MENU
weather-icon 23 oC
Αναζήτηση:

Ανοίγει ο δρόμος να γίνει Μουσείο ο ιστορικός Νερόμυλος Πλατυστόμου

Ανοίγει ο δρόμος να γίνει Μουσείο ο ιστορικός Νερόμυλος Πλατυστόμου

Μια ευχάριστη είδηση για τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατυστόμου «Πηλέας», με την απόκτηση του ιστορικού κτιρίου του Νερόμυλου.

Την είδηση μετέφερε ο Προέδρος του συλλόγου Κώστας Ευθυμίου με την παρακάτω ανάρτηση:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τον "Πηλέα", καθώς υλοποιήθηκε ένας απ' τους διαχρονικους του στόχους... Το κτίριο του παλαιού, όσο και Ιστορικού Νερόμυλου του Πλατυστόμου, πέρασε και τυπικά στην ιδιοκτησία του Συλλόγου μας. Δηλαδή ανήκει ξανά στο χωριό μας. Ευχαριστούμε την οικογένεια Ιωάννη Χαλλή για τη διάθεση συνεργασίας που έδειξε, ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος μας... Η σκέψη και η καρδιά μας στρέφεται με ευγνωμοσύνη στον Θωμά Ναούμ, χάρη στη γενναιοδωρία του οποίου, το όνειρο έγινε πράξη. Τι κρίμα που έφυγε τόσο πρόωρα και δεν είναι μαζί μας να χαρεί αυτή τη μέρα... Ο Νερόμυλος του Πλατυστόμου είναι ένας χώρος μύθων, θρύλων και πυκνής Ιστορικής Μνήμης... Είθε, ουριοι άνεμοι να πνευσουν και να έχει αίσιο πέρας η προσπάθεια που αρχίζει από δω και μπρος, ώστε το κτίριο να αναπαλαιωθει και να λειτουργήσει ως Μουσείο Υδροκινησης και Ιστορικής Μνήμης».

Να σημειώσουμε ότι επί τουρκοκρατίας το ιστορικό κτίριο ήταν το σπίτι του Τούρκου Αγά της περιοχής που έγινε νερόμυλος μετά την απελευθέρωση και λειτούργησε μέχρι τον εμφύλιο.

Στα χρόνια της Αντίστασης μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες πέρασε από κει ο Άρης Βελουχιώτης πριν το ξεκίνημα του απελευθερωτικού αγώνα από την Καλύβα του Στεφανή.

Τα τελευταία χρόνια ρήμαζε έχοντας μετατραπεί σε σταύλο και ήταν ορατός ο κίνδυνος να καταστραφεί ολοσχερώς.