MENU
weather-icon 16 oC
Αναζήτηση:

Στο «πορτοκαλί» ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Φθιώτιδα και Στερεά

Στο «πορτοκαλί» ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Φθιώτιδα και Στερεά

Μεγάλη προσοχή, αλλά και περιορισμοί από την Πολιτική Προστασία…

Ο υδράργυρος ετοιμάζεται να χτυπήσει κόκκινο στα ηπειρωτικά της Κεντρικής Ελλάδας και ιδιαίτερα στις περιοχές της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Άμφισσας, ενώ ανάλογος κίνδυνος υπάρχει και για μεγάλο κομμάτι της Αττικής και της Κορινθίας.

Δείτε το σχετικό χάρτη:

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε την Δευτέρα 10/06/2024 και ισχύει για την Τρίτη 11/06/2024 προβλέπεται ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (κατηγορίας 4) σε περιοχές αρμοδιότητας των Δασαρχείων Λαμίας , Αταλάντης, Σπερχειάδας. Αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, που θέτει σε ισχύ την απόφασή του για το μέτρο της απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές ΝATURA καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση όπως ορίζονται στις διατάξεις του Ν.998/1979 (Α΄289) για την αντιπυρική περίοδο 2024 στην Π.Ε Φθιώτιδας, αρμοδιότητας των Δασαρχείων Λαμίας , Αταλάντης , Σπερχειάδας από τη 12η βραδινή της 11/06/2024 έως τη 12η βραδινή της 12/06/2024.

Οι χάρτες των περιοχών στις οποίες ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης διέλευσης παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Π.Στ.Ε. ΕΔΩ.

Ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν σταλεί από την Πολιτική Προστασία σε όλους τους Δήμους και Δασαρχεία. Στους δήμους μάλιστα, εφιστούν την προσοχή «για την ΠΟΛΥ αυξημένη ετοιμότητά τους στην περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού εντός των διοικητικών τους ορίων, σύμφωνα με την 5η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών, με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ 2» και με τα εγκεκριμένα σχέδια τους.

Ø Καλούμε τους Δήμους, που θα ισχύσει το ανωτέρω μέτρο απαγόρευσης, σε συνεργασία με τους διοργανωτές υπαίθριων εκδηλώσεων κ.λπ., όπου ισχύει, να μεριμνήσουν για την ακύρωση ή αναβολή τους μέχρι νεωτέρας.

Ø Οι Εθελοντικές Οργανώσεις, των ανωτέρω περιοχών, να ευρίσκονται σε Πολύ υψηλή ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν στο έργο και στις δράσεις των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και παρακαλούμε να ενημερώσουν την ΔΙ.Π.Υ.Ν. Φθιώτιδας για την διαθεσιμότητά τους στην οποιαδήποτε συνδρομή τους.

Ø Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, η ΔΑΟΚ και η ΔΔΥ-ΚΜ Π.Ε. Φθιώτιδας επίσης να τεθούν σε κατάσταση πολύ αυξημένης ετοιμότητα (προσωπικού και μέσων που διαθέτουν) σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους.

Ø Σύμφωνα με το ΦΕΚ 3235/τ. Β΄/23-06-2023, σε κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ από τις αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της εν λόγω απόφασης και τη βεβαίωση του προστίμου, που είναι η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία και η Δημοτική Αστυνομία