«Βασιλιάς» στο Βελούχι ο Αυστριακός Ρικάρντο Τσόιντλ – Εξαιρετικός ο Περικλής Ηλίας στο πιο δύσκολο ετάπ του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 18 Μαΐου 2024 11:45 «Βασιλιάς» στο Βελούχι ο Αυστριακός Ρικάρντο Τσόιντλ – Εξαιρετικός ο Περικλής Ηλίας στο πιο δύσκολο ετάπ του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024

Από την 105η θέση στην 1η του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024 σε ένα μόνο ετάπ. Αλλά τι ετάπ!

Ένας 36χρονης ποδηλάτης από το Βελς της Αυστρίας, μια μικρή πόλη σε υψόμετρο 317 μέτρων, ήταν ο μεγάλος νικητής στο βασιλικό ετάπ του μεγάλου ελληνικού Γύρου σε υψόμετρο 1.858 μ. στο μαγευτικό Βελούχι της Ευρυτανίας.

Ο Ρικάρντο Τσόιντλ της Team Felt Felbermayr αποδείχτηκε πραγματικό λιοντάρι στην επίπονη ανάβαση των τελευταίων 11.8 χιλιομέτρων, κέρδισε το ετάπ από την Καρδίτσα στο Βελούχι και έκανε δική του τη γαλάζια φανέλα στο πιο καθοριστικό σημείο του αγώνα, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα να είναι αυτός ο τελικός νικητής του Γύρου Ελλάδας.

Με τους 15 πόντους που κατέκτησε στο τελευταίο σπριντ, ο Τσόιντλ φόρεσε και τη φανέλα των βουνών, ενώ αυτή των πόντων πέρασε στην κατοχή του Φέλιξ Ρίτσινγκερ, επίσης της Team Felt Felbermayr, μετά την εγκατάλειψη του Πορτογάλου Γιούρι Λεϊτάο της Caja Rural - Seguros RGA. Τη φανέλα του καλύτερου νέου αθλητή πήρε ο Τόμας Πρίνταλ της Elkov – Kasper.

Ήταν μια ονειρική μέρα για την αυστριακή ομάδα Team Felt Felbermayr, που πήρε στην κατοχή της τις τρεις από τις πέντε φανέλες του Γύρου και πέτυχε το 1-2 με τον Τσόιντλ και τον Χέρμαν Περνστάινερ στο βασιλικό ετάπ.

Εξαιρετική εμφάνιση από ελληνικής πλευράς πραγματοποίησε ο Περικλής Ηλίας, καθώς κατάφερε σε ένα ετάπ επιπέδου μεγάλων ποδηλατικών γύρων να τερματίσει στη 12η θέση.

Το φιλμ του αγώνα

Το βροχερό τοπίο στο ξεκίνημα των ετάπ συνεχίστηκε και την τρίτη μέρα του Γύρου. Οι 115 ποδηλάτες που πήραν εκκίνηση, άφησαν την Καρδίτσα με ένα ψιλόβροχο να δημιουργεί μεγάλη υγρασία στο διάβα τους, αλλά όταν ο αγώνας πήγε να πάρει «φωτιά» στην πρώτη ανάβαση από το Τσαρδάκι για την Τσούκα, η πυκνή ομίχλη προκάλεσε ουδετεροποίηση του αγώνα ένα χιλιόμετρο πριν από το πρώτο σπριντ ανάβασης.

Με την επανεκκίνηση του αγώνα στην κατηφόρα για το Καλλίθηρο, ο Ιταλός Σαμουέλε Τζοκαράτο της VF Group - Bardiani CSF – Faizanè, ο Ισπανός Τζούλεν Αριόλα-Μπενγκόα της Caja Rural - Seguros RGA και ο Παναμέζος Ρομπέρτο Κάρλος Γκονσάλες της Team Corratec - Vini Fantini σχημάτισαν το πρώτο γκρουπ των αποσπασμένων.

Όπως ήταν λογικό, το πρώτο σπριντ ευθείας κρίθηκε μεταξύ των τριών με νικητή τον Τζοκαράτο.

Παρά ένα κλατάρισμα που τον άφησε λίγο πίσω, ο Ιταλός συνέχισε και έπιασε τους άλλους δύο για να συνεχίσουν το μοναχικό αγώνα τους και μάλιστα κατάφερε να κερδίσει και το δεύτερο σπριντ ευθείας στο Λουτρό.

Από τους υπόλοιπους του πελοτόν, ο πρώτος που προσπάθησε να πλησιάσει τους αποσπασμένους ήταν ο κάτοχος της φανέλας των βουνών, Φίλιπο Ταλιάνι της Vini Monzon - Savini Due – OMZ και δικαιώθηκε κατακτώντας έναν πόντο στο σπριντ ανάβασης κατηγορίας 2 στο Λιπούχι, το οποίο κέρδισε ο Αριόλα-Μπενγκόα.

Λίγο νωρίτερα, ο Μπόγκνταν Ζαμπελίνσκι δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το πελοτόν και έχασε τις ελπίδες του να διατηρήσει τη φανέλα του καλύτερου νέου ποδηλάτη. Σταδιακά υποχώρησε και ο Γκονσάλες.

Με τους αποσπασμένους να φτάνουν στα 1.494 μ. στον Τυμφρηστό, ο Αριόλα-Μπενγκόα πήρε άλλους πέντε πόντους από το κατηγορίας 2 σπριντ ανάβασης.

Λίγο πριν εισέλθουν στα πρώτα σπίτια του Καρπενησίου και αρχίσουν τα 11.8 τελευταία χιλιόμετρα της πολύ δύσκολης ανάβασης, το πελοτόν έπιασε τους αποσπασμένους και ξεκίνησε η μάχη για τη γαλάζια φανέλα.

Ο Μάρτον Ντίνα της ATT Investments και ο Τσόιντλ έκαναν την πρώτη επίθεση περίπου οχτώ χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό, αλλά η μονομαχία τους κράτησε λιγότερο από δύο χιλιόμετρα.

Ο Τσόιντλ πήρε τη γενναία απόφαση να αλλάξει το ρυθμό του αφήνοντας πίσω τον Ούγγρο, τον οποίον προσπέρασε και ο έτερος ποδηλάτης της Team Felt Felbermayr, Χέρμαν Περνστάινερ. Στα τελευταία μέτρα, ο Ντίνα απώλεσε και την τρίτη θέση από τον Ιταλό Βαλέριο Κόντι της Corratec Vini Fantini.

Ήταν ένα εκπληκτικό ετάπ, ίσως το καλύτερο του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας από τη μέρα της αναβίωσής του!

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Ρικάρντο Τσόιντλ: «Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα για εμάς, γιατί με ευθύνη αντίπαλης ομάδας χτύπησαν δύο δικά μας παιδιά. Ο ένας πήγε στο ασθενοφόρο και ο άλλος στο νοσοκομείο. Μετά καθίσαμε πίσω και ήμουν πολύ θυμωμένος εξαιτίας αυτής της αδικαιολόγητης πτώσης.

Τα δώσαμε λοιπόν όλα στο τελευταίο μέρος και είμαι πολύ χαρούμενος που νίκησα. Η τελευταία μου νίκη ήταν πριν από δύο χρόνια, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή τη νίκη σήμερα.

Προς το παρόν νιώθω το ίδιο χαρούμενος για τη νίκη αλλά και για το 1-2 της ομάδας μας. Φυσικά τώρα έχουμε μια καλή διαφορά και θα προσπαθήσουμε να την υπερασπιστούμε, αλλά προς το παρόν απολαμβάνω αυτή τη μέρα, γιατί είχε περάσει πολύς καιρός χωρίς νίκη και το απολαμβάνω πραγματικά σήμερα.

Ήταν ένα δύσκολο αλλά πολύ ωραίο ετάπ. Ειδικά το πρώτο μέρος ήταν πολύ όμορφο και ένιωσα πολύ προνομιούχος που πήρα μέρος. Μια πραγματικά τέλεια μέρα. Θα δούμε τι θα γίνει στο τέλος ,γιατί δύο από τα παιδιά μας είναι τραυματίες και εκτός αγώνα».

Φέλιξ Ρίτσινγκερ: «Αν μου το έλεγαν το πρωί δεν θα το πίστευα. Ήταν μια τέλεια ημέρα για εμάς. Επικράτησε μεγάλο χάος στην πρώτη ανάβαση κάτι που μας επηρέασε λόγω της ουδετεροποίησης του πρώτου σπριντ ανάβασης.

Αποφασίσαμε στη συνέχεια να βγούμε μπροστά. Δούλεψα αρκετά μέχρι που δεν μπορούσα να ακολουθήσω τους δικούς μου. Άκουσα στον ασύρματο ότι δύο ανηφορίστες μας τρελάθηκαν και για να είμαι ειλικρινής το να κάνεις το 1-2 σήμερα σε βασιλικό ετάπ είναι αρκετά τρελό.

Θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την πρώτη θέση στη γενική μέχρι την Αθήνα και θα δουλέψουμε για αυτό.

Μου άρεσε το ετάπ, γιατί όταν έμεινα πίσω είχα λίγο χρόνο να κοιτάξω γύρω και να απολαύσω την ομορφιά του τοπίου. Μακάρι να μπορούσα να πάω πιο γρήγορα στην ανάβαση, αλλά τουλάχιστον απόλαυσα το τοπίο».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση