησιά και οι νησίδες της αποτελούν κιβωτό παραδόσεων μέσα στο χρόνο.

Μουσικοί:

Lamia Bedioui: τραγούδι, αφήγηση.

Γιώργος Βουρνάς: κιθάρα, μαντολίνο, φλογέρες, ούτι, τραγούδι.

Αλέκος Βασιλάτος: κοντραμπάσο.

Σόλης Μπαρκή: κρουστά.

Γλέντι με τα Ματζούνια

Τα Ματζούνια μάς προσκαλούν σε ένα γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, στον Τόπο Τεχνών Χώρα, με ελεύθερη είσοδο!

Η τετραμελής κομπανία σχηματίστηκε το 2017 στην Αθήνα, αν και τα μέλη της κατάγονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

ΗΔάφνη(κλαρίνο), οΔημήτρης(λαούτο, τσαμπούνα), ηΚατερίνα(ντέφι, νταούλι και τουμπάκι) και οΘάνος(βιολί) έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στους ήχους της Ηπείρου, αν και το μουσικό τους ρεπερτόριο περιλαμβάνει πάντα μουσικές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, του Μοριά και των Κυκλάδων καθώς και δικές τους δημιουργίες.

Οι τέσσερις φωνές εναλλάσσονται και ανακατεύονται συνεχώς με αντιφωνίες, διφωνίες και πολυφωνίες.

Έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους: «Στο πηγάδι του Αγγλία» (2020) και «Ζωντανά στην Αθήνα» (2022).

Τα Ματζούνια αγαπάνε τον χορό, τους μερακλήδες και την συμμετοχική διάθεση της παρέας που όταν συνδυαστούν γεννιέται το γλέντι.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τιςπαραστάσεις και τα εργαστήρια τουMovimentosστη σελίδα τουΦεστιβάλ Οίτης εδώ

Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις του 18ουΦεστιβάλ Οίτης στην επίσημη ιστοσελίδα του στο: www.xwra.gr

Πληροφορίες:
Τηλεφωνικά στα: 22310 51075 & 6936994980

Info:
MOVIMENTOS
Lamia Bedioui & Ματζούνια
Ώρα έναρξης: 20.00
18ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΙΤΗΣ
Τόπος Τεχνών «Χώρα»
Λελέικα Υπάτης, Φθιώτιδα

Τηλ. 2231051075,6936994980
e-mail:[email protected]
www.xwra.gr

Σε συνδιοργάνωση με:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.)

Δήμος Λαμιέων