Ψήφισμα των κατοίκων Τιθορέας και Συλλόγων για τις καταστροφικές συνέπειες απ' το υδροηλεκτρικό έργο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Μαΐου 2024 19:53 Ψήφισμα των κατοίκων Τιθορέας και Συλλόγων για τις καταστροφικές συνέπειες απ' το υδροηλεκτρικό έργο

Ε.Τ.Μ.Ο.Τ. & ΕΝΩΣΗ ΤΙΘOΡΙΕΩΝ...

Η Βόρειο Ανατολική πλευρά είναι το μόνο τμήμα του ορεινού όγκου του Παρνασσού που ακόμα έχει  απομείνει ανέγγιχτο από περιβαλλοντικές καταστροφές. Ειδικότερα το επονομαζόμενο «Φαράγγι  Καχάλα- Βελίτσας», είναι το πιο ευαίσθητο τμήμα του και ίσως το τελευταίο παρθένο κομμάτι του, που  διακρίνεται για την σημαντική περιβαλλοντική, οικολογική, αισθητική και γεωμορφολογική αξία, προσδίδοντας ταυτότητα στην ευρύτερη περιοχή . 

Τα νερά των πηγών του Παρνασσού, της Τρύπης, της Κούρνης, και των Ποτιστήδων καταλήγουν στα  «ΔΙΠΟΠΑΜΑ», σημείο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, στο οποίο συγκεντρώνονται τα νερά του βορείου  τμήματος του Παρνασσού και μέσα από τον βραχώδη δρόμο τους, έχουν αναπτύξει ένα λεπτό ιστό ζωής  και συνθέτουν ένα δίκτυο ανέγγιχτων βιότοπων. Παράλληλα τα νερά έχουν δημιουργήσει στο διάβα  τους μοναδικούς σχηματισμούς, με ευαίσθητα γεωλογικά χαρακτηριστικά, μια ποικιλία ζωικών και  φυτικών ειδών που οιαδήποτε παρέμβαση, βάζει σε κίνδυνο την ισορροπία συνολικά του  οικοσυστήματος της περιοχής. Ιδιαίτερα οι καταρράκτες της Τρύπης, με ύψος υδατόπτωσης άνω των  80 μέτρων για τον ένα εξ αυτών, αποτελούν σημείο αναφοράς για την περιοχή και πόλο έλξης για  πεζοπόρους και ορειβάτες. Επίσης στο Ανατολικό, στη βραχώδη πλευρά του ορεινού όγκου του Παρνασσού, πάνω από την Τιθορέα, έχουν χαραχτεί και  ασφαλιστεί άνω των 50 αναρριχητικών διαδρομών, που συγκεντρώνουν θιασώτες του αθλήματος της  αναρρίχησης. 

Για όλους αυτούς τους λόγους η ΤΙΘΟΡΕΑ έχει κατακτήσει μεγάλη δημοφιλία στους τουρίστες  Εναλλακτικού Τουρισμού (πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση) και το οικονομικό και αναπτυξιακό  μέλλον της είναι στενά συνυφασμένο με αυτού του είδους τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ. 

Δυστυχώς, νέα απόπειρα επέμβασης επιχειρείται, η τρίτη (3η) κατά σειρά, μετά τις δύο (2)  αποτυχημένες προσπάθειες, με κατάθεση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προς έγκριση  από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου η εταιρεία «ΒΕΛΙΤΣΑ I. K. E.» να κατασκευάσει σταθμό παραγωγής  ρεύματος εγκατεστημένης ισχύος 1,71 MW κοντά στα «Διπόταμα», στην καρδιά του φαραγγιού της  Τιθορέας 

Αν συμβεί αυτό, οι επιπτώσεις στην συγκεκριμένη περιοχή του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, που αποτελεί τουριστικό  πόλο και περιοχή Natura 2000 προστατευόμενη από την Ε.Ε., στο ΦΑΡΑΓΓΙ και στην ΤΙΘΟΡΕΑ, θα είναι  τεράστιες και τρομακτικές σε σχέση με την ελάχιστη ενέργεια που θα παράγει. 

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ το έργο περιλαμβάνει: Α) Φράγμα για την Υδροληψία Β) Σταθμό Παραγωγής Γ)  Αγωγό Μεταφοράς Ύδατος 

Α) Υδροληψία και το φράγμα στη κοίτη του Φαραγγιού 

Για την Υδροληψία στην κοίτη του Φαραγγιού της Τιθορέας απαιτείται τσιμεντένιο φράγμα 8 μέτρων  πλάτους και 2 μέτρων ύψος και συνοδά μικρά έργα ( σχάρες, εξαμωτής κλπ). Η Υδροληψία βρίσκεται  εντός προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 Για την πρόσβαση στην υδροληψία, θα ανοιχθεί τρακτερόδρομος 636 μέτρων και ζώνη κατάληψης 541 μέτρων μέσα από την οποία θα διέρχεται ο  υπόγειος αγωγός. 

Β) Σταθμό Παραγωγής αποτελούμενο από Βιομηχανικό κτίριο ύψους 7 μέτρων, επιφάνειας 160  τετραγωνικών μέτρων και εγκατεστημένη Γερανογέφυρα. Το κτίριο θα βρίσκεται σε απόσταση 160  μέτρων από τον οικισμό της Τιθορέας, με άμεση οπτική επαφή από την δεύτερη πλατεία του χωριού,  σημαντικό αξιοθέατο με μεγάλη επισκεψιμότητα. 

Γ) Αγωγό Μεταφοράς Ύδατος μήκους 2.740 μέτρων, που προϋποθέτει την διάνοιξη ορύγματος  αντίστοιχου μήκους, πλάτους 2,15 μέτρων και βάθους 1,60 εντός του οποίου θα τοποθετηθεί ο  αγωγός. 

Οι δυσμενείς συνέπειες από την εγκατάσταση του Υδροηλεκτρικού, δυναμικότητας 1.71 ΜW,  σύμφωνα με την Μ.Π.Ε. ,είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με την μικρή δυνατότητα παραγωγής ενέργειας του έργου. 

Συγκεκριμένα : 

Ο τρακτερόδρομος πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων σύμφωνα με την Μ.Π.Ε. και μεγάλο μέρος της  ζώνης κατάληψης για την διέλευση του αγωγού, πλάτους έως και 10 μέτρων, θα είναι εντός  προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000, εντός πυκνού δάσους Κεφαλληνιακής ελάτης, με  επακόλουθο την καταστροφή εκατοντάδων υπεραιωνόβιων δέντρων, τον κατακερματισμό του  δάσους και την υποβάθμισή του σε συστάδα δέντρων και την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος,  που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του χωριού μας. 

Ο υπάρχων δρόμος μήκος 1.638 μέτρων και πλάτους 2 περίπου μέτρων, από τον σταθμό παραγωγής  μέχρι την αρχή του υπό διάνοιξη τρακτερόδρομου, στο πλάι του οποίου θα ανοιχθεί το όρυγμα  διέλευσης του αγωγού, προφανώς και θα διαπλατυνθεί, προκειμένου να κινούνται τα βαρέα οχήματα που περιγράφονται στην Μ.Π.Ε. για τις ανάγκες του έργου. Το υπάρχον πλάτος και η παρούσα  κατάσταση του δρόμου δεν επιτρέπουν την διέλευση οχημάτων, παρά μόνο αγροτικής φύσεως Ι.Χ. 

Επομένως είναι αναπόφευκτες οι βλαπτικές συνέπειες που περιγράφονται στην αρνητική  γνωμοδότηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ στην αποσυρθείσα Μ.Π.Ε. του ιδίου επενδυτή για το ίδιο έργο. Ο εγκιβωτισμός εντός του αγωγού, της ελεύθερης ροής του νερού θα μεταβάλλει το μικροκλίμα της  περιοχής με απρόβλεπτες συνέπειες για την τοπική χλωρίδα. Επιπρόσθετα θα μεταβάλλει τους χώρους ενδιαίτησης της άγριας ζωής του δάσους (αγριόχοιροι, αλεπούδες κλπ ) μετατοπίζοντας τους  βορειοτέρα και πλησιέστερα σε κατοικημένες περιοχές, λόγω αποκλεισμού τους από την ελεύθερη  ροή νερού. 

Σοβαρή και διαρκής ηχορύπανση στον οικισμό Τιθορέας λόγω εγγύτητας της πηγής ήχου (υδροστρόβιλος), με το πλησιέστερο σπίτι του χωριού να απέχει λιγότερο από 160 μέτρα. Επίσης σε  απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων βρίσκεται μελισσοκομική επιχείρηση και αγροτική κατοικία με  κτηνοτροφική εκμετάλλευση. 

Σοβαρή αισθητική υποβάθμιση των διατηρητέων Μνημείων Νεότερων Χρόνων που βρίσκονται  πλησίον και με άμεση θέαση, στην περιοχή εγκατάστασης του σταθμού παραγωγής. Αναφερόμαστε  στο ιστορικό/πολιτιστικό πάρκο του χωριού που περιλαμβάνει α) Τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως  Θεοτόκου β) Τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, κηρυγμένο μνημείο νεότερων χρόνων γ) Τον παλιό  Νερόμυλο της Τιθορέας, κηρυγμένο μνημείο προβιομηχανικής εποχής και δ) Το Σπήλαιο του Οδυσσέα 

Ανδρούτσου, μνημεία τα οποία βρίσκονται γύρω από το σταθμό παραγωγής σε αποστάσεις  μικρότερες των 250 μέτρων για τα 3 πρώτα μνημεία και περίπου 2 χιλ. για το 4ο.  

Οι συνέπειες αυτές, γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστούν στην Μ.Π.Ε., στην οποία επιπρόσθετα δεν  αξιολογείται η επίπτωση τους στο διαρκώς αυξανόμενο ρεύμα θεματικού τουρισμού, που έχει σχέση αφ’ ενός μεν με την διάσχιση του Φαραγγιού της Τιθορέας και την επίσκεψη του Καταρράκτη της  Τρύπης, σημεία που αποτελούν πόλο έλξης όλων των περιβαλλοντικών και πεζοπορικών σωματείων,  αφ’ ετέρου δε και με την επισκεψιμότητα της Ιεράς μονής Πανάγιας Οδηγήτριας. 

H Μ.Π.Ε. αποσιωπά πλήρως και δεν αξιολογεί ως οφείλει, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και  τις ξηρασίες που αυτή συνεπάγεται, με αποτέλεσμα την δραματική μείωση των επιφανειακών  υδάτων. Ο ίδιος γνωρίζει ότι ο όγκος του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σαφώς μειωμένος  και δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά τον υδροστρόβιλο που έχει επιλέξει και για το λόγο  αυτό δεσμεύεται ότι το έργο δεν θα λειτουργεί από 15/5 μέχρι 30/9 εκάστου έτους, με πρόσχημα την  ύπαρξη αρδευτικών αναγκών των κατοίκων της Τιθορέας. Όμως πολύ καλά γνωρίζει - και το αναφέρει  στην Μ.Π.Ε. - ότι το νερό μετά τον σταθμό, μέσω της σήραγγας φυγής, μπορεί να οδεύσει στην  υδατοδεξαμενη αρδευτικής χρήσης, η οποία είναι κατάντη του σταθμού παραγωγής, χωρίς να  επηρεάζονται οι αρδευτικές ανάγκες της περιοχής. 

Η ΜΠΕ παραβλέπει το γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ψηφίστηκε ήδη νόμος (και όχι πια σύσταση  εμπειρογνωμόνων) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, που  επιβάλλει την αποκατάσταση της ροής των ποταμών και χειμάρρων σε μήκος 25.000 χιλ. μέχρι το 2030  και την άρση κάθε εμποδίου στη ροή τους. Ο νόμος αυτός αναμένεται να ενσωματωθεί στο Ελληνικό  Δίκαιο αρκετά σύντομα. 

Τέλος, στην Μ.Π.Ε. δεν αξιολογείταιτο γεγονός ότι, ανάντη της σχεδιαζόμενης υδροληψίας, υπάρχουν  δεσμευτικές χρήσεις νερού για ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΙΘΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΤΙΘΟΡΕΑΣ, για τις οποίες έχει εγκριθεί  και χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, μελέτη βελτίωσης υδρομάστευσης και  συγκέντρωσης των νερών της Τρύπης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του όγκου νερού που  θα απομένει προς εκμετάλλευση από το σχεδιαζόμενο ΜΗΥΕ, χειροτερεύοντας περαιτέρω την σχέση  κόστους /οφέλους του έργου. 

Οι παραπάνω καταστροφικές συνέπειες θα έχουν αντίκτυπο στη υγεία μας και τη ζωή μας ΔΙΟΤΙ  ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ για μια ΕΛΑΧΙΣΤΗ ποσότητα παραγόμενης ενέργειας. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, ΚΑΛΟΥΜΕ την Κυβέρνηση, το ΥΠΕΝ, τους συναρμόδιους Υπουργούς, τον  ΟΦΥΠΕΚΑ, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και όλες τις αρμόδιας υπηρεσίες της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας καθώς και της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κάθε  αρμόδια υπηρεσία να ακούσει την φωνή της Τοπικής Κοινωνίας που έχει εκφραστεί πολλές φορές και  ποικιλοτρόπως, με Γενικές Συνελεύσεις κατοίκων, με συγκεντρώσεις υπογράφων, με αποφάσεις Δημοτικών  Συμβουλίων του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας και ανακοινώσεις σε εφημερίδες και μέσα κοινωνικής  δικτύωσης και να ΜΗΝ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). 

Σας ΚΑΛΟΥΜΕ να σώσετε τον Βορειοανατολικό Παρνασσό από επιχειρηματικές επεμβάσεις που θα  καταστρέψουν το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, την μόνη ελπίδα τουριστικής ανάπτυξης της Τιθορέας και  των άλλων οικισμών του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας. 

Ακολουθούν 405 υπογραφές κατοίκων διαμένοντες και καταγόμενοι (έχοντας περιουσιακά στοιχεία ) στην  Τιθορέα, φωτογραφικό υλικό και βίντεο της περιοχής του έργου.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση