Ηλικιωμένη γυναίκα έζησε 56 χρόνια με «πέτρινο έμβρυο» στην κοιλιά της

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 12:15 Ηλικιωμένη γυναίκα έζησε 56 χρόνια με «πέτρινο έμβρυο» στην κοιλιά της

Το σπάνιο φαινόμενο ονομάζεται λιθοπαίδιον (lithopedion). Έχουν καταγραφεί 300 περιστατικά τα τελευταία 450 χρόνια.

Μία γυναίκα ηλικίας 81 ετών πέθανε στη Βραζιλία μετά από επείγουσα επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για να απομακρυνθεί ένα νεκρό έμβρυο που έφερε μέσα της επί 56 χρόνια.

Η Daniela Almeida Vera είχε διακομισθεί με σήψη στο Περιφερειακό Νοσοκομείο της Ponta Porã. Νοσηλευόταν σε άλλο νοσοκομείο, κοντά στο σπίτι της, με βαριά ουρολοίμωξη και διάχυτους πόνους στην κοιλιά.

Οι γιατροί νόμιζαν ότι είχε καρκίνο. Ωστόσο κατά τις εξετάσεις που της έκαναν, εντόπισαν στην κοιλιά της το έμβρυο. Οι γιατροί εκτίμησαν ότι υπήρχε από την εποχή της τελευταίας εγκυμοσύνης της, 56 χρόνια νωρίτερα.

Το σπάνιο φαινόμενο ονομάζεται λιθοπαίδιον (lithopedion) ή πέτρινο μωρό. Εκδηλώνεται όταν πεθαίνει ένα έμβρυο, που είναι πολύ μεγάλο για να απορροφηθεί από το σώμα της γυναίκας. Το έμβρυο ασβεστοποιείται εξωτερικά (συσσωρεύονται άλατα ασβεστίου), για να προστατευθεί η μητέρα από τον νεκρό ιστό και τις επακόλουθες λοιμώξεις.

Το παλαιότερο γνωστό λιθοπαίδιον χρονολογείται τον 11ο αιώνα π.Χ. Εντοπίστηκε στον πρώιμο αμερικανικό αρχαιολογικό χώρο του Bering Sinkhole, στο Τέξας. Το φαινόμενο περιγράφηκε, όμως, για πρώτη φορά τον 10ο αιώνα μ.Χ. από τον Άραβα χειρουργό Albucasis.

Στη σύγχρονη εποχή είναι εξαιρετικά σπάνια η ανάπτυξη ενός λιθοπαιδίου. Από το 1582 που περιγράφηκε η πιο πρόσφατη σύγχρονη περίπτωση έως σήμερα, έχουν αναφερθεί λιγότερα από 300 περιστατικά σε όλο τον κόσμο. Συνήθως αναφέρεται σε περιοχές του κόσμου με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις και φτωχή υγειονομική περίθαλψη.

Στην ιατρική βιβλιογραφία, η μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα που διαγνώστηκε ότι έφερε αποτιτανωμένο έμβρυο, ήταν 100 ετών. Η μέγιστη διάρκεια που έχει περιγραφεί, ήταν τα 60 χρόνια.

Ίσως και από την πρώτη εγκυμοσύνη

Η Daniela Almeida Vera καταγόταν από μία αυτόχθονη φυλή της Βραζιλίας. Ζούσε σε έναν οικισμό κοντά στα σύνορα της πατρίδας της με την Παραγουάη και δεν πήγαινε ποτέ στον γιατρό. Είχε αποκτήσει επτά παιδιά και 40 εγγόνια.

Η εγχείρησή της έγινε στις 14 Μαρτίου. Πέθανε στην εντατική όπου είχε μεταφερθεί την επόμενη ημέρα.

«Η μητέρα μου ήταν ηλικιωμένη και δεν πήγαινε στους γιατρούς γιατί φοβόταν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στις ιατρικές εξετάσεις», είπε στον βραζιλιάνικο Τύπο η κόρη της Rosely Almeida.

Εκτίμησε επίσης πως η μητέρα της μπορεί να έφερε το αποτιτανωμένο έμβρυο επί περισσότερο από 56 χρόνια. Και αυτό διότι από την πρώτη εγκυμοσύνη της παραπονιόταν ότι ένιωθε σαν να υπάρχει κι άλλο έμβρυο μέσα στην κοιλιά της.

Πηγή: iatropedia.gr

Φωτογραφία: iStock

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση