Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Όνομα – έκπληξη στο νέο ΔΣ του υπό ίδρυση ΕΛΚΑΚ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024 17:00 Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Όνομα – έκπληξη στο νέο ΔΣ του υπό ίδρυση ΕΛΚΑΚ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ανακοίνωσε τη σύνθεση του υπό ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Έκπληξη προκάλεσε η επιλογή του προέδρου, που είναι ο πρώην αρχηγός Στόλου Παναγιώτης Λυμπέρης.

Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, πρώην Αρχηγός Στόλου, Παναγιώτης Λυμπέρης, γνωστός στους δημοσιογραφικούς κύκλους και με το παρατσούκλι «κόκκινος ναύαρχος», ορίζεται πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του υπό σύσταση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Μία επιλογή που θεωρήθηκε από πολλούς ναυτικούς κύκλους κι ως έκπληξη, όπως σημειώνει ο Χρήστος Μαζανίτης στο enikos.gr.

Ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας, στην παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του ΕΛΚΑΚ πρόσθεσε ότι στο δεκαμελές ΔΣ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών, υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας, “κατά διακοπή της μέχρι τώρα ακολουθούμενης διαδικασίας μετακλήσεως απόστρατου ή εξωγενούς στελέχους για την διεύθυνση”, επισημαίνοντας ότι η επιλογή ήταν απόρροια της σχετικής εισήγησης του ΓΕΕΘΑ, κάτι το οποίο ο ίδιος θεωρεί ότι είναι πιο σωστό, η πλήρωση της θέσης να γίνεται από εν ενεργεία στέλεχος. Επιπλέον, στο ΔΣ περιλαμβάνεται και η θέση του Γενικού Διευθυντή Καινοτομίας, για την οποία θα οριστεί ο υποστράτηγος Γεώργιος Πανούσης, απόφοιτος του ΕΜΠ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποδέχθηκε τις εισηγήσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και του Δημήτρη Μπιάγκη από το ΠΑΣΟΚ, να υπάρχει υποχρεωτική ετήσια ακρόαση του ΕΛΚΑΚ από την κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων. Σε ότι αφορά για την εσωτερική λογοδοσία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ο έλεγχος στο ΕΛΚΑΚ θα ασκείται από το ΓΕΕΘΑ και όχι από εξωγενές όργανο.

Ο Παναγιώτης Λυμπέρης
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΝ, ο Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1982, από την οποία αποφοίτησε και ονομάσθηκε Μάχιμος Σημαιοφόρος το 1986.

Η επιχειρησιακή του εμπειρία περιλαμβάνει υπηρεσία σε μονάδες κρούσης του στόλου εκ των οποίων ως Κυβερνήτης στο ΤΠΚ ΣΤΑΡΑΚΗΣ και στη Φ/Γ ΨΑΡΑ η οποία συμμετείχε ως πλοίο έδρας του Έλληνα Διοικητή στην Επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ATALANTA.

Έχει υπηρετήσει στη Διοίκηση Φρεγατών ως Διευθυντής Επιχειρήσεων και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ως Επιτελής (Τμηματάρχης ΓΕΝ/Α1-Ι και Διευθυντής ΓΕΝ/Α4), ως Αναπληρωτής ΣΑ/ΣΕΒΑΣ, ως Διευθυντής Διευθύνσεως Επιχειρησιακής Αξιολόγησης (ΔΕΠΑ) του Αρχηγείου Στόλου και ως Υποδιοικητής Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).

Έχει διατελέσει Διοικητής 2ης Μοίρας Φρεγατών, Διοικητής Διοικήσεως Φρεγατών, Υπαρχηγός Στόλου και Διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως. Διετέλεσε Αρχηγός Στόλου από 19 Ιανουαρίου 2020 έως 16 Ιανουαρίου 2023 οπότε και αποστρατεύτηκε ως Αντιναύαρχος ε.α με παράλληλη απονομή του τίτλου του Επίτιμου Αρχηγού Στόλου.

Έχει λάβει όλα τα παράσημα, τα μετάλλια και τις δια-μνημονεύσεις που αντιστοιχούν στον Βαθμό του.  Είναι γιος του Ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη, του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, γνωστού από την κρίση των Ιμίων. Το είχε διαδεχθεί ο Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας, ο οποίος στις κρίσεις του περασμένου Ιανουαρίου ορίσθηκε Αρχηγός ΓΕΝ.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση