MENU
weather-icon 19 oC
Αναζήτηση:

Εβδομάδα Περιβάλλοντος 2024: Δεν γιορτάσαμε - Στείλαμε σήμα κινδύνου

Εβδομάδα Περιβάλλοντος 2024: Δεν γιορτάσαμε - Στείλαμε σήμα κινδύνου

Ο Όμιλος Φίλων Δάσους με τέσσερις εξορμήσεις στη φύση και μια εσπερίδα τίμησε την Εβδομάδα Περιβάλλοντος.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στο Φαράγγι της Τιθορέας (Χαράδρα Βελίτσας) στέλνοντας ένα ηχηρό ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για την καταστροφή του Πανέμορφου Φυσικού Περιβάλλοντος της Τιθορέας από την εγκατάσταση Υδροηλεκτρικού εργοστασίου. Συνοδοιπόροι ήταν ο Εκπολιτιστικός Τουριστικός Μορφωτικός Όμιλος Τιθορέας (ΕΤΜΟΤ) και η ΕΝΩΣΗ ΤΙΘΟΡΙΕΩΝ.

Την Δευτέρα 3 Ιουνίου, διοργανώθηκε, πεζοπορία, ξενάγηση, καθαριότητα και ενημέρωση, στον Ξηριά Λαμίας, με τους μαθητές του 18ου Δημοτικού σχολείου. Μια ακόμη επίσκεψη στην περιοχή, κουβεντιάζοντας με τους μικρούς φίλους και τους εκπαιδευτικούς τους τις προοπτικές ανάπτυξής της, άλλα και τις προτάσεις για ανάδειξη της παλιάς δεξαμενής ύδρευσης της πόλης και του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για περιπατητές και επισκέπτες αλλά και για την μετατροπή του Ξεριά σε βοτανικό κήπο και ποδηλατοδρομές εκατέρωθεν της κοίτης, για να ενσωματωθεί το ποτάμι στην Λαμία.

Αναλύθηκαν κίνδυνοι από καταπατήσεις που απειλούν ακόμη την περιοχή αλλά και για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα που θέτουν το περιβάλλον σε κίνδυνο.

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε Εσπερίδα με θέμα "Το νερό ως κοινωνικό αγαθό", στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων. Ένα βροντερό και ξεκάθαρο "ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση" του, ακούστηκε απ’ όλους.

Συνδιοργανωτές αυτή τη φορά ήταν ο Σύλλογος εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α Λαμίας και το Κάστρο Αλληλεγγύης και προσκεκλημένοι ομιλητές, ο κος Κώστας Νικολάου Διδάκτωρ, Περιβαλλοντολόγος και Συνεταιριστής, τ. Επισκέπτης καθηγητής ΑΠΘ , ο κος Παύλος Δραγκόλας Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και ο κος Βαγγέλης Γαλανόπουλος Κάτοικος Σταγιατών Πηλίου.

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, υπήρξε πεζοπορία, ξενάγηση, καθαριότητα και ενημέρωση, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 23ου Δημοτικού σχολείου, στο περιαστικό άλσος της Μεγάλης Βρύσης . Ένα πανέμορφο καταπράσινο χώρο, στην ανατολική είσοδο της Λαμίας που χρήζει προστασίας και ανάδειξης.

Εδώ μπορούν να γίνουν καθιστικά, παιδική χαρά σε άλλη θέση και όχι κάτω από τις γραμμές υψηλής τάσης για να αποτελεί ο χώρος πνεύμονα ζωής και αναψυχής. Ένας χώρος που θα αποδοθεί όχι μόνο στους κατοίκους την συνοικίας αλλά και της Λαμίας.

Παρόντες ήταν όλοι οι φορείς, ο Προέδρος της Δημοτικής Κοινότητας κος Κοτρώνης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Λαμιέων, εντεταλμένος σύμβουλος κ Ψειρόπουλος, το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μ. Βρύσης του Δήμου Λαμιέων, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων, ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Υποδομών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κ Ζιάκας αλλά και ο Πρόεδρος της όμορης Δ.Κ Αγ. Παρασκευής κ. Σταύρου.

Όταν όλοι μαζί ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τον τόπο τους είναι σίγουρο ότι σύντομα θα αλλάξει όψη η περιοχή.

Και το Σάββατο 8 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε με έναν υπέροχο περιβαλλοντικό περίπατο στο Γοργοπόταμο. Έναν Ιστορικό χώρο, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους απ' όπου υδρεύεται η Λαμία.

Σε συνεργασία με το τμήμα εθελοντισμού του Δήμου Λαμιέων, συλλόγους τις περιοχής και δεκάδες φίλους κάθε ηλικίας, διοργανώθηκε περίπατος κάτω από την ιστορική γέφυρα, κατά μήκος του ποταμού, μέχρι τις πηγές ύδρευσης.

Το μέλος του Ομίλου Φίλων Δάσους και στέλεχος της Δ.Ε.Υ.Α Λαμίας κ Μηλιωρίτσας, μας μύησε στην ιστορία ύδρευσης από το 1930, απ’ όπου η πόλη υδρεύεται με νερό άριστης ποιότητας και ποσότητας, πηγάζοντας από το βουνό της Οίτης.

Συζητήθηκαν οι απειλές που δέχεται η περιοχή από τα σχεδιαζόμενα 5 μικρά υδροηλεκτρικά στο Γοργοπόταμο, η αξιοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής για τουριστικούς και ιστορικούς λόγους, αλλά και η προοπτική αναγνώρισης της περιοχής ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που θα έδινε άλλη προοπτική και προστασία της περιοχής.

Θα υπάρξουν νέες εξορμήσεις και συγκροτώντας ομάδες πυροπροστασίας όπως κάθε χρόνο, θα προστατευτεί ότι απέμεινε από το φυσικό περιβάλλον που είναι σε κίνδυνο και ζητά από μας ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις:

1

2

3

4

5

6

7

10

11

12

20

21

22

23

24

30

31

32

34

35

40

41

43

44

45

46

47

48