Αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ: Πότε θα εκδώσει το Ανώτατο Δικαστήριο την απόφασή του

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Μαΐου 2024 19:36 Αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ: Πότε θα εκδώσει το Ανώτατο Δικαστήριο την απόφασή του

Μετά τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου αναμένεται να εκδώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο την απόφαση του για τη χορήγηση ή μη των αναδρομικών ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το 11 μηνο (Ιουνίου 2015 –Μαΐου 2016) στους συνταξιούχους.

Τα αναδρομικά αυτά αφορούν στις περικοπές που είχαν γίνει στις επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων το 11μηνο αυτό αλλά και σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας.

Μάλιστα το ποσό αυτό θα δοθεί μόνο εάν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι η απόφαση για τα αναδρομικά θα αφορά όλους τους συνταξιούχους (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν είχαν στα δικαστήρια για τις περικοπές αυτές). Δηλαδή περίπου 2.500.000 συνταξιούχους. Πάντως εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε αυτό θα έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος στη κυβέρνηση.

Η απόφαση

Εάν όμως η απόφαση αυτή δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους τότε εκτιμάται πως σε πρώτη φάση θα είναι για σχεδόν 350.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει σε προηγούμενα δικαστήρια και είχαν δικαιωθεί ως προς τις περικοπές. Υπενθυμίζεται δε πως το θέμα των αναδρομικών έφτασε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ύστερα από τις αντικρουόμενες αποφάσεις του Άρειου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για το 11 μηνο αντί για το συνολικό διάστημα που είχαν προσφύγει οι συνταξιούχοι. Αναλυτικά:

Ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ομόφωνα πως είναι συνταγματικές οι περικοπές που έχουν γίνει στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, στα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα αλλά και στο επίδομα αδείας για το εν λόγω 11μηνο.

Ενώ το ΣτΕ έκρινε πως είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές που έγιναν σε δώρα και σε επίδομα αδείας με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012 και  συγκεκριμένα για το 11μηνο (Ιουνίου 2015 –Μαΐου 2016).

Πηγή: enikonomia.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση