MENU
weather-icon 19 oC
Αναζήτηση:

Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Λαμίας

Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Λαμίας

Διακομίστηκε από την περιοχή της Λάρισας και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση…

Έξαρση παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, με συνολικά 17 νέα καταγεγραμμένα περιστατικά.

Από αυτά τα 13 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και νοσηλεύτηκαν σε κάποιο Νοσοκομείο.

Ένα από αυτά αφορά 75χρονο άνδρα από τη Λάρισα, μια περιοχή που ήδη μετρά τέσσερις ασθενείς με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και έναν χωρίς κάποιο βαρύ σύμπτωμα, ενώ ήταν και η περιοχή που έδωσε και το πρώτο φετινό κρούσμα.

Μάλιστα ο 75χρονος ελλείψει κλίνης σε εντατική στη Λάρισα, μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Συνολικά πέντε (5) άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και άλλα τρία (3) σε Κλινικές εκτός ΜΕΘ.

Τονίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με άμεση επαφή).

Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) και άτομα με ανοσοκαταστολή/χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Φέτος - μέχρι στιγμής - έχουν μολυνθεί συνολικά 33 άτομα (διάμεση ηλικία τα 77 έτη) και έχουν πεθάνει έξι (6) όλα πάνω από τα 73 έτη και διάμεση ηλικία τα 83 έτη. Οι πέντε (5) από αυτούς μάλιστα καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα επιτήρησης.