Τι έτρωγαν οι άνθρωποι πριν από 15.000 χρόνια; – Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 12:32 Τι έτρωγαν οι άνθρωποι πριν από 15.000 χρόνια; – Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε

Έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι, οι κοινωνίες των κυνηγών τροφοσυλλεκτών, βασίζονταν σε σημαντικό βαθμό στο κρέας.

Νέα στοιχεία ωστόσο, που προκύπτουν από μία πρωτοποριακή μελέτη, αποκαλύπτουν μία αναπάντεχη στροφή των διατροφικών πρακτικών αρχαίων ανθρώπινων ομάδων στο Μαρόκο, υποδηλώνοντας μία σαφή προτίμηση στη φυτική τροφή,  περισσότερο από 15.000 χρόνια στο παρελθόν.

Η μελέτη αυτή, που διεξήχθη από μία διεθνή ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία της Γερμανίας, τη Γεωεπιστήμη και το Περιβάλλον της Τουλούζης στη Γαλλία, και το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών της Αρχαιολογίας και της Πατριμοσύνης στο Μαρόκο, προσφέρει συναρπαστικές ισοτοπικές αποδείξεις από τις οποίες προκύπτει ότι οι πρώτοι κυνηγοί-συλλέκτες στο Μαρόκο είχαν έντονη την παρουσία του φυτικού στοιχείου στη διατροφή τους.

Αμφισβήτηση της επικρατούσας έως σήμερα αντίληψης

Αυτή η αποκάλυψη αμφισβητεί την επικρατούσα άποψη ότι το κρέας ήταν η κύρια πηγή διατροφής για τις πρώιμες ανθρώπινες κοινωνίες πριν από την επανάσταση της γεωργίας.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια ολοκληρωμένη πολυ-ισοτοπική προσέγγιση, ενσωματώνοντας ανάλυση ισοτόπων ψευδαργύρου και στροντίου σε σμάλτο δοντιών, μαζί με ανάλυση ισοτόπων άνθρακα, αζώτου και θείου στο κολλαγόνο. Η μελέτη εξέτασε επίσης αμινοξέα σε ανθρώπινα και ζωικά κατάλοιπα από το σπήλαιο Taforalt στο Μαρόκο. Αυτές οι καινοτόμες τεχνικές παρείχαν την πρώτη σαφή μέτρηση της κατανάλωσης φυτών σε έναν προγεωργικό πληθυσμό.

Ανθρώπινο δόντι από το σπήλαιο Taforalt, Μαρόκο, που παρουσιάζει σοβαρή φθορά και τερηδόνα. Πίστωση: Heiko Temming

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η διατροφή αυτών των αρχαίων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών περιελάμβανε ένα σημαντικό ποσοστό των μεσογειακών φυτικών ειδών, μια ανακάλυψη που προηγείται της εμφάνισης της γεωργίας στην περιοχή κατά αρκετές χιλιετίες. Αρχαιολογικά κατάλοιπα που ανακαλύφθηκαν στον χώρο, όπως βελανίδια, κουκουνάρια και άγρια όσπρια, επιβεβαίωσαν περαιτέρω την ιδέα αυτή. Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι τα φυτικά τρόφιμα ήταν επίσης μέρος της διατροφής των παιδιών και θα μπορούσαν να είχαν χρησιμεύσει ως προϊόντα απογαλακτισμού για αυτόν τον αρχαίο ανθρώπινο πληθυσμό.

Αυτή η αντίληψη για την πρώιμη ανθρώπινη διατροφή έχει σημαντικές συνέπειες, υποδεικνύοντας ότι τα φυτικά τρόφιμα μπορεί να έχουν διαδραματίσει έναν πιο κρίσιμο ρόλο στις προ-γεωργικές κοινωνίες από ό, τι πίστευαν προηγουμένως. Δίνει επίσης κίνητρο  για εκ νέου αξιολόγηση του πρώιμου Ολόκαινου και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την έλλειψη γεωργικής ανάπτυξης στη Βόρεια Αφρική κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Ο Zineb Moubtahij, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, παρατήρησε, τα ευρήματά μας όχι μόνο ρίχνουν φως στις διατροφικές πρακτικές των προ-γεωργικών ανθρώπινων ομάδων, αλλά επίσης τονίζουν και την  πολυπλοκότητα των στρατηγικών ανθρώπινης διαβίωσης σε διάφορες περιοχές. Η κατανόηση αυτών των μοτίβων είναι ζωτικής σημασίας για την αποκάλυψη της ευρύτερης ιστορίας της ανθρώπινης εξέλιξης.

Η καινοτόμος χρήση των ισοτόπων ψευδαργύρου στο σμάλτο των δοντιών είναι επίσης η πρώτη στον προσδιορισμό της διατροφής των αρχαίων αφρικανικών πληθυσμών. Δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει η Βόρεια Αφρική στη μελέτη της ανθρώπινης εξέλιξης και της εξάπλωσης των σύγχρονων ανθρώπων, αυτό το νέο εργαλείο προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την εξερεύνηση των ανθρώπινων διατροφικών προτύπων και την προσαρμοστικότητα σε διάφορα περιβάλλοντα.

Πιο μακροπρόθεσμα, η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να διερευνήσει και άλλους παλαιολιθικούς χώρους στη Βόρεια Αφρική και να εφαρμόσει αυτές τις πρωτοποριακές τεχνικές για την καλύτερη κατανόηση των αρχαίων διατροφικών πρακτικών και των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Πηγή: enikos.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση