MENU
weather-icon 17 oC
Αναζήτηση:

Το πασίγνωστο φάρμακο που μειώνει χοληστερόλη και φλεγμονή – Έχει και αντικαρκινική δράση

Το πασίγνωστο φάρμακο που μειώνει χοληστερόλη και φλεγμονή – Έχει και αντικαρκινική δράση

Έρευνα έδειξε τις αντικαρκινικές ιδιότητες πασίγνωστων αντιλιπιδαιμικών φαρμάκων - Μειώνουν χοληστερόλη και μαζί τον κίνδυνο ογκογένεσης σχετιζόμενης με χρόνια φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή, η κατάσταση διαρκούς ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη καρκίνου. Περίπου το 20% όλων των καρκίνων συνδέονται με χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν μια μοριακή οδό που συνδέει τη φλεγμονή με τον καρκίνο και διαπίστωσαν ότι οι στατίνες, μια κατηγορία φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης, μπορούν να διακόψουν αυτήν τη σύνδεση.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, εστιάστηκε στην ιντερλευκίνη-33 (IL-33), μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από κατεστραμμένα κύτταρα για να ειδοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Κανονικά, η IL-33 πυροδοτεί μια ωφέλιμη φλεγμονώδη απόκριση για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης ή την προώθηση της επούλωσης. Ωστόσο, στη χρόνια φλεγμονή, τα επίπεδα IL-33 παραμένουν υψηλά, ενισχύοντας την ανάπτυξη όγκων.

Διαταράσσοντας τις φλεγμονώδεις οδούς

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παραγωγή IL-33 ενεργοποιείται από μια αλληλουχία σηματοδότησης που περιλαμβάνει υποδοχείς τύπου Toll (λεγόμενοι Toll-like receptors -TLRs), TBK1, και IRF3. Οι TLRs ανιχνεύουν μοριακά πρότυπα που συνδέονται με παθογόνα ή κυτταρική βλάβη, ενεργοποιώντας το IRF3, που με τη σειρά του ενεργοποιεί το γονίδιο IL-33. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η πιταβαστατίνη, μια στατίνη, μπορεί να διαταράξει αυτή τη διαδικασία.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr