MENU
weather-icon 18 oC
Αναζήτηση:

Μπορεί μια μέλισσα να διαγνώσει τον καρκίνο;

Μπορεί μια μέλισσα να διαγνώσει τον καρκίνο;

Ανακαλύψτε 3 ζώα με δυνατή μύτη που ανιχνεύουν ασθένειες.

COVID-19, νόσος Πάρκινσον και καρκίνος είναι μερικές από τις ασθένειες που μπορούν να εντοπίσουν ζωικά είδη με ξεχωριστές ικανότητες.

Η τεχνολογία δεν είναι μοναδικός σύμμαχος στην προσπάθεια για έγκαιρη διάγνωση λοιμώξεων και νοσημάτων, καθώς η ίδια η φύση φρόντισε να προικίσει με πανίσχυρη όσφρηση διάφορα είδη του ζωικού βασιλείου, καθιστώντας τη μύτη τους έγκυρο διαγνωστικό εργαλείο.

Πέρα από τον σκύλο, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει μυρίζοντας και γλείφοντας κακοήθεις σπίλους που αποδείχθηκαν κακόηθες μελάνωμα, πολλά ακόμα ζώα και έντομα, από τα μικροσκοπικά σκουλήκια C elegans και τα μυρμήγκια έως τα ποντίκια, έχουν επιδείξει μεγάλες ικανότητες στην ανίχνευση ασθενειών σε βιολογικά δείγματα και ανθρώπους κατά τη διάρκεια πειραμάτων.

«Μπορούν να εντοπίσουν μεγάλη ποικιλία ασθενειών -από τον καρκίνο και τις ουρολοιμώξεις έως την COVID-19 και τη λοίμωξη από Clostridium difficile. Πολλές από αυτές τις ασθένειες είναι δυνητικά σοβαρές, ιδίως σε ευάλωτους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, οπότε η ακριβής και έγκαιρη ανίχνευση είναι απαραίτητη» αναφέρει η Jacqueline Boyd, Επίκουρη Καθηγήτρια Ζωικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent, σε άρθρο τηςστο The Conversationγια τρία απίθανα ζώαπου μπορούν να μυριστούν τα προβλήματα υγείας στον άνθρωπο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr