MENU
weather-icon 28 oC
Αναζήτηση:

Εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Αγίου Κωνσταντίνου ταξίδεψαν σε Βουδαπέστη και Βαρκελώνη

Εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Αγίου Κωνσταντίνου ταξίδεψαν σε Βουδαπέστη και Βαρκελώνη

Η επίσκεψη των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Αγίου Κωνσταντίνου σε Βουδαπέστη και Βαρκελώνη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Erasmus+ Job Shadowing και του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Αναλυτικά η επίσκεψη της Βουδαπέστης:

Στo πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Δράση KA122-SCH - Κινητικότητα ατόμων με κωδικό: 2023-1-EL01-KA122-SCH-000133005 και τίτλο: “Διδασκαλία γλωσσών και βιωσιμότητα: Απέχουν μόλις δύο λεπτά!” από 15 έως 19 Απριλίου, ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, δύο εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Αγίου Κωνσταντίνου – Μαρία Μπριάνη, ΠΕ05 και Αναστασία Ραχούτη, ΠΕ06 - προκειμένου να υλοποιήσουν πρόγραμμα παρακολούθησης εργασίας (Job Shadowing).

Οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν ένα από τα μεγαλύτερασχολεία της πόλης, το Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium.

Στο συγκεκριμένο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φοιτούν πάνω από 800 μαθητές, ηλικίας 12 έως 18 ετών. Οι συνάδελφοι του εκεί σχολείου υποδέχθηκαν θερμά τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, τις ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις τουκαι τις ενημέρωσαν για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του.

Οι κυρίες Μπριάνη και Ραχούτη παρακολούθησαν μαθήματα Αγγλικών και Γαλλικών όλων των τάξεων, αντάλλαξαν ιδέες και καλές πρακτικές πάνω στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας ξένων γλωσσών και ξεναγήθηκαν στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.

Από την αλληλεπίδραση συνολικά προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούν στις διαφορές και τις ομοιότητες των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων τόσο σε θέματα διδακτικών αντικειμένων, όσο και σε οργανωτικά ζητήματα της εκπαιδευτικής και σχολικής ζωής.

Η ΕΕ αποβλέπει στη δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου εκπαίδευσης που θα ενώνει σχολεία από όλη την Ευρώπη, προωθώντας τη μακροχρόνια συνεργασία.

Τα σχολεία αυτά ανταλλάσσουν μαθητές, μοιράζονται βέλτιστες πρακτικές και αναπτύσσουν δεσμούς φιλίας μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους, με στόχο την προαγωγή της εκπαίδευσης και τη διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης.

Για τους λόγους αυτούς, τα εγκεκριμένα προγράμματα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Αναλυτικά η επίσκεψη στη Βαρκελώνη:

Στo πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Δράση KA122-SCH - Κινητικότητα ατόμων με κωδικό: 2023-1-EL01-KA122-SCH-000133005 και τίτλο: “Διδασκαλία γλωσσών και βιωσιμότητα: Απέχουν μόλις δύο λεπτά!” από 20 έως 25 Μαΐου 2024, ταξίδεψαν στη Βαρκελώνη, δύο εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Αγίου Κωνσταντίνου – Αναστασία Ραχούτη, και Αναστάσιος Δόγανος - προκειμένου να παρακολουθήσουν πρόγραμμα μαθημάτων και κατάρτισης (The Best Digital Tools for Language Teachers).

Οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την εταιρεία Europass Teacher Academy όπου πραγματοποιήθηκαν βιωματικά και θεωρητικά μαθήματα. Τα μαθήματα εστίασαν στη διαχείριση της γλωσσικής τάξης με τις εφαρμογές Google, τη χρήση ψηφιακών εργαλείων για αφήγηση ιστοριών, τη διδασκαλία της γλώσσας μέσω της τέχνης και της μουσικής και τη δημιουργία και επεξεργασία βίντεο.

Οι δραστηριότητες περιελάμβαναν επίσκεψη και βιωματική δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλονίας καθώς και ξενάγηση.

Δόθηκε έμφαση στην επιλογή και χρήση των κατάλληλων εκπαιδευτικών εφαρμογών και εργαλείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες και τα μαθησιακά στυλ των μαθητών.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες βελτίωσαν τη διαπολιτισμική τους ικανότητα και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες ολοκληρώνοντας ομαδοσυνεργατικές εργασίες, αλληλεπιδρώντας με συναδέλφους από άλλες χώρες (Λιθουανία, Εσθονία, Κροατία, Πολωνία και Ισλανδία), παρουσιάζοντας πληροφορίες και συμμετέχοντας σε συζητήσεις.

Ταυτόχρονα, μέσα από τη συνεργασία και την αμοιβαία διάδραση με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς ενημερώθηκαν για την εκπαιδευτική πολιτική άλλων κρατών και αντάλλαξαν εμπειρίες και καλές πρακτικές διδασκαλίας.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την Βαρκελώνη, την πρωτεύουσα της Καταλονίας και σημαντική κοιτίδα πολιτισμού, επισκεπτόμενοι χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στη χώρα τους με διάθεση να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές της εμπειρίας τους και των γνώσεων που αποκόμισαν, καθώς και με ιδέες, καλές πρακτικές και εικόνες που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην ποιότητα του δικού τους τόπου.

Με την ολοκλήρωση της κινητικότητας οι δεσμοί φιλίας που ήδη έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των εκπαιδευτικών και των έξι χωρών έγιναν ακόμη πιο ισχυροί, ενώ δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για μελλοντικές συνεργασίες.

Η υλοποίηση της εκπαιδευτικής κινητικότητας του Erasmus+ στη Βαρκελώνη στέφθηκε με επιτυχία δίνοντας Ευρωπαϊκό προσανατολισμό στο χαρακτήρα του σχολείου, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργασίας με εκπαιδευτικούς φορείς και θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς.

Η ΕΕ αποβλέπει στη δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου εκπαίδευσης που θα ενώνει σχολεία από όλη την Ευρώπη, προωθώντας τη μακροχρόνια συνεργασία.

Τα σχολεία αυτά ανταλλάσσουν μαθητές, μοιράζονται βέλτιστες πρακτικές και αναπτύσσουν δεσμούς φιλίας μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους, με στόχο την προαγωγή της εκπαίδευσης και τη διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης.

Για τους λόγους αυτούς, τα εγκεκριμένα προγράμματα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.