MENU
weather-icon 21 oC
Αναζήτηση:

Μεγάλη καταστροφή στην Εύβοια από την πυρκαγιά στον Πισσώνα

Μεγάλη καταστροφή στην Εύβοια από την πυρκαγιά στον Πισσώνα

Πλησίασαν τα 10.000 στρέμματα τα καμένα…

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δασαρχείου Χαλκίδας, η πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη (31/7) στον Πισσώνα άφησε πίσω της 9.780,00 στρέμματα δασικής έκτασης, βασιζόμενο τα δεδομένα που ελήφθησαν από το ευρωπαϊκό σύστημα COPERNICUS.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί αναφορά της Δημάχρου Χαλκίδας για 20.000 στρέμματα που έγιναν στάχτη.

Η ανακοίνωση του Δασαρχείου:

Το Δασαρχείο Χαλκίδας ανακοινώνει ότι μετά την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς που έλαβε χώρα τις περιοχές των Τ.Κ. Πούρνου του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων και Αφρατίου του Δήμου Χαλκιδέων κατά την 31η Ιουλίου 2024 προχώρησε στην χαρτογράφηση της καμένης δασικής έκτασης, αξιοποιώντας τα δεδομένα που λήφθησαν από το ευρωπαϊκό σύστημα COPERNICUS.

Από την πρώτη επεξεργασία των δεδομένων με την χρησιμοποίηση των αντίστοιχων δεικτών προέκυψε ότι η καμένη έκταση (δασικές εν γένει εκτάσεις) ανέρχεται στα 9.780,00 στρέμματα και απεικονίζεται στην παρακάτω εικόνα (με μαύρο χρώμα η καμένη έκταση).

Θα ακολουθήσει ψηφιακή ανάλυση με τη συνδυαστική χρήση τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΣ) προκειμένου για την λεπτομερέστερη απεικόνιση και την εξαγωγή των σχετικών συμπερασμάτων αναφορικά με:

Τη συμπεριφορά και τη λειτουργία των παρόδιων καθαρισμών καθώς και αυτών των καθορισμένων επιφανειών οι οποίες εκτελέστηκαν μέσω του προγράμματος ΑΝΤΙΝΕΡΟ ΙΙΙ. Τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

την απαίτηση για εφαρμογή αντιδιαβρωτικού – αντιπλημμυρικού χαρακτήρα παρεμβάσεων (έργων) που θα προκύψει από τη συνδυαστική χρήση του δείκτη καύσης (Διαφορικός Κανονικοποιημένος Δείκτης Καύσης DNBR (Differenced Normalized Burn Ratio), το είδος του μητρικού πετρώματος και την διάβρωση του εδάφους.