Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ / Οι ημερομηνίες πληρωμών κύριων και επικουρικών συντάξεων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 18:33 Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ / Οι ημερομηνίες πληρωμών κύριων και επικουρικών συντάξεων

Πέρα από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, που θα εξοφληθούν στις συνήθεις ημερομηνίες θα έχουμε και καταβολή αναδρομικών, αλλά και την εξόφληση μετά από ένα δίμηνο του επιδόματος Α21 για τις οικογένειες με παιδιά.

Με τις καταβολές στο τέλος του τρέχοντος μήνα, μερίδα απόμαχων της εργασίας θα λάβει αναδρομικά που θα αγγίζουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ, καθώς επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις τους.

Ξεκινώντας από τα αναδρομικά, στα τέλη Μάη θα έχουμε άλλο ένα «κύμα» εξόφλησης αναδρομικών που προκύπτουν από επανυπολογισμό συντάξεων. Πρόκειται για μία ακόμη κατηγορία συνταξιούχων, η οποία και θα λάβει ποσά της τάξης των 15.000 ευρώ, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τα 50.000 ευρώ!

Αναδρομικά από επανυπολογισμό σε μερίδα συνταξιούχων
Τα εν λόγω ποσά βέβαια θα πρέπει να διευκρινιστεί πως είναι πριν την παρακράτηση φόρου 20%, της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης. Την «σκυτάλη» λοιπόν παίρνουν, οι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι που θα λάβουν και εκείνοι αυξημένα ποσά μηνιαίων αποδοχών, αλλά και αναδρομικά 54 μηνών.

Η διαδικασία επανυπολογισμού συντάξεων θα «κλείσει» οριστικά -βάσει του σχεδιασμού- στο τέλος του τρέχοντος μήνα, όταν και θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους περίπου 12.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλους.

Εντούτοις, υπάρχουν και κάποιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι δηλώνουν πως ακόμη αναμένουν επανυπολογισμόβάσει του ν. 4670και είναι ως επί το πλείστον μισθωτοί: Όπως επισημαίνουν πηγές του e-ΕΦΚΑ δεν είχαν όλοι οι μισθωτοί δικαίωμα σε επανυπολογισμό σύνταξης και αναδρομικά, αλλά και για όσους είχαν αυτό το δικαίωμα έγινε σχεδόν άμεσα η διαδικασία αναπροσαρμογής των αποδοχών τους και η καταβολή αναδρομικά.

Επί της ουσίας στελέχη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτιμούν πως έκλεισαν οι όποιες εκκρεμότητες σε αυτό το πεδίο και ξεκαθαρίζουν ότι εάν υπάρχουν κάποιοι ακόμη στην… αναμονή, πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, που εμφανίζουν συγκεκριμένες δυσκολίες.

Αναδρομικά και σε δικαιούχους επιδομάτων

Αναδρομικά θα λάβουν και όσοι υπέβαλλαν αίτηση για επίδομα τέκνων έως και τις 10 Μαΐου και φυσικά δεν είχαν πληρωθεί την α’ δόση της ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, η β’ διμηνιαία δόση του 2024 – αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο – θα καταβληθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Μαζί με αυτή θα χορηγηθεί αναδρομικά και η ενίσχυση για τους μήνες Ιανουάριο- Φεβρουάριο ‘24 στις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι υπέβαλλαν την αίτησή τους μετά την εξόφληση της α’ δόσης του επιδόματος και έως τις 10 Μαΐου.

Το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί ανά μήνα, εφόσον πρόκειται για το πρώτο και το δεύτερο τέκνο και ανάλογα το ύψος του εισοδήματος. Το ποσό ανεβαίνει σε 140 ή 84 ή 56 ανά μήνα από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Πότε θα καταβληθούν συντάξεις και επιδόματα

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι συντάξεις μηνός Ιουνίου θα καταβληθούν τις εξής ημερομηνίες:

 

  • Την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 θα καταβληθούν οι συντάξεις των ταμείωντου ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών). Επίσης τηνίδια ημέρα θα δοθούν και οι συντάξεις ΕΦΚΑ σε όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών). Τα ποσά αυτά θα πιστωθούν στους δικαιούχους το απόγευμα της Δευτέρας, 27 Μαΐου 2024.
  • Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 θα πληρώσουντα ταμεία  του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, του Δημοσίου, του ΝΑΤ και ΚΕΑΝ, του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, του ΕΤΑΤ, του ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ της ΔΕΗ και του ΟΤΕ τις συντάξεις αλλά δοθούν και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος. Η πίστωσητων ποσών αυτών στους δικαιούχους θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, 29 Μαΐου 2024.

Ο ΟΠΕΚΑ θα πληρώσει την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων. Η πίστωση των ποσών αυτών θα γίνει το απόγευμα της 30 Μαΐου 2024. Την ίδια ημερομηνία θα καταβληθούν και όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του Οργανισμού και φυσικά και το επίδομα τέκνων Α21.

Πηγή: enikonomia.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση