Η «Καλλιστώ» για το περιστατικό με το λύκο πλησίον σπιτιών στη Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024 16:56 Η «Καλλιστώ» για το περιστατικό με το λύκο πλησίον σπιτιών στη Λαμία

Τι προσελκύει το ζώο τόσο κοντά στον άνθρωπο και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτό…

Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ», λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση - επιστολή, σχετικά με το περιστατικό επίθεσης λύκου σε κοπάδι που έβοσκε μερικά μέτρα μακριά από τον οικισμό «Δημοσιοϋπαλληλικά» στη Λαμία.

Όπως περιγράφουν οι άνθρωποι της Οργάνωσης, η παρουσία λύκου στην περιοχή της Λαμίας, δεν είναι άγνωστη, ωστόσο η περιγραφή για «μαύρο λύκο», εφόσον η παρατήρηση είναι σωστή, είναι όντως σπάνια.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή, όπου διατυπώνονται χρήσιμες πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζώο, ειδικά σε περίπτωση που βρεθούμε κοντά του.

Ανακοίνωση/ επιστολή προς το Lamia Report με αφορμή δημοσίευμα της 15/5/2024 με τίτλο «Λαμία: Λύκος επιτέθηκε σε πρόβατα κοντά στα σπίτια μέρα μεσημέρι»:

«Με αφορμή το ρεπορτάζ του Μέσου σας για επίθεση που δέχθηκαν πρόβατα από «μαύρο λύκο» θα θέλαμε αρχικά να επισημάνουμε ότι η παρουσία λύκου στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Λαμίας δεν είναι ένα πρωτοφανές γεγονός. Επισημαίνεται επιπλέον ότι η παρουσία μαύρων λύκων στην Ελλάδα, εφόσον η παρατήρηση είναι σωστή, είναι σπάνια οπότε ενδεχομένως θα πρέπει να εξετασθεί και το ενδεχόμενο η επίθεση να έχει προκληθεί και από κάποιο σκύλο.

Οι λύκοι προσελκύονται σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές για να βρουν τροφή, κυρίως κτηνοτροφικά ζώα ή πτώματα τους. Ως εκ τούτου ο περιορισμός της διαθεσιμότητας πτωμάτων ή άλλων ζωικών υπολειμμάτων αποτελεί το πρώτο μέτρο για τον περιορισμό των προσεγγίσεων .

Για την πρόληψη των ζημιών στην κτηνοτροφία από λύκους και άλλα μεγάλα σαρκοφάγα απαιτείται  συνδυασμός μεθόδων. Από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους πρόληψης, είναι η χρήση κατάλληλα εκπαιδευμένων σκύλων φύλαξης κοπαδιών, με σωστή διατροφή και κτηνιατρική φροντίδα, η επιτήρηση του κοπαδιού και η τοποθέτηση ειδικών ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε χώρους σταβλισμού των ζώων. 

Σε κάθε περίπτωση επίθεσης λύκου σε κτηνοτροφική μονάδα πρέπει να ειδοποιείται έγκαιρα ο ΕΛΓΑ, ώστε να καταγράφονται οι ζημιές,  να εκτιμάται ορθά το ζημιογόνο αίτιο και να χορηγείται η σχετική αποζημίωση εφόσον το περιστατικό καλύπτεται από τον κανονισμό του οργανισμού.

Είναι επίσης σημαντικό ο πληθυσμός που κατοικεί σε ορεινές και αγροτικές περιοχές με παρουσία λύκου να γνωρίζει βασικές οδηγίες για την βιολογία του είδους καθώς σε καμία περίπτωση ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος. Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος επιθέσεων από λύκο σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά χαμηλός στην Ευρώπη, ενώ για να τεθεί στην πραγματική του διάσταση ο κίνδυνος, αναφέρεται ότι αντιθέτως, οι τραυματισμοί και οι θάνατοι ανθρώπων ακόμα και από δεσποζόμενα σκυλιά είναι κοινοί.

Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες για την ενδεχόμενη παρουσία λύκου:

1) Μαθαίνουμε για το λύκο: Η γνώση των συνηθειών και της βιολογίας του είδους μπορεί να βοηθήσει στη κατανόηση και μείωση των συγκρούσεων

2) Δεν πετάμε ζωικά υπολείμματα και πτώματα ζώων καθώς μπορεί να προσελκύσουν λύκους σε κατοικημένες περιοχές.

3) Λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης για τα κτηνοτροφικά ζώα: Χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά μέτρα προστασίας, όπως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών, οι  ειδικές περιφράξεις και η επιτήρηση, για την αποτροπή επιθέσεων λύκου σε κτηνοτροφικά ζώα .

4)  Περιορίζουμε με λουρί τα σκυλιά κατά τη βόλτα: Τα κατοικίδιά πρέπει να περιορίζονται με λουρί και να βρίσκονται υπό σταθερή επιτήρηση όταν βρισκόμαστε σε περιοχές όπου μπορεί να συναντήσουμε λύκο, ενώ τo βράδυ πρέπει να διανυκτερεύουν σε ασφαλή περιφραγμένο χώρο.

5) Σεβόμαστε τον χώρο τους: Αποφεύγουμε την προσέγγιση φωλιών ή περιοχών όπου οι λύκοι μπορεί να μεγαλώνουν τα μικρά τους.

6) Παραμένουμε ψύχραιμοι/ες σε τυχόν συναντήσεις: Αν συναντήσουμε λύκους στη φύση, παραμένουμε ήρεμοι, όταν τα ζώα βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση (>50 μέτρα) και δεν τα ενοχλούμε, δίνοντας τους χώρο να συνεχίσουν την πορεία τους, ενώ αν μας προσεγγίσουν για οποιαδήποτε λόγο σε κοντινή απόσταση (<30 μέτρα) κάνουμε θόρυβο και δείχνουμε επιθετική στάση ώστε να διατηρήσουν τον φόβο τους για τον άνθρωπο.

7) Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες διατήρησης: Συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε τοπικές πρωτοβουλίες και, δράσεις, πολιτικές και πρακτικές που δίνουν προτεραιότητα στη συνύπαρξη με την άγρια ζωή. 

Life Wild Wolf

Η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ και ο ΟΦΥΠΕΑ υλοποιούν στην Ελλάδα δράσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE Wild Wolf (https://lifewildwolf.com/) στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 8 Ευρωπαϊκές χώρες με 19  συνεργαζόμενους φορείς. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό των κύριων παραγόντων που οδηγούν στην εξοικείωση των λύκων, τον καθορισμό των βέλτιστων διαχειριστικών παρεμβάσεων με σκοπό την αποφυγή της μόνιμης παρουσίας τους κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς καθώς και την τεχνική κατάρτιση των αρμόδιων αρχών σε θέματα επικοινωνίας παρακολούθησης και διαχείρισης της παρουσίας του είδους σε περιαστικές περιοχές.

Στην Ελλάδα η περιοχή εφαρμογής των δράσεων του έργου είναι το Εθνικό Πάρκο της Πάρνηθας που βρίσκεται στη βόρεια Αττική  σε απόσταση 20 χλμ. από την Αθήνα, όπου τα τελευταία χρόνια ο λύκος επανήλθε μετά από απουσία 50 ετών και όπου καταγράφονται συχνές αλληλεπιδράσεις λύκων με ανθρώπινες δραστηριότητες

Εταίροι στο έργο από ελληνικής πλευράς είναι η Καλλιστώ και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με κομβική την συμβολή της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου.

Το LIFE Wild Wolf συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Κροατίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Τσεχικής Δημοκρατίας και το Ίδρυμα Benrd Thies-Stiftung. Στην Ελλάδα, το έργο συγχρηματοδοτείται εν μέρει και από το Πράσινο Ταμείο.

Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας,

Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση