«Ραντεβού» στις κάλπες του Οκτωβρίου: Πέντε οι υποψήφιοι στην «κούρσα» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 18:04 «Ραντεβού» στις κάλπες του Οκτωβρίου: Πέντε οι υποψήφιοι στην «κούρσα» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Ραντεβού τον Οκτώβριο στις εσωκομματικές κάλπες που θα στηθούν για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δίνουν έως τώρα πέντε υποψήφιοι, με τη λίστα να μην αποκλείεται να μεγαλώσει κι άλλο.

Εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα και τον Παύλο Γερουλάνο που ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητές τους στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή, σήμερα ήρθε η σειρά της Μιλένας Αποστολάκη και του Μιχάλη Κατρίνη να ανακοινώσουν υποψηφιότητά τους.Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, να υπάρξουν και άλλοι διεκδικητές.

Μεταξύ αυτών ακούγονται τα ονόματα του Χάρη Καστανίδη, του Παύλου Χρηστίδη, της Άννας Διαμαντοπούλου, καθώς και της Νάντιας Γιαννακοπούλου. Η τελευταία, μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας  στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δήλωσε: «Θα ανακοινώσω άμεσα την απόφασή μου- είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή» και πρόσθεσε ότι θέλησή της είναι να εκφράσει «τον χώρο του Κέντρου και της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς».

Όσον αφορά στην υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, όπως είχε αποκαλύψει ήδη από την περασμένη Παρασκευή ο Νίκος Χατζηνικολάου, πληροφορίες φέρουν να πληθαίνουν οι εισηγήσεις στην πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ ώστε να κατέλθει στην κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος.

Αν και η ίδια μέχρι στιγμής ούτε διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με πλειάδα στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, ώστε να βολιδοσκοπηθεί το κλίμα.
Με μια σιβυλλική απάντησή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας για το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς της, ανέφερε: «Θα σας πω ότι με ενδιαφέρει πάρα πολύ η όλη διαδικασία, γιατί πιστεύω ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή.

Η διαδικασία της μέχρι τις 3 και 16 τη βλέπω μια φυσιολογική και θα οργανωθεί πολιτικά όπως έχει μεγάλη εμπειρία το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις διαδικασίες. Το καλοκαίρι θα είναι νεκρός χρόνος, μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Θα έχουμε έναν πολύ ενδιαφέροντα Σεπτέμβρη και Οκτώβρη».

Σε κάθε περίπτωση, το να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωθυπουργία ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζεται ως βασικό κριτήριο. Ορισμένοι επισημαίνουν ότι ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων δίνει μια εικόνα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Το επιχείρημά τους είναι ότι περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να σταθούν απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη ακόμη και αν δεν ανήκαν σε εκείνους που έθεσαν θέμα ηγεσίας.

Άλλοι παρατηρούν ότι σημασία έχει να δούμε ποιοι τελικά θα φτάσουν μέχρι τις κάλπες του Οκτωβρίου ή αν θα αποσυρθούν και θα συνταχθούν με άλλους διεκδικητές προκειμένου να μην είναι «σκορπισμένες» οι δυνάμεις και οι υποστηρικτές.

Οι υποψηφιότητες Αποστολάκη και Κατρίνη
«Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξη του», αναφέρει η Μιλένα Αποστολάκη στην ανακοίνωση της για την υποψηφιότητά της.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά ο προοδευτικός πλειοψηφικός φορέας της και αυτός οφείλει να είναι ο στόχος μας. Αυτός θα είναι ο δικός μου στόχος, όπως επεσήμανα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και γι’ αυτόν θα αγωνιστώ».

«Είναι χρέος απέναντι στον δημοκρατικό κόσμο που ασφυκτιά από τη δεξιά διακυβέρνηση, την δραματική αύξηση των ανισοτήτων, την αχαλίνωτη αισχροκέρδεια, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την επίθεση στο κράτος δικαίου και την αδιαφάνεια. Αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης και αυτή η πολιτική πρέπει και μπορούν να ηττηθούν» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Στην πορεία προς τη νίκη απέναντι στη ΝΔ, χρειαζόμαστε ένα αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία, καθαρό πολιτικό μήνυμα, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή που είναι το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, επαφή με τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα και άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, ώστε να γεννηθεί ξανά ελπίδα και προσδοκία».

Πρόσθεσε ότι θέτει όλες της τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού και κάλεσε τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξή του.
Η κ. Αποστολάκη ανέφερε ακόμη ότι η επανεκκίνηση είναι αναγκαία, αλλά και ιστορικά κρίσιμη, καθώς η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μια νέα αλλαγή.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Κάτιας Μακρή υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «πάντοτε η αποτίμηση ενός εκλογικού αποτελέσματος απαιτεί νηφαλιότητα και κυρίως χρονική απόσταση. Για εμένα δεν βοηθούν άμεσες αντιδράσεις. Είναι πράγματα που θέλω να επεξεργαστώ, να ακούσω απόψεις. Για μένα ήταν καθοριστική ημέρα η χθεσινή. Πήγα κυρίως για να ακούσω. Είχα χρέος να τοποθετηθώ, δεν έχω δικαίωμα στη σιωπή.

Αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο ήταν να ακούσω» τόνισε χαρακτηριστικά η Μιλένα Αποστολάκη και πρόσθεσε: «Και δεν αναφέρομαι στους τρεις γνωστούς έως την Κυριακή υποψηφίους. Αναφέρομαι στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Άρα γι’ αυτό ήταν για εμένα κρίσιμο. Και σήμερα που πλέον είμαι έτοιμη και έχω ολοκληρώσει έναν κύκλο αναστοχασμού γύρω από το αποτέλεσμα και τις ανάγκες της επανεκκίνησης θεώρησα ότι είναι μια καλή χρονική στιγμή για να το ανακοινώσω.

Σχετικά με τον μεγάλο αριθμό των υποψηφίων, η κυρία Αποστολάκη υπογράμμισε ότι «δεν ερμηνεύω τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων ως διάλυση, αλλά ως πλούτο. Οι πέντε υποψήφιοι είναι ένα νούμερο που δεν το θεωρώ πολύ μεγάλο. Εγώ βλέπω τη θετική όψη του νομίσματος που είναι ότι όλοι αυτοί οι υποψήφιοι που κάτι θα πουν και κάποιους θα συγκινήσουν, θα κινητοποιήσουν περισσότερο κόσμο»».

Μιχάλης Κατρίνης

Ο Μιχάλης Κατρίνης από την πλευρά του σε δήλωσή του ανέφερε: «Με συνείδηση της ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας της εποχής για τη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη, ανακοινώνω την απόφασή μου να συμμετάσχω ως υποψήφιος Πρόεδρος στη διαδικασία εκλογής για την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.


Στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Μία πρόταση που μπορεί να εμπνεύσει, να συνθέσει και να νικήσει. Μια πρόταση ρήξης και ελπίδας. Να αποδείξουμε στην πράξη ότι η λύση θα έρθει από την πολιτική. Μια πρόκληση που έχει μία προϋπόθεση: Τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών».

Ο Ανδρουλάκης, ο Δούκας και ο Γερουλάνος
Τις εργασίες της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής άνοιξε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, προτείνοντας οι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου και ο δεύτερος γύρος, εφόσον χρειαστεί, στις 13 Οκτωβρίου. «Είναι αυτονόητο ότι στις εκλογές θα ζητήσω την ανανέωση της εντολής από τον δημοκρατικό κόσμο της παράταξης, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ», είπε, σημειώνοντας ότι οι μόνες σωστές λύσεις, είναι οι καθαρές λύσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την εμπιστοσύνη του κόσμου για να επιτύχει στις επόμενες εκλογές την ολική ανατροπή, ενώ δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του σε όσους τον αμφισβήτησαν. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξαν αρκετά στελέχη που τάχθηκαν υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως ο Παναγιώτης Δουδωνής και ο Τάσος Νικολαϊδης, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι Ανδρουλάκης – Δούκας δεν είχαν καμία απολύτως επαφή.

Ο κ. Ανδρουλάκης χαιρέτησε τον κ. Γερουλάνο, ο κ. Γερουλάνος χαιρετήθηκε με τον κ. Δούκα, όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον Δήμαρχο Αθηναίων δεν χαιρετήθηκαν και δεν συναντήθηκαν καθόλου. Δεύτερος πόλος αναδεικνύεται πλέον και με την βούλα ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής.

Αυτό ήταν εμφανές και από τις συνομιλίες που είχε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από το πρωί, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δήλωναν ανοιχτά πως θα τον στηρίξουν. Εξάλλου, ήδη έχει εξασφαλίσει τη στήριξη από τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος είχε απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης στο οποίο απάντησε θετικά ο Χάρης Δούκας.

Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων ενόψει της κατάθεσης υποψηφιότητας για την ηγεσία του κόμματος, συναντήθηκε το Σάββατο (29/06) στο ξενοδοχείο “Τιτάνια” με μια σειρά στελεχών, που αναμένεται να τον υποστηρίξουν. Συγκεκριμένα, εκεί βρέθηκαν μέλη της ΚΠΕ, αλλά και βουλευτές που τάσσονται ή θα ταχθούν ανοιχτά υπέρ του Χάρη Δούκα.

Μεταξύ άλλων, στην συνάντηση έδωσαν το παρών ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και  Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος το 2021 ήταν στον στενό πυρήνα του Νίκου Ανδρουλάκη. Από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στη συνάντηση οι Αντώνης Σαουλίδης και Κώστας Πετρίδης που είχαν στηρίξει τον νυν πρόεδρο στις προηγούμενες εσωκομματικές και τώρα θα στηρίξουν τον Δήμαρχο της Αθήνας.

«Ζητώ τη στήριξή σας για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος σε μία κίνηση που θεωρήθηκε ενωτική, αποδέχθηκε τον οδικό χάρτη που πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Σε ό,τι λοιπόν με αφορά, θα αναλάβω και θα αναμετρηθώ με την ευθύνη. Και οι πολίτες, τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος, όλοι εσείς θα με κρίνετε. 

Σε πνεύμα ενότητας θα συμφωνήσω με τον οδικό χάρτη του Νίκου Ανδρουλάκη και συμφωνώ να είναι μία ανοιχτή διαδικασία μελών και φίλων, που θα στείλει μήνυμα νίκης. Η ιστορική διαδρομή του Κινήματος σημαδεύτηκε από ιστορικά ορόσημα. Τώρα έχουμε μπροστά μας ένα νέο ιστορικό ορόσημο. Είμαι σίγουρος ότι θα το διαβούμε με ενότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα.

Το ΠΑΣΟΚ ανήκει σε όλους μας, σε κάθε άνθρωπο που ελπίζει σε μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Για να δικαιώσουμε αυτή την ελπίδα χρειάζεται υπέρβαση. Σε αυτή την πρόκληση, συντρόφισσες και σύντροφοι μπαίνω μπροστά, και ζητώ την στήριξη σας για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κυβερνητική δύναμη.

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε ο Παύλος Γερουλάνος κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.  «Ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό, γιατί θα απαντάει πειστικά, στις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού. Να ηγηθώ της ευθύνης να απογειώσουμε, λειτουργικά, το κόμμα ώστε να φτάσουμε το σχέδιό μας σε κάθε ελληνική οικογένεια.

Και να την πείσουμε. Και ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης της ενότητας. Μια ενότητα που θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ σίγουρο για τον εαυτό του, έτοιμο, για μια ακόμα φορά, να ανοίξει, με ειλικρίνεια, την αγκαλιά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, για να διεκδικήσουμε μαζί και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και τη διακυβέρνηση της Πατρίδας μας. 

Σχέδιο, για την κοινωνία. Κόμμα που ακούει την κοινωνία. Ενότητα με προοπτική. Το τρίπτυχο της ευθύνης στο οποίο δεσμεύομαι. Το τρίπτυχο που εγγυάται την επιτυχία όλων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος.

Πηγή: enikos.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση