Σπανός: Έργα και Δράσεις για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Μαΐου 2024 07:48 Σπανός: Έργα και Δράσεις για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναλυτικός απολογισμός πεπραγμένων από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας…

Το 2ο τακτικό απολογισμό πεπραγμένων που αφορά το δίμηνο Μάρτιος - Απρίλιος 2024, έκανε το πρωί της Δευτέρας 13 Μαΐου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Γενικός Γραμματέας της ΕΝΠΕ, Φάνης Σπανός.

Ο απολογισμός έγινε στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λαμία και μπόρεσαν να τον παρακολουθήσουν δημοσιογράφοι διά ζώσης ή μέσω διαδικτύου.

Ο κ. Σπανός ξεκίνησε την παρουσίαση από τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το σημαντικό έργο της παράκαμψης Βασιλικού Χαλκίδας.

Στο πλαίσιο των έργων ο κ. Σπανός αναφέρθηκε στα 2+1 έργα που έχουν ολοκληρωθεί στο συγκεκριμένο διάστημα (Ι.Ν. Άμφισσας, ενεργειακή αναβάθμιση ΤΟΕΒ Μεξιατών + την παράκαμψη Ραπταίοι - Στύρα), αλλά και στα έργα και τις δράσεις που ξεκίνησαν με την υπογραφή σχετικής σύμβασης υλοποίησης ή που βαίνουν προς υλοποίηση με την ένταξή τους σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στο κομμάτι της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, αλλά και για τον πρωτογενή τομέα όπου ξεχωρίζει η άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου, αλλά και η ένταξη των πληγέντων περιοχών του Δομοκού στη Δράση 4.1.5 του ΥΠΑΑΤ στα σχέδια βελτίωσης.

Ειδικά για το κομμάτι των πληγέντων περιοχών της Θεσσαλιώτιδας Δομοκού και της Βόρειας Εύβοιας, γίνεται αναφορά στις οριστικές προτάσεις έργων αποκατάστασης ύψους 23.000.000 ευρώ.

Τέλος στον απολογισμό περιγράφονται οι δράσεις για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, καθώς και για τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Δείτε το βίντεο με τον απολογισμό από τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό:

Αναλυτικά ο απολογισμός πεπραγμένων Μαρτίου - Απριλίου 2024:

  1. ΘΕΣΜΙΚΑ
  • Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βοιωτίας Ιωάννης Περγαντάς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Μούτσιος, προσκλήθηκαν και συμμετείχαν στο «9ο Φόρουμ για την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 11 και 12 Απριλίου 2024.
  • Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός είχε σύντομη συνομιλία για θέματα ΕΣΠΑ με την Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira και αναλυτική συζήτηση για πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Nicolas Schmit.
  • Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός είχε πολύωρη συνάντηση εργασίας με τον επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Carsten Rasmussen και τους συνεργάτες του Ιωάννη Σολωμονίδη και Χριστίνα Καραϊτίδη.
  • Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού Φανή Παπαθωμά ολοκλήρωσαν την Τρίτη 09 Απριλίου 2024, κύκλο επαφών και συναντήσεων εργασίας στην Κροατία. Αφορμή για την επίσκεψη, στάθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ζάγκρεμπ για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου και στις οποίες η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν φέτος η τιμώμενη Περιφέρεια!
  • Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός είχε συναντήσεις εργασίας με  τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, για σειρά έργων και δράσεων που αποτελούν υψηλές προτεραιότητες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
  • Εγκρίθηκαν οι Κανονισμοί Λειτουργίας των επιτροπών Εργασίας & Κοινωνικής Μέριμνας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού. Παράλληλα, ορίστηκαν εκπρόσωποι σε επιτροπές και σε κοινωνικές δομές, όπως στην «ΣΚΑΠΑΝΗ Ανώνυμη Εταιρεία – Αναπτυξιακός Οργανισμός Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».
  • Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής για το πρώτο δίμηνο του έτους 2024. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η άρδευση της Κωπαΐδας και συναφή ζητήματα, τα Νοσοκομεία Λαμίας – Χαλκίδας και άλλα ζητήματα του κλάδου της Υγείας, όπως και η ΛΑΡΚΟ. Διατυπώθηκε εκ νέου η καθαρή θέση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπέρ της προστασίας των θέσεων εργασίας και της επανεκκίνησης της παραγωγής μέσα από την εξεύρεση σοβαρού επενδυτή.
  1. ΕΡΓΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ 
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Άμφισσας, ο οποίος αποκαταστάθηκε πλήρως κατόπιν συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδος. Το έργο: «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Μητροπολιτικού Ναού Αμφίσσης» είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» με προϋπολογισμό 2.406.479,47 ευρώ.
  • Σε ποσοστό άνω του 50% έχει ήδη υλοποιηθεί το φυσικό αντικείμενο του έργου: «Ολοκλήρωση κατασκευής Οδού Ραπταίοι – Ν. Στύρα – Στύρα (Χ.Θ.9+150 ΕΩΣ Χ.Θ. 16+499,33)», αρχικού προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ και συμβατικής δαπάνης ύψους 8.438.177,70 ευρώ. Ομαλά και με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες.
  • «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΕΒ ΜΕΞΙΑΤΩΝ –   ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ». Ξεκίνησε το 2016 και ολοκληρώθηκε στις 08/04/2024 με τη σύνδεσή του στο δίκτυο. Είμαστε η πρώτη και μοναδική Περιφέρεια που υλοποιεί έργο ενεργειακής αναβάθμισης ενός ΤΟΕΒ. Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 426.220 ευρώ, θα αποφέρει μείωση ενεργειακού κόστους από 70-100%, ανάλογα με την κατανάλωση νερού.
  1. ΕΡΓΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ

(ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ)

  • «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΕΦΥΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΩΠΑΪΔΑΣ» αρχικού προϋπολογισμού ύψους 530.000 ευρώ. Για την υλοποίηση του έργου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχώρησε στη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Ορχομενού και Αλιάρτου – Θεσπιέων, στα όρια των οποίων βρίσκονται τα γεφύρια που θα αποκατασταθούν.
  • «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΕΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ». Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτούν κατά 50% η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων. Κατόπιν προγραμματικής σύμβασης, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέλαβε τη δημοπράτηση και θα επιβλέψει την υλοποίησή του.
  • «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΝΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ 27 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΑ ΕΡΓΑ», αρχικού προϋπολογισμού ύψους 580.000 ευρώ. Φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η εκτέλεση εργασιών επί της Ε.Ο.  Άμφισσας – Μπράλου, στην περιοχή της Άμφισσας.
  • «Συντήρηση και Λειτουργία της Σήραγγας Τυμφρηστού για τα έτη 2024-2025» με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 451.281,88 ευρώ.
  • «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗΣ ΠΛΑΤΑΝΑΣ ΚΥΜΗΣ», αρχικού προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε με την ένταξη του στο «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας», που αντλεί πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αναμένεται πλέον η εγκατάσταση εργοταξίου, από την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακατασκευή και συγχρόνως την προστασία από τη διάβρωση του παραλιακού δρόμου του οικισμού Πλατάνας του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, ο οποίος αποτελεί και τμήμα της Επαρχιακής Οδού Αυλωνάρι – Οξύλιθος – Πλατάνα – Παραλία Κύμης.
  • «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», αρχικού προϋπολογισμού 2.195.754,8 ευρώ. Επισημαίνεται, ότι στις συμβατικές υποχρεώσεις περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση του 5ου αντλιοστασίου του Μόρνου.
  1. ΕΡΓΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ

ΚΑΙ ΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ 

  • Εντάχθηκαν οι ακόλουθες δράσεις και έργα στα αντίστοιχα Προγράμματα χρηματοδότησης:
  • «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΥΛΙΔΑΣ», αρχικού προϋπολογισμού 750.000 ευρώ στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2021- 2025 και στον Άξονα Προτεραιότητας: «Πράσινες πόλεις (αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός στόλου αστικών μεταφορών κλπ.)».
  • «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΟΣ ΠΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ», αρχικού προϋπολογισμού 370.000 ευρώ, στο «ΠΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας: «Οδική ασφάλεια».
  • «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΙΜΝΗΣ, ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓ. ΆΝΝΑΣ», αρχικού προϋπολογισμού 2.350.000 ευρώ, στο «Π.Π.Α. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας: «Πράσινες πόλεις (αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός στόλου αστικών μεταφορών κλπ.)».
  • «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΕΡΕΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΚΛΑΔΙΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 2024» στο «ΠΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Οδική ασφάλεια». Η δράση χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ). Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 300.000 ευρώ και καλύπτει πλήρως τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου.
  • «ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ», προϋπολογισμού 250.000 ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024.
  • «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΙΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΜΗΣ», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024.
  • «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΟΝΩΣΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ», προϋπολογισμού 63.227,64 ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024.
  • «ΣΥΝΤΑΞΗ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ ΑΜΦΙΣΣΑΣ-ΙΤΕΑΣ», προϋπολογισμού 24.000 ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024.
  • «ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ – ΜΟΥΣΕΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΥΡΙΠΟΥ ΣΤΟ ΕΥΒΟΪΚΟ ΤΕΤΑΡΤΟΚΥΚΛΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ», προϋπολογισμού 85.000 ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024.
  • «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΣΙΜΕΝΤΑΥΛΑΚΑ ΣΤΟΝ ΤΟΕΒ ΛΕΙΑΝΟΚΛΑΔΙΟΥ», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024.
  • «ΑΝΟΡΥΞΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΕΒ Δ.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024.
  • Συνυπογραφή Προγραμματικών συμβάσεων με τους εμπλεκόμενους Δήμους για την υλοποίηση του έργου: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ». Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εκτέλεση εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών στις ακόλουθες σχολικές μονάδες της Π.Ε. Βοιωτίας: 8ο Δημοτικό Σχολείο και 1ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς του Δήμου Λεβαδέων, Ειδικό Σχολείο στο Κοντίτο Θήβας και 2ο δημοτικό σχολείο Βαγίων του Δήμου Θηβαίων, Δημοτικό Σχολείο Θεσπιών του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, Γυμνάσιο Αράχωβας του Δήμου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Δημοτικό Σχολείο Παύλου του Δήμου Ορχομενού, Δημοτικό Σχολείο Σκούρτων της Δ.Ε. Δερβενοχωρίων του Δήμου Τανάγρας.
  1. ΥΓΕΙΑ
  • Άνοιξε η διαδικασία για την υποβολή προτάσεων έργων, προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος: «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027» και συγκεκριμένα των Δράσεων: «4.5.1_1 – Ανάπτυξη υποδομών υγείας, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) – (Νέες πράξεις)» και «4.5.2_2 – Αναβάθμιση και επέκταση εξοπλισμού υγειονομικής περίθαλψης, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) – (Νέες πράξεις)». Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 10.000.000 ευρώ.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων λυόμενων κατασκευών σε παρακείμενη έκταση του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας και μεταφορά του ΕΚΑΒ Χαλκίδας.
  • Ξεκίνησαν οι δράσεις του ολοκληρωμένου  προγράμματος  καταπολέμησης κουνουπιών. Έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο   δίμηνο δειγματοληψίες  σε περισσότερους  από 600 δειγματοληπτικούς σταθμούς, που  αφορούν έκταση  60.000στρ. Επίσης, έχουν ξεκινήσει και οι ψεκαστικές παρεμβάσεις  με την ενσωμάτωση  σημαντικών  καινοτομιών,  όπως  η τηλεματική ψεκασμών σε πραγματικό χρόνο και η χρήση drones.
  1. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
  • Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρεμβαίνει και δίνει μόνιμη, αλλά και την ταχύτερη δυνατή λύση για την άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου. Μέσα από το σχετικό και ήδη συμβασιοποιημένο έργο και χωρίς κοστολογική υπέρβαση, προχωρά στην προμήθεια και εγκατάσταση δύο πλωτών εξεδρών στην Υλίκη με 16 συνολικά αντλίες, κατασκευάζοντας ουσιαστικά δύο νέες πλωτές αντλητικές εγκαταστάσεις και κρατώντας επιπλέον τη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των στοιχείων από το υφιστάμενο πλωτό αντλιοστάσιο. Ελήφθη επίσης η απόφαση για την πρόωρη έναρξη της αρδευτικής περιόδου, από τις 15 Απριλίου.
  • Κατόπιν συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και αύξησης του προϋπολογισμού της δράσης, εντάχθηκαν στα Σχέδια Βελτίωσης της Δράσης 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και οι επιλαχόντες αγρότες από τις πληγείσες περιοχές του Δομοκού Φθιώτιδας και της βόρειας Εύβοιας.
  • «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΟΠΑΔΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΛΥΚΩΝ», προϋπολογισμού 8.680 ευρώ. Εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024.
  1. ΑΡΩΓΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
  • Μετά την έγκριση συνολικής χρηματοδότησης ύψους 23.000.000 ευρώ, υποβλήθηκαν οι ακόλουθες οριστικές προτάσεις έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλιώτιδας Δομοκού και της βόρειας Εύβοιας:

1. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΑΡΣΗ ΠΡΟΣΧΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ.

2. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΑΡΣΗ ΠΡΟΣΧΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ.

3. ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΕ ΕΥΒΟΙΑΣ.

4. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ, ΑΡΣΗ ΠΡΟΣΧΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΒΛΑΒΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΟΙΤΗΣ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ, ΑΠΟ ΕΚΒΟΛΕΣ ΕΩΣ ΑΝΑΝΤΙ

ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΜΟΥΡΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΜΒΑΛΟΝΤΕΣ ΧΕΙΜΑΡΟΥΣ.

5. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ, ΑΡΣΗ ΠΡΟΣΧΩΣΕΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΚΑΡΑ , ΦΙΔΑΚΙ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΝΕΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΒΛΑΒΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΑΣ.

6. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ, ΑΡΣΗ ΠΡΟΣΧΩΣΕΩΝ ΡΕΜΑΤΟΣ ΒΕΛΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΧΙΝΟΥ ΚΑΙ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΒΛΑΒΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ.

7. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ, ΑΡΣΗ ΠΡΟΣΧΩΣΕΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΞΗΡΙΑ

ΥΠΑΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΒΛΑΒΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ.

8. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΝΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΛΑΜΙΑΣ

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΞΗΡΙΩΤΙΣΣΑΣ.

9. ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΠΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ.

  • Κατόπιν συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση των αλιέων των Δήμων Στυλίδας, Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας, με σκοπό να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος κατά την περίοδο των θεομηνιών. Οι αλιείς των τριών Δήμων θα λάβουν μέσω de minimis 1.159.600 ευρώ από το σύνολο της δεύτερης ΚΥΑ που αφορά τη στήριξη αλιέων σε πληγείσες περιοχές η οποία είναι ύψους 1.662.000 ευρώ. Συνολικά για τη στήριξη των αλιέων που επλήγησαν από τον Daniel σε Θεσσαλία και Βόρειο Ευβοϊκό, έχουν δοθεί 3.151.000 ευρώ.
  1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
  • Έγινε αποδεκτή η πρόταση που κατέθεσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Πρόδρομου Πύρρου εντάχθηκε η πράξη: «Προτεραιότητα 6 “ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ & ΥΛΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΗ”/ΠΑΔΚΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 23.248.966,87 ευρώ.
  • *Πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα η παράσταση με τίτλο: «Αντιμετωπίζοντας τα Εμπόδια» με την Κατερίνα Βρανά. Η εκδήλωση ήταν προάγγελος της 3ης Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία με κεντρικό σύνθημα: «Όλοι Μαζί – Όλοι Ίσοι», που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 26 Μαΐου 2024.
  1. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • Προβολή επιχειρήσεων και προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας στις εκθέσεις:
  • «ΟΙΝΟΡΑΜΑ», που διεξήχθη 2 έως και 4 Μαρτίου 2024 στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή 18 οινοποιείων.
  • «IFE – International Food & Drink Event 2024»,  που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως και τις 27 Μαρτίου 2024 στο Εκθεσιακό Κέντρο «Excel» στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οργάνωσε το ομαδικό περίπτερο που φιλοξένησε 3 στερεοελλαδίτικες επιχειρήσεις και τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Λαμίας «Μελιττέας» που εκπροσωπεί 12 ανεξάρτητους μελισσουργούς.
  • «FOOD EXPO 2024» και «OENOTELIA», που πραγματοποιήθηκαν 8 έως και 10 Μαρτίου 2024 στο Εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan EXPO» με τη συμμετοχή 34 επιχειρήσεων.
  1. ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
  • 3η συνεχόμενη παρουσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην διεθνή έκθεση «BEYOND 2024», που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως 27 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη. Το περίπτερο της Περιφέρειας φιλοξένησε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα: Τμήμα Αεροδιαστημικής και Τεχνολογίας ΕΚΠΑ, Εργαστήριο Ρομποτικής Αυτόματου Ελέγχου και Κυβερνοφυσικών Συστημάτων ΕΚΠΑ,  Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας  υλικών  ΕΚΠΑ, Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική Θεσσαλίας. Επίσης, συμμετείχαν επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας και ο ανθρωπιστικός οργανισμός «Kids Save Lives». Οι εκθέτες παρουσίασαν πλήθος καινοτόμων εφαρμογών, ψηφιακά εργαλεία , ψηφιακές υπηρεσίες και ρομπότ.
  • Συνεδρίασε για πρώτη φορά και συγκροτήθηκε σε σώμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ). Πρόκειται για όργανο υποστήριξης αναπτυξιακών δράσεων και υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ).
  1. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού Φανή Παπαθωμά είχαν σειρά συναντήσεων εργασίας στην Κροατία. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το Κροατικό Πρακτορείο εξερχόμενου Τουρισμού «Integral», όπως και με εκπροσώπους της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτορείων της Κροατίας (UHPA), προκειμένου να έλθουν σε επαφή με τους αντίστοιχους επαγγελματίες του Τουρισμού, από την Στερεά Ελλάδα.
  • Η Ισπανική κρατική τηλεόραση «TVE1» και συνεργείο της δημοφιλέστερης τουριστικής Ισπανικής εκπομπής «Aqui la tierra», φιλοξενήθηκαν στην Εύβοια το τριήμερο 15-17 Ιανουαρίου στο πλαίσιο στοχευμένου press trip, προϊόν συνεργασίας του ΕΟΤ της Ισπανίας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
  • Προβολή της Στερεάς Ελλάδας στις εκθέσεις:
  • «ITB BERLIN 2024», η οποία διεξήχθη στο Βερολίνο από 5 έως 7 Μαρτίου.
  • «FERIEN MESSE WIEN», που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη της Αυστρίας από 14 έως 17 Μαρτίου.
  1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
  • Άνοιξε η διαδικασία για την υποβολή προτάσεων ένταξης έργων στο πλαίσιο του Προγράμματος: «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027» και συγκεκριμένα της Δράσης: «2.1.1.2. Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων και Υποδομών – Νέα Έργα». Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση, ανέρχεται σε 12.167.498,69 ευρώ.
  • Πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Π.Ε. Βοιωτίας, στη Λιβαδειά η πρώτη πανελλαδικά Άσκηση επί Χάρτου με την κωδική ονομασία «ΠΟΙΜΑΝΔΡΙΑ 2024» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εκδήλωση τεχνολογικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης σε εγκατάσταση εταιρείας που λειτουργεί στην περιοχή των Οινοφύτων.
  1. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Άνοιξε η διαδικασία για την υποβολή προτάσεων ένταξης έργων στη Δράση 4.6.2: «Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικών υποδομών» του Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2021-2027». Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση, ανέρχεται σε 10.000.000 ευρώ.
  • Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δημιούργησε, εκτύπωσε και παρουσίασε το λεύκωμα με τίτλο: «Στερεά Ελλάδα, στο σταυροδρόμι της Ιστορίας». Περιέχει αναπαραγωγές από πρωτότυπα χαρακτικά, γραμμικές χαλκογραφίες, χρωμολιθογραφίες και επιχρωματισμένες λιθογραφίες, που χρονολογούνται από το 1620 έως το 1885 και προέρχονται από τη συλλογή του Λαμιώτη συλλέκτη, Ευάγγελου Στεφανή.
  • Πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων και θεατρικών εργαστηρίων δύο εβδομάδων πραγματοποιήθηκε από την Π.Ε. Ευρυτανίας στα σχολεία του Δήμου Αγράφων για την άρση της απομόνωσης της ορεινής περιοχής. Παράλληλα δίνουμε την δυνατότητα στους μαθητές μας, να ανοίξουν νέους ορίζοντες μέσα από το θέατρο!

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση