Κωνσταντινούπολη: Βυζαντινός αμφορέας ηλικίας 1.100 ετών ανακαλύφθηκε στο λιμάνι του αρχαίου Ακρίτα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 12:21 Κωνσταντινούπολη: Βυζαντινός αμφορέας ηλικίας 1.100 ετών ανακαλύφθηκε στο λιμάνι του αρχαίου Ακρίτα

Οι δύο λαβές του αμφορέα που ανακαλύφθηκε στα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης βρέθηκαν ανέπαφες, ενώ το σώμα ήταν καλυμμένο από θαλάσσιους οργανισμούς

Μια ομάδα δυτών ανακάλυψε έναν βυζαντινό αμφορέα ηλικίας 1.100 ετών κατά τη διάρκεια μιας διερευνητικής κατάδυσης στην περιοχή του αρχαίου Ακρίτα, στα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, όπου βρίσκεται η σημερινή Τούζλα.

Μια ομάδα τεσσάρων δυτών, με επικεφαλής τους Γενέρ Κουστσού, Οσκάν Οντερσόι, Ομέρ Καρακάς και Γκιοκάν Καρακάς, ανακάλυψε το σώμα του αμφορέα κοντά στον κυματοθραύστη μήκους 130 μέτρων. O αμφορέας που χρονολογείται από τη βυζαντινή περίοδο μεταξύ 9ου και 11ου αιώνα, βρέθηκε μετά από μια κατάδυση 40-50 λεπτών.

Παρά το γεγονός ότι ήταν βυθισμένος για αιώνες, οι δύο λαβές του αμφορέα βρέθηκαν ανέπαφες, ενώ το σώμα ήταν καλυμμένο από θαλάσσιους οργανισμούς. Ο Συντονιστής Ναυτιλίας και Ναυπηγείων του δήμου, Γκιοκάν Καρακάς, σημείωσε ότι ο αμφορέας πιθανότατα έφερε ελαιόλαδο ή κρασί. Πιστεύεται ότι ανήκε σε φοινικικό εμπορικό πλοίο ή ελληνικό από τη Μύκονο.

Αυτή η ανακάλυψη, όπως λένε οι δύτες θα είναι το πρώτο αντικείμενο που θα παρουσιαστεί στο νέο Ναυτικό Μουσείο, συμβάλλοντας στην πλούσια ιστορική κληρονομιά της περιοχής του Ακρίτα.

πηγή: Lifo

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση