Γαλλικό μοντέλο για την "Αστυνομία του 21ου Αιώνα": Εμφαση σε ενδοοικογενειακή και ρατσιστική βία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024 11:24 Γαλλικό μοντέλο για την "Αστυνομία του 21ου Αιώνα": Εμφαση σε ενδοοικογενειακή και ρατσιστική βία Φωτό: intime

Νέες διαδικασίες λογοδοσίας, αξιολόγησης και αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού - Πρόκειται για το μείγμα των μεταρρυθμίσεων στην ΕΛ.ΑΣ., που θα δρομολογήσουν την… Αστυνομία του 21ου Αιώνα

Γαλλικό μοντέλο οργάνωσης και λήψης αποφάσεων. Αστυνομική Ακαδημία με νέες δομές, ειδικά σχολεία και εξειδικευμένη εκπαίδευση. Αναδιοργάνωση επιτελικών υπηρεσιών, με νέες διευθύνσεις και ενοποίηση νευραλγικών υπηρεσιών. Διεθνής συνεργασία με πρότυπα EUROPOL.

Τεχνολογική ενίσχυση. Νέες διαδικασίες λογοδοσίας, αξιολόγησης και αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού. Πρόκειται για το μείγμα των μεταρρυθμίσεων στην ΕΛ.ΑΣ., που θα δρομολογήσουν την… Αστυνομία του 21ου Αιώνα.

Έτσι "βαφτίστηκαν" οι τομές και οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο παρουσιάστηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στόχος: η δημιουργία μιας αποτελεσματικής Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία θα προβλέπει και θα διαχειρίζεται περιστατικά και κρίσεις με επιτυχία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η "Αστυνομία του 21ου Αιώνα", θα είναι… ψηφιακή, εξωστρεφής, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, αποτελεσματική, του ανθρώπινου δυναμικού, προσβάσιμη σε όλους, επιτελική και ευέλικτη, πράσινη και έξυπνη.

"Γιατί αλλάζουμε;"

"Το αίτημα ασφάλειας των πολιτών διευρύνθηκε… οι κρίσεις και οι νέες απειλές απαιτούν την επιμόρφωση του προσωπικού και την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών… η τεχνολογία αλλάζει ραγδαία…", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απαριθμώντας τους λόγους που οδηγούν στην αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Απαντώντας στο ερώτημα: "Γιατί αλλάζουμε", ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε ότι η δομή και η λειτουργία της Αστυνομίας, βασίζεται σε ένα κατακερματισμένο και αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο, δεν αντιπροσωπεύει τις σύγχρονες ανάγκες, ενώ υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις και αστοχίες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, διοίκησης και συντονισμού επιχειρήσεων.

Με το νέο νομοσχέδιο έμφαση θα δοθεί στην συνολική αντιμετώπιση και πρόληψη των μορφών βίας με έντονη κοινωνική διάσταση (ενδοοικογενειακή, έμφυλη, ρατσιστική, βία ανηλίκων κτλ), στην αλλαγή της επικοινωνιακής πολιτικής της ΕΛ.ΑΣ., στην ριζική αναδιάρθρωση της Αστυνομικής Ακαδημίας, αλλά και σε μια προσπάθεια πολιτικά ορθής, αποτελεσματικής και δίκαιης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, που θα έρθει με νέο σχεδιασμό

Το Αρχηγείο του 21ου Αιώνα

Ακολουθώντας το Γαλλικό μοντέλο οργάνωσης, οι κλάδοι του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., μετεξελίσσονται σε Γενικές Διευθύνσεις, ενισχύοντας την ορθολογική διαχείριση και τη στρατηγική λήψη αποφάσεων.

Σε αυτά τα πλαίσια η Αστυνομία, αποκτά δύο Υπαρχηγούς, έναν με Επιχειρησιακό ρόλο και έναν με Επιτελικό, ενώ παράλληλα δημιουργείται νέα Γενική Διεύθυνση με αρμοδιότητα σε θέματα οργάνωσης, επικοινωνίας, εξωστρέφειας, διεθνούς συνεργασίας και αστυνομικής διπλωματίας.

Δια βίου μάθηση

Σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της Αστυνομικής Ακαδημίας και της συνολικής εκπαιδευτικής πολιτικής, με το νέο νομοσχέδιο, εισάγεται ο θεσμός της Δια Βίου Μάθησης, με έμφαση στη διαρκή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση.

Παράλληλα αναβαθμίζεται το πρόγραμμα σπουδών με εξειδίκευση και κατευθύνσεις, καθιερώνονται νέα όργανα διοίκησης με παρουσία επιστημονικού συμβουλίου, ενώ ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία για Ειδικούς Φρουρούς και Συνοριοφύλακες, αλλά και για το προσωπικό φύλαξης επισήμων και ευπαθών στόχων.

Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης

Η αναδιοργάνωση των Επιτελικών Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δημιουργία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης, μιας νέας υπηρεσίας, που στοχεύει στην ενιαία αντιμετώπιση ζητημάτων διαπροσωπικής βίας με έντονη κοινωνική διάσταση και προστασία των ευάλωτων και των θυμάτων.

Ταυτόχρονα, στα πλαίσια των αλλαγών, ιδρύεται το Τμήμα Ανάλυσης Στατιστικών Δεδομένων, το οποίο θα επιτρέπει τον προγραμματισμό σχεδίων και επιχειρήσεων με βάση την αξιοποίηση δεδομένων.

Ανάμεσα στις νέες υπηρεσίες, που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο, είναι και η Διεύθυνση Επιτελικού Συντονισμού, που θα διαμορφώνει το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, ενώ με στόχο τον ενιαίο συντονισμό, συγχωνεύονται οι κλάδοι Ασφάλειας και Τάξης σε μία Γενική Διεύθυνση.

"Έξυπνη" και "Ψηφιακή" Αστυνομία

Η Αστυνομία του 21ου Αιώνα, στοχεύει στην ενισχυμένη αξιοποίηση ψηφιακών δυνατοτήτων, με χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων συστημάτων.

Ιδρύονται η Διεύθυνση Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η νέα Διεύθυνση Επικοινωνιών και Δικτύων, που θα αναλάβουν το βάρος της βελτίωσης της επικοινωνίας και της διαχείρισης των δικτύων, ενώ παράλληλα άμεσα δρομολογείται ο εξοπλισμός της ΕΛ.ΑΣ. με προηγμένα τεχνολογικά μέσα για την ανάλυση δεδομένων και τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προγραμματίζοντας την… "Ψηφιακή" ΕΛ.ΑΣ., θα προχωρήσει στην παροχή Ψηφιακών Υπηρεσιών στους πολίτες, περιορίζοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Λογοδοσία

Σημαντικές τομές που προβλέπονται με το νέο νομοσχέδιο, θα αφορούν και τις διαδικασίες λογοδοσίας, αξιολόγησης και αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού, καθώς προβλέπονται νέες πολιτικές και μεθοδολογίες, η οποίες θα βασίζονται στην απόδοση των Αστυνομικών και σε πιο αξιοκρατικά κριτήρια.

Πηγή: thetoc.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση