ΚΛΕΙΣΙΜΟ
MENU
weather-icon 15 oC
Αναζήτηση:

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Για να αποτίνει φόρο τιμής στην τρίτη ηλικία θεσπίστηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990 η «Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας» η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

Η μέρα αυτή θα πρέπει να υπενθυμίζει σε όλους μας ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας γιατί εκτός από γονείς και παππούδες υπήρξαν και δάσκαλοι που μας μετέδωσαν εμπειρίες, γνώση και σοφία. Η υγεία τους, η αξιοπρεπής διαβίωσή τους αλλά και η διατήρηση της κοινωνικής τους ζωής θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα όλων μας. Οι ηλικιωμένοι δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις και σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δικαιούνται να νιώθουν ασφάλεια που μόνο το κράτος μπορεί να τους παρέχει.

Δυστυχώς η τρίτη ηλικία συνδυάζεται στο μυαλό των νεότερων ανθρώπων με την φθορά που επέρχεται στο σώμα, με τις ρυτίδες στο πρόσωπο καθώς και με την ενδεχόμενη αδυναμία στις σωματικές και πνευματικές λειτουργίες τους, με αποτέλεσμα να τοποθετούνται στο περιθώριο και να αντιμετωπίζονται ως παρείσακτοι που δεν έχουν πλέον να προσφέρουν και τόσο σημαντικά πράγματα στην καθημερινή ζωή. Γεγονός που τους προκαλεί εκτός από χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθήματα μειονεξίας και ανημποριάς. Ξεχνάμε ότι οι σημερινοί ηλικιωμένοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπήρξαν ενεργοί πολίτες που δοκιμάστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες και κατάφεραν να επιτύχουν σε όλους τους τομείς. Στεκόμαστε στο γεγονός ότι αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που επιφέρει καθημερινά στη ζωή μας η ταχύτατα εξελισσόμενη τεχνολογία αλλά δεν αξιολογούμε την προσφορά τους στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου, μιας και αποτελούν οι ίδιοι τους φορείς όλων των αξιών, εθίμων και παραδόσεων.

Επιπλέον τα τελευταία χρόνια έρχεται να προστεθεί σαν μάστιγα για τους ηλικιωμένους και το φαινόμενο της κακοποίησης τους. Φαινόμενο το οποίο στις μέρες μας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Ανήμποροι ηλικιωμένοι καθημερινά κακοποιούνται σωματικά, ψυχικά, λεκτικά, συναισθηματικά είτε από άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος είτε από φροντιστές σε Δομές φιλοξενίας. Και η σιωπή στην περίπτωση αυτή από κάποιον που γνωρίζει δεν είναι παρά συναίνεση. Είναι χρέος κάθε υπεύθυνου πολίτη να καταγγείλει οποιοδήποτε περιστατικό κακομεταχείρισης, παραμέλησης ή εκμετάλλευσης ηλικιωμένου που θα αντιληφθεί ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη παρέμβαση των αρμοδίων φορέων.

Ας αναλογιστούμε με αφορμή την ημέρα αυτή, την θέση και την προσφορά των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας στην κοινωνία και ας τους δείξουμε την αγάπη και τον σεβασμό που τους αξίζει. Ας μην τους αποκόβουμε και τους βάζουμε στο περιθώριο. Αντίθετα να ζητάμε την γνώμη τους, να τους αναθέτουμε δραστηριότητες, να τους παροτρύνουμε να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σε φιλανθρωπικές ομάδες, σε εκδρομές ώστε να νιώθουν ενεργοί και δημιουργικοί πολίτες. Τους αξίζει να είναι χαρούμενοι και να απολαμβάνουν την ζωή.

Ας αφιερώσουμε στους μοναχικούς ηλικιωμένους λίγο από τον χρόνο μας, ας τους συνοδέψουμε σε μια θεατρική παράσταση, σε έναν μικρό περίπατο, ας τους καλέσουμε στο τηλέφωνο για λίγη κουβέντα που τόσο έχουν ανάγκη.

Ας προσπαθήσουμε όλοι να κάνουμε τα τελευταία χρόνια της ζωής τους όσο πιο ευχάριστα γίνεται σαν φόρο τιμής για όσα έκαναν εκείνοι για τον κόσμο μας.

Χρόνια πολλά παππού – Χρόνια Πολλά γιαγιά

ΖΟΥΝΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΟΥ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΤΙ» ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΑΝΗΣ»