MENU
weather-icon 17 oC
Αναζήτηση:

Πασχούγεννα και... προοπτική χειμώνα!

Πασχούγεννα και... προοπτική χειμώνα!

Για ακόμη μια χρονιά η εορταστική περίοδος θα κυλήσει με Ανοιξιάτικες κατά βάση συνθήκες θυμίζοντας περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον συνεργάτη μας Κώστα Λούτα.

Όπως θα δείτε και στον συνημμένο χάρτη φαίνονται τα συνολικά εκτιμώμενα ύψη υετού στη χώρα μέχρι και την Πρωτοχρονιά, με τα νερά να πέφτουν στο λεγόμενο "Π", δηλαδή στη δυτική-κεντρική-βόρεια Ελλάδα & το ανατολικό Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα:

- Με ηλιοφάνεια και ανοιξιάτικες συνθήκες θα κυλήσει η εορταστική περίοδος μέχρι και ανήμερα τα Χριστούγεννα.

- Την Τρίτη & Τετάρτη (26-27 του μηνός) τοπικές ασθενείς βροχές αναμένονται στο ανατολικό Αιγαίο καθώς και σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

- Καλοκαιρία αναμένεται την Πέμπτη & Παρασκευή σε όλη τη χώρα (28-29 του μηνός)

- Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του έτους (30-31 του μηνός) θα μας επηρεάσει βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από τη βόρεια Αφρική, το οποίο θα φέρει βροχές στη δυτική Ελλάδα, τις Κυκλάδες-Κρήτη καθώς και το ανατολικό Αιγαίο, με αραιές συννεφιές στην υπόλοιπη χώρα.

- Μέχρι και την Πρωτοχρονιά οι θάλασσες θα είναι καλοτάξιδες και η μέγιστη θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάνει τους 18-19c.

- Ποδαρικό ανήμερα την Πρωτοχρονιά θα μας κάνει ένα νέο χαμηλό βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία, το οποίο θα συνδυαστεί με μικρή πτώση της θερμοκρασίας και ΝΔ ανέμους, οι οποίοι θα φέρουν βροχές στο λεγόμενο Π της χώρας, δηλαδή στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο.

- Παρόμοιο θα διατηρηθεί το σκηνικό του καιρού μέχρι και τα Θεοφάνεια, με βροχές κατά περιόδους στο Π, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η παρατεταμένη εμμονή στη διάταξη των ατμοσφαιρικών συστημάτων στην Ευρώπη δεν ευνοεί την κατάβαση αξιόλογου ψύχους στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα τα όποια χιόνια να περιορίζονται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα στην Πίνδο (άνω των 1500μ).

Προοπτική χειμώνα

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των πλέον αξιόπιστων αριθμητικών μοντέλων εποχικής πρόγνωσης ΕCMWF και multi-model, ζεστός προδιαγράφεται ο φετινός χειμώνας στη χώρα μας (τρίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος), με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται από 1-2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές για την εποχή!

Φυσικά, πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας οτι οι προγνώσεις αυτές δίνουν μια μέση εικόνα τριμήνου, που σημαίνει οτι δεν αποκλείονται χρονικές περίοδοι με ψυχρές εισβολές (και πιθανόν χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα), ωστόσο οι περίοδοι αυτοί θα διαρκούν λίγο και θα εναλλάσσονται με διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών. Ένα πιθανό διάστημα, όπου ενδεχομένως να απασχολήσουν ψυχρές εισβολές τα Βαλκάνια και τη χώρα μας, φαίνεται πως θα είναι το δεύτερο μισό του Γενάρη.