Σαρακιώτης: Το Ν/Σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η Θεσσαλία και ο "σουρεαλισμός" Σκυλακάκη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 14:19 Σαρακιώτης: Το Ν/Σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η Θεσσαλία και ο "σουρεαλισμός" Σκυλακάκη

«Για χαριστική βολή» κάνει λόγο ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α….

Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης με ομιλία του στη Βουλή.

Ωστόσο, πριν υπεισέλθει στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε τα λεγόμενα του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη, ο οποίος κατηγόρησε το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία για «σουρεαλισμό». Όπως τόνισε ο Βουλευτής Φθιώτιδας: «Ενημερώνω τον κ. Υπουργό ότι σουρεαλιστικό είναι να καταθέτεις ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο το 2014 με τίτλο “Το κόμμα της Ν.Δ. παίρνει νέο δάνειο χωρίς να έχουν εξυπηρετηθεί παλαιότερα χρέη” και στην ερώτηση να αναφέρεις ότι “είναι ασύλληπτο το ποσό των 160 εκ. ευρώ συνολικά. Δεδομένου ότι τα δάνεια της Ν.Δ. είναι ήδη μη εξυπηρετούμενα και η οφειλή δεν μπορεί να αποπληρωθεί, με βάση ποια εγγύηση εγκρίθηκε αυτό το νέο δάνειο και από ποια τράπεζα;” Και εν συνεχεία να γίνεσαι Υπουργός με το κόμμα, που σήμερα χρωστά μισό δισ. ευρώ περίπου. Αυτός είναι σουρεαλισμός, κ. Σκυλακάκη».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε: «Εισάγετε ρυθμίσεις παραχώρησης της διαχείρισης υδάτινων πόρων σε μία Ανώνυμη Εταιρεία, ενάντια στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μια Ανώνυμη Εταιρεία, την οποία προικοδοτείτε πλουσιοπάροχα και προκλητικά με: 1.000.000 ευρώ, εξαίρεση του ΟΔΥΘ Α.Ε. από τη Διαύγεια, δυνατότητα ανάθεσης έργων σε τρίτους και εισήγησης νομοθετικών ρυθμίσεων, απαίτηση για μόλις ένα πτυχίο πανεπιστημίου για τη θέση μέλους στο Δ.Σ., υψηλότατους μισθούς, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι για 10 διευθυντές και ένα δικηγόρο προβλέπετε ετήσιο προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ, παροχή δυνατότητας εκμετάλλευσης δημόσιας περιουσίας, λήψης εσόδων για προσφερόμενες υπηρεσίες καθώς και ανταποδοτικών εισφορών, τελών, προστίμων από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολίτες, αλλά την ίδια στιγμή και... χρηματοδότηση από το κράτος

Μάλιστα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε: «Είναι εξαιρετικά ακατανόητο πως φθάσατε στις συγκεκριμένες επιλογές, όταν – ως γνωστό – η Θεσσαλία διαθέτει ήδη σχεδιασμό για τους υδατικούς πόρους, η αναθεώρηση του οποίου ολοκληρώθηκε το 2017, καθώς και σχεδιασμό διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, που ολοκληρώθηκε το 2018, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες 2000/60 και 2007/60. Τα εν λόγω σχέδια έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως όφειλαν, προβλέποντας έργα ορεινής υδρονομίας, φράγματα, εγγειοβελτιωτικά έργα και περιφερειακά έργα ταμίευσης. Προτάσσοντας τότε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των υδάτων, ο οποίος αποδείχθηκε δυστυχώς αναγκαίος στις περιπτώσεις των κακοκαιριών Daniel και Elias. Αυτά τα έργα επιλέξατε να αφήσετε “στα χαρτιά”, μόλις αναλάβατε το 2019, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες των πράξεων σας. Παράλληλα, οφείλατε να είχατε προβεί σε αναθεωρήσεις και των δύο σχεδίων, που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021. Ωστόσο, δεν υποβάλατε τίποτα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τα αποτελέσματα να είναι οδυνηρά για τους κατοίκους της Θεσσαλίας».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Απόλλων» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τους δήμους σχολιάζοντας ότι «οι ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα έργα αυτοκατανάλωσης μένουν χωρίς χώρο στο σύστημα», ενώ πρόσθεσε: «Καταργείται ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός και οι ενεργειακές κοινότητες εισέρχονται πρόωρα ως έρμαια σε ανταγωνιστικές διαδικασίες ανεξαρτήτως τύπου. Περιορίζονται οι ευάλωτοι όσον αφορά τους δικαιούχους του Α’ και δε συμπεριλαμβάνονται οι πολύτεκνοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Γ’. Οι ωφελούμενοι ενδέχεται να καταβάλουν χρεώσεις για μέρος της ενέργειας, η οποία συμψηφίζεται υπέρ ΕΛΑΠΕ. Με τις εν λόγω νομοθετικές πρωτοβουλίες σας, με την πρόβλεψη διμερών συμβάσεων μεταξύ ενεργειακών κοινοτήτων και παραγωγών, με την πρόβλεψη σύστασης  μιας Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών ανά Περιφέρεια εντός 6 μηνών, η ενεργειακή παραγωγή καταλήγει σταδιακά στα χέρια λίγων και το ερώτημα είναι εύλογο: Για ποιους νομοθετεί η Ν.Δ.; Για τις τοπικές κοινωνίες ή για τα καρτέλ ενέργειας

Σύμφωνα με το Βουλευτή Φθιώτιδας: «Το συγκεκριμένο δρόμο των μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων επί ζημία των μικρών παραγωγών τον έδειξε η Ν.Δ. ήδη από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας. Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., συμβάλλοντας και στη μείωση του κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, θεσμοθέτησε το πρωτοποριακό νομοθετικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες, με προτεραιότητα στους αγρότες, στα συνεταιριστικά σχήματα και στις ομάδες παραγωγών. Ο συγκεκριμένος νόμος τέθηκε εξ αρχής στο στόχαστρο της Κυβέρνησης της Ν.Δ., με αποτέλεσμα μείζονες αλλαγές το καλοκαίρι του 2019. Γι’ αυτό το λόγο, σε όλη την Ελλάδα, εκεί που έπρεπε να έχουμε μικρές ενεργειακές κοινότητες από αγροτικά σχήματα, εν τέλει ήρθαν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και έχουν γεμίσει τους κάμπους με φωτοβολταϊκά. Οι αγρότες εκπαραθυρώθηκαν προς όφελος των μεγάλων ομίλων και με το παρόν νομοσχέδιο, τους δίνεται η χαριστική βολή».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε: «Κάθε σοβαρός κρατικός μηχανισμός εκλαμβάνει τα σκληρά παθήματα μιας φυσικής καταστροφής ως μαθήματα, προκειμένου να λάβουν χώρα βελτιώσεις στο επίπεδο της καταπολέμησης και κυρίως της πρόληψης. Στην περίπτωση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η καταστροφή θεωρείται ως μια ακόμη “ευκαιρία” ανερυθρίαστης κατασπατάλησης δημόσιων πόρων και προκλητικής εξυπηρέτησης συμφερόντων».

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση