MENU
weather-icon 18 oC
Αναζήτηση:

Λαμία: Βίντεο σχετικό με τον εμπρησμό στο εργοστάσιο "Γιαννίτση" έχουν οι Αρχές

Λαμία: Βίντεο σχετικό με τον εμπρησμό στο εργοστάσιο

Έχει ζητηθεί από την Εισαγγελία η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των υπόπτων για τον εμπρησμό.

Αποκάλυψη για την υπόθεση εμπρησμού του εργοστασίου με τα μολυσμένα γεύματα που μοιράστηκαν σε μαθητές στη Λαμία, έκανε το Open.

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, οι Αρχές έχουν στα χέρια τους βίντεο - ντοκουμέντο όπου αποτυπώνονται τα αυτοκίνητα των δραστών. Αυτών δηλαδή που πυρπόλησαν το εργοστάσιο.

Οι αρχές έχουν ήδη ζητήσει άρση τηλεφωνικού απορρήτου για συγκεκριμένα πρόσωπα και ανάμεσα σε αυτά είναι και οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων.

Σημειώνεται πως ήδη έχει εντοπιστεί εύφλεκτο υλικό σε πολλά σημεία του χώρου του εργοστασίου.

"Έχουν ληφθεί 20 δείγματα από μέσα από το εργοστάσιο, περιμένουμε να βγει πόρισμα αν υπάρχει εύφλεκτη ύλη", ανέφερε προ ημερών ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA.

Οι τρεις ενδείξεις

Τρεις είναι οι ενδείξεις που ενισχύουν το σενάριο περί εμπρησμού που εξετάζουν οι Αρχές.

Αυτές είναι η γρήγορη εξάπλωση φωτιάς από το βαν, σαν να υπάρχει πρόσθετο υλικό που βοήθησε στην εξάπλωση, η μυρωδιά της βενζίνης και τα δυο καταγραφικά που κάηκαν.

Δεν βρέθηκε το τρίτο καταγραφικό και το ζήτημα που τίθεται είναι αν καταστράφηκε ολοσχερώς εντελώς από τη φωτιά ή εξαφανίστηκε.

Δείτε βίντεο:

Δύο τα ύποπτα οχήματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη του thetoc.gr, Παναγιώτη Σπυρόπουλου, δύο οχήματα που επιβαίνουν "σκιές" ατόμων, και αποτυπώνονται σε βιντεοληπτικό υλικό κοντά στο εργοστάσιο "Γιαννίτση" στη Λαμία, φέρεται να είναι οι εμπρηστές των εγκαταστάσεων. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, επιχειρούν από αυτό το υλικό να αντλήσουν στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση οχημάτων και ατόμων, με την εξέλιξη αυτών των ερευνών να έχει ενθαρρυντική έκβαση.

Παράλληλα, έχουν προβεί σε άρση απορρήτου των επικοινωνιών, που σχετίζονται και με τους φερόμενους κατόχους αυτών των οχημάτων.

Τα αρμόδια στελέχη, πέρα από αυτά τα "βιντεοληπτικά" στοιχεία, εντόπισαν ευρήματα, όχι σε ένα, αλλά σε πολλά σημεία έναρξης της φωτιάς, που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα περιμετρικά του εργοστασίου, τα οποία δείχνουν "ανθρώπινο χέρι". Η τοποθέτηση φορτηγού, εφαπτόμενου σε "εύφλεκτα" σημεία των εγκαταστάσεων φαίνεται να αποτέλεσε τον "αρχικό αναφλεκτήρα" για την ραγδαία εξάπλωση της πυρκαγιάς σε χρονικό διάστημα λίγο περισσότερο από… 5 λεπτά.

Διαπίστωσαν επίσης έντονη οσμή βενζίνης που φέρεται να λειτούργησε ως επιταχυντής της φωτιάς, η οποία εξαπλώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, πριν την έλευση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Παράλληλα μάρτυρες, που κατέθεσαν στους αρμόδιους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, αναδεικνύουν στις περιγραφές τους ύποπτες κινήσεις ατόμων γύρω από το εργοστάσιο το κρίσιμο χρονικό διάστημα πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Αναζητώντας βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες σε μεγαλύτερη ακτίνα γύρω από το εργοστάσιο, τα αρμόδια στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, εντόπισαν δύο ύποπτα οχήματα, τα οποία είναι πεπεισμένοι ότι χρησιμοποίησαν οι εμπρηστές για την προσέγγιση και διαφυγή τους από τον χώρο.

Για όλα αυτά τα στοιχεία ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο οποίος διέταξε τη συνέχιση της έρευνας για την ταυτοποίηση προσώπων, και τον εντοπισμό επιπλέον σχετικών στοιχείων. Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε με παραγγελία της να διερευνηθεί η υπόθεση σε συνάρτηση με τα πρόσφατα κρούσματα μαζικής δηλητηρίασης μαθητών δημοτικών σχολείων από κατανάλωση σχολικών γευμάτων της επιχείρησης.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου και φέρεται να ξεκίνησε από το μπροστινό τμήμα του κτιρίου, όπου βρίσκεται ο χώρος φορτοεκφόρτωσης και επεκτάθηκε περιμετρικά και στο πίσω μέρος, όπου βρισκόταν η γραμμή παραγωγής. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η επιχείρηση καιγόταν από άκρη σε άκρη. Καταστράφηκαν αποθήκες, ψυγεία και άλλος μηχανολογικός εξοπλισμός στο μπροστινό τμήμα, ενώ από το πυροθερμικό φορτίο έλιωσαν τα πάνελ της οροφής, η οποία κατέρρευσε.

Παρά την τεράστια κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής με συνολικά 18 οχήματα, ειδικό βραχιονοφόρο και 40 πυροσβέστες, αλλά και υδροφόρες του δήμου Λαμιέων, η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις καταστρέφοντας τόσο το κτίριο, όσο και τα αυτοκίνητα της επιχείρησης που βρισκόντουσαν στον περιβάλλοντα χώρο.

Σημειώνεται ότι την επόμενη μέρα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, θα γινόταν έλεγχος του ΕΦΕΤ στο εργοστάσιο.