Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση στο μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 09:31 Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση στο μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν

Δεν μπορούμε να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου - Το Λιμενικό δεν είναι μια υπηρεσία υποδοχής παράνομων μεταναστών

Μήνυμα προς τις κινήσεις της Γερμανίας στο μεταναστευτικό με τρόπο που ουσιαστικά καταργεί τη Συνθήκη Σένγκεν έστειλε το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας οτι «η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου.

Γι αυτό υπήρξε αντίδραση και από χώρες που έχουν χερσαία κοινά σύνορα με τη Γερμανία. Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για την φύλαξη των ευρωπαικών συνόρων.

Όπως θύμισε «η κυβέρνηση της ΝΔ από τότε που μας εμπιστεύτηκε ο λαός έχει ακολουθήσει δίκαιη και αυστηρή πολιτική προστασίας των συνόρων της χώρας.

Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαικά σύνορα στον Έβρο και ήταν το πρώτο βήμα σε μια συτηματική προσπάθεια να πείσουμε όλη την ΕΕ ότι αν δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αριθμό που περνούν τα σύνορα δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των δευτερογενών ροών.

Και από τότε η Ευρώπη προσαρμόστηκε στο ζήτημα αυτό» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αυτή η πολιτική είχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι είσοδοι μεταναστών από τα σύνορα και να εξομαλυνθεί η εικόνα στα νησιά. Τώρα θα σας μιλήσουν για τους Τούρκους που έρχονται με φαστ τρακ βίζα.

Στείλαμε μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Talk Radio.

Εκατοντάδες διακινητές είναι πλέον στη φυλακή και θα αντιμετωπίσουν αυστηρές ποινές. Το μεταναστευτικό δεν απασχολεί τους Έλληνες αλλά απασχολεί την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία που ακολουθούσε χαλαρή μεταναστευτική πολιτική.

Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη στο ζήτημα και είναι ικανοποιητική καθώς έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν θα γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη θάλασσα, με αυτοθυσία. Προσβλητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας για pushbaks. Από την άλλη να είμαι σαφής ότι η ενεργητική αποτροπή αποτελεί αποστολή που το Λιμενικό πρέπει να την επιτελεί.

Όταν ξεκινά κάποιος από την Τουρκία, πρέπει να επιστρέψει στην Τουρκία με ασφάλεια. Το Λιμενικό δεν είναι μια υπηρεσία υποδοχής παράνομων μεταναστών.

Για την παιδεία, τα σχολεία και τα κινητά τηλέφωνα

Οι γονείς αντιλαμβάνονται ότι ο εθισμός των παιδιών από το κινητό δεν μπορεί να γίνει ανεκτός

Η σύσταση για απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία υπήρχε αλλά κανείς δεν την είχε εφαρμόσει. Εμείς πάμε να την εφαρμόσουμε με τη συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών

Κάνω έκκληση να κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση για το κινητό στην τσάντα.

Δεύτερη γραμμή άμυνας τα locker στα σχολεία. Θέλω να δώσω μεγαλύτερη αυτονομία σε συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών αν θέλουν να το εφαρμόσουν. Ας αντιληφθούμε επί της αρχής ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα που δεν περιορίζεται μόνο στο τι γίνεται στο σχολείο.

Φοβάμαι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι υπερβολικά εξαρτημένοι από τις πλατφόρμες στα κινητά.

Θέλω να παίξω ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο θέμα αυτό γιατί βλέπω τις επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των νέων.

Είμαστε υπερβολικά αυστηροί στο τι κάνουν τα παιδιά έξω και υπερβολικά χαλαροί στο τι κάνουν στον ψηφιακό κόσμο όπου ο έλεγχος είναι πιο δύσκολος.

Έχουμε ελάχιστα κενά και η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις τμημάτων αφορά ελάχιστα τμήματα. Το κάναμε γιατί έχουμε ιδιαιτερότητες ως χώρα π.χ. νησιοτικότητα

Πρόκληση για μένα να διδάσκονται τα παιδιά και για τον ρόλο του ως πολίτες, την προστασία του περιβάλλοντος, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Πρέπει να κάνουμε το μάθημα πιο ενδιαφέρον και σε αυτό βοηθούν οι διαδραστικοί παράγοντες. Έχουν μπει 30.000 και θα μπούν 36.000 μέχρι το τέλος του έτους με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών έγιναν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μπορούσαν. Το πρόγραμμα παροχής στέγης σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς, αστυνομικούς μας απασχολεί ειδικά σε περιοχές που υπάρχει στεγαστικό πρόβλημα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση