MENU
weather-icon 20 oC
Αναζήτηση:

Επιτροπή Αγώνα Όθρυς Χωρίς Αιολικά και Φωτοβολταϊκά πάρκα: Ξενάγηση στο πάρκο της Άγναντης

Επιτροπή Αγώνα Όθρυς Χωρίς Αιολικά και Φωτοβολταϊκά πάρκα: Ξενάγηση στο πάρκο της Άγναντης

Γιατί δεν πρέπει να εγκατασταθεί Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην περιοχή, στον Κυπαρισσώνα Πελασγίας στη Φθιώτιδα…

Σε μεγάλη ανησυχία βρίσκονται και πάλι οι κάτοικοι του Οικισμού Κυπαρισσώνα, Πελασγίας και των γύρω περιοχών στη Φθιώτιδα λόγω του ότι γαλλική εταιρία, βρίσκεται για δεύτερη φορά σε διαδικασία έγκρισης ΜΠΕ (περιβαλλοντικής μελέτης) για τη κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 126,9765 MW με δέσμευση 4.719 στεμμάτων

Η προηγούμενη ΜΠΕ που είχε υποβάλει για την ίδια περιοχή ακυρώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με κύριο λόγο τους υδάτινους πόρους και τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση των κατοίκων, η περιοχή για την οποία αιτείται η εταιρία είναι και πάλι το οροπέδιο της Άγναντης που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Οικισμό Κυπαρισσώνα Πελασγίας του Νομού Φθιώτιδας και υπάγεται στον Δήμο Στυλίδας.

Η τοποθεσία αυτή που βρίσκεται κυριολεκτικά σε επαφή με τον Οικισμό και αποτελεί μια από τις ομορφότερες, παρθένες περιοχές του νομού Φθιώτιδας, αποτελεί Καταφύγιο άγριας ζωής, χρησιμοποιείται για βοσκή και για αγροτική καλλιέργεια, όπως επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα Όθρυς Χωρίς Αιολικά και Φωτοβολταϊκά πάρκα.

Δείτε και ένα βίντεο για την περιοχή:

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Την περιοχή διατρέχουν ρέματα τις όχθες των οποίων καλύπτουν αιωνόβια Πλατάνια ενώ οι πηγές που συνυπάρχουν με τα ρέματα τροφοδοτούν τους 2000 κατοίκους περίπου του Κυπαρισσώνα και της Πελασγίας, (παρά τη βεβαίωση του μηχανικού της εταιρίας Qair που συνέταξε το Διάγραμμα Κάλυψης ότι από την υπόψη περιοχή δεν διέρχεται «οριογραφημένο υδατόρεμα» και πηγές που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό την κοινότητα των κατοίκων Πελασγίας και Κυπαρισσώνα).

Παρ ’ότι έχουν κατατεθεί Μελέτες, και πολλά άλλα στοιχεία, από διακεκριμένους επιστήμονες και Μηχανικούς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που αναλύουν τους λόγους για τους οποίους είναι καταστροφική η εγκατάσταση Φ/Β πάρκου τέτοιου μεγέθους μάλιστα για τους υδάτινους πόρους και ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Στυλίδας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πελασγίας καθώς και το Τμήμα Παρακολούθησης και Προστασίας Υδάτινων Πόρων της Διεύθυνσης Υδάτων Στερεάς Ελλάδος φαίνεται να κωφεύουν σε όλα τα παραπάνω ενώ τα προηγούμενα συμβούλια που έδειξαν μεγάλη ευαισθησία για τον τόπο και τους κατοίκους, τα νέα είχαν διαφορετική άποψη.

Αντίθετα η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, λαμβάνοντας τις ίδιες πληροφορίες, γνωμοδότησε ξανά ομόφωνα αρνητικά.

Η Άγναντη είναι ένα φυσικά προστατευόμενο οροπέδιο που συνορεύει με τον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου (Λάρισα Κρεμαστή). Ενώ υπάρχουν και τρείς εκκλησίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, της Αγίας Τριάδας, της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Νικολάου.

Η εγκατάσταση Φ/Β και ιδιαίτερα ενός πάρκου τέτοιου μεγέθους, συνεπάγεται τη καταστροφή του οικοσυστήματος, την αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής, την αποστράγγιση των πηγών και των ρεμάτων, την αύξηση της θερμοκρασίας, συχνά πλημμυρικά φαινόμενα καθώς και την αποτροπή οποιασδήποτε μελλοντικής ήπιας και περιβαλλοντικά αποδεκτής ανάπτυξης.

Τέλος, και με τη βούλα των επιστημόνων είναι βέβαιο ότι η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση θα επιφέρει δραματικά δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το χαρακτήρα της περιοχής, τόσο που οι επιπτώσεις θα υπερβαίνουν δυσανάλογα τα όποια οφέλη από την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ως επιτροπή καλούμε τους κατοίκους της Πελασγίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής να συμμετάσχουν στην ξενάγηση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου 2024 στην περιοχή της Άγναντης για να γνωρίσουν τον πλούτο ενός μοναδικού οικοσυστήματος και ενός τόπου που η ιστορία του ακόμα είναι χαραγμένη στα χώματα του».