MENU
weather-icon 17 oC
Αναζήτηση:

Τρέξιμο ή περπάτημα; Δες ποιο να προτιμήσουμε για αντοχή, κάψιμο λίπους ή καλή υγεία

Τρέξιμο ή περπάτημα; Δες ποιο να προτιμήσουμε για αντοχή, κάψιμο λίπους ή καλή υγεία

Ποιος "νικάει" σε κάθε περίπτωση και τι αλλαγές να κάνεις για να έχει αποτέλεσμα.

Αν...θες να κάψεις λίπος

Σύμφωνα με την Κατερίνα Γκοτσοπούλου,καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, personaltrainer, καλύτερη μέθοδος για να χάσειςβάρος από την περιοχή της μέσηςσου είναι το παραδοσιακό περπάτημα. "Το δυναμικό βάδισμα είναι η ιδανικήεπιλογή σου".

Σύμφωνα με την trainer,"το περπάτημα έχει τα ίδια ακριβώςπλεονεκτήματα με το τρέξιμο, αλλά είναιπιο ωφέλιμο αν είσαι στη φάση πουαρχίζεις τώρα να χάνεις βάρος ή αναντιμετωπίζεις προβλήματα υγείας.

Γιατους ανθρώπους με πολλά περιττά κιλάτο περπάτημα μπορεί να είναι λιγότεροστρεσογόνο για τον οργανισμό, καθώςείναι μια άσκηση ήπιας έντασης".

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκεστο The Journal of the American MedicalAssociation, αρκούν 30 λεπτά γρήγορουβαδίσματος 5 ημέρες την εβδομάδαγια να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισηςκαρδιοπαθειών και να χάσεις βάρος.

How to: Για να είσαι σίγουρη ότι καιςόσο το δυνατόν περισσότερο λίπος,είναι σημαντικό να συνεχίσεις ναπροσθέτεις ένταση στο περπάτημά σου."Στόχος σου είναι να αυξήσεις με τονκαιρό την ταχύτητα και την απόστασηπου διανύεις" επισημαίνει η ειδικός.

"Προσπάθησε να περπατάς τουλάχιστον30 με 60 λεπτά τη φορά, 4 με 6 ημέρεςτην εβδομάδα. Δεν έχεις τόσο χρόνο;Προσπάθησε να περπατάς περισσότεροστην καθημερινότητά σου, ανέβαινεσκάλες και πήγαινε με τα πόδια στουςκοντινούς προορισμούς σου αντί ναπαίρνεις το αυτοκίνητο" συστήνει ηexpert.

Οι καλύτερες επιφάνειες για ναπερπατάς είναι επίπεδες, σφιχτές, αλλάόχι πολύ σκληρές. Απόφυγε το τσιμέντο,αν είναι δυνατό, καθώς το δυναμικόπερπάτημα εκεί μπορεί να επιβαρύνει τιςαρθρώσεις στα ισχία, τα γόνατα και στουςαστραγάλους σου".

Νικητής: Το περπάτημα.

Αν... θες καλύτερη υγεία

Το περπάτημα δεν είναι καλό μόνο γιατην εμφάνισή σου. Μελέτες δείχνουν πως οι άνθρωποι που αγαπούν τοβάδισμα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο γιαεμφάνιση πολλών σοβαρών ασθενειώνσυγκριτικά με τους δρομείς, εφόσον μετην άσκηση που κάνουν δαπανώνται οιίδιες θερμίδες.

Σε μελέτη με επικεφαλήςτον καθηγητή Paul T. Williams από τοαμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Λόρενςτου Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊτονίζεται πως ένας γρήγορος περίπατοςμείωσε τον κίνδυνο εμφάνισηςκαρδιοπαθειών, υψηλής αρτηριακήςπίεσης και διαβήτη λίγο περισσότεροαπό τις πιο έντονες δραστηριότητες όπουδαπανήθηκαν οι ίδιες θερμίδες.

Η μελέτηέδειξε πως το περπάτημα για μία ώραείναι σχεδόν αντίστοιχο με μισή ώρατρέξιμο αναφορικά με τα οφέλη για τηνυγεία. Στη μελέτη συμμετείχαν 33.000δρομείς και 15.000 περιπατητές.Με 1 χλμ. τρέξιμο οι δρομείς μείωσαντην πιθανότητα για υψηλή αρτηριακήπίεση κατά 4,2%.

Για τους συμμετέχοντες πουκατανάλωσαν τις ίδιες θερμίδες, με τοπερπάτημα η μείωση ήταν 7,2%.Ο κίνδυνος για υψηλή χοληστερίνημειώθηκε κατά 4,3% για κάθεχλμ. τρεξίματος, ενώ για κάθε χλμ.βαδίσματος μειώθηκε κατά 7%.

Αντίστοιχα, ο κίνδυνος εμφάνισηςκαρδιοπαθειών μειώθηκε κατά 4,5%με το τρέξιμο και κατά 9,3% με τοπερπάτημα. Εδώ η απόφαση για τονικητή ήταν εξαιρετικά απλή!

Νικητής: Το περπάτημα.

Αν... θες πιο πολλή αντοχή

"Αν έτρεχες το προηγούμενο διάστημα, τοπερπάτημα θα μπορέσει να σε βοηθήσεινα διατηρήσεις τα οφέλη της αεροβικήςάσκησης για την υγεία σου και κάποιαβασική φυσική κατάσταση, αλλά μηνπεριμένεις ότι θα είσαι στην ίδια φόρμαπου αποκτάς με το τρέξιμο".

Για ναβελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, θαπρέπει να έχεις ένα δομημένο πρόγραμμαβαδίσματος με συγκεκριμένους χρόνους-στόχους για συγκεκριμένες αποστάσειςκαι ένταση.

Για να βελτιώσεις όμωςτην αντοχή σου μόνο με το περπάτημα,απαιτείται περισσότερος χρόνοςαπ’ όσος με το τρέξιμο. "Εάν δεν έχειςτραυματισμούς, θα σου σύστηνα ναβγαίνεις για περπάτημα μία με δύο ώρεςκάθε φορά, τουλάχιστον τρεις με τέσσεριςφορές την εβδομάδα, για να αυξήσειςτην αντοχή σου" σημειώνει η trainer.

"Είτε τρέχεις είτε περπατάς, η στάση τουσώματος είναι σημαντική. Φρόντιζε ναπερνάς πού και πού μπροστά από μιαβιτρίνα για να ελέγχεις τη στάση σου:Ψηλά το στήθος, πίσω και χαλαροί οιώμοι, το κεφάλι ίσιο και το σώμα σουστην ευθεία των πελμάτων".

How to: Μην αρκεστείς σε μια βόλταγύρω γύρω από το τετράγωνο. Φτιάξε μιαδιαδρομή που θα μπορείς να περπατάς μεταχύτητα 5-6 χλμ. όλη την ώρα.

Ο νικητής: Το τρέξιμο.

Πηγή: shape.gr