Νοσταλγικό, Αυγουστιάτικο Λογοτεχνικό γκαλά στην Αγία Μαρίνα της Λαμιώτισσας Μιμίκας Κρανάκη…

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024 07:33 Νοσταλγικό, Αυγουστιάτικο Λογοτεχνικό γκαλά στην Αγία Μαρίνα της Λαμιώτισσας Μιμίκας Κρανάκη…

Το Λογοτεχνικό γκαλά την Τετάρτη Αυγούστου 2024, υπό την αιγίδα του Δήμου Στυλίδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγία Μαρίνα και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ήταν φιλικό και εγκάρδιο, νοσταλγικό και συγκινητικό.

Σημαντική ήταν η προσέλευση των Αγιαμαρινιωτών, αλλά και πολλών φίλων της Αγίας Μαρίνας, της Λογοτεχνίας και της Μιμίκας Κρανάκη, που έφθασαν εκεί από τη Λαμία. Όλοι περπάτησαν μέχρι το γραφικό λιμανάκι της, σταματώντας σε στέκια και σε σπίτια ηρώων της νουβέλας, στη διάσημη εξέδρα του Τσαρμακλιώτη και στο σπίτι της οικογένειας Μακροπούλου-Κρανάκη-Χριστοπούλου, όπου η Μιμίκα Κρανάκη περνούσε τα καλοκαίρια της από παιδί, με την αδερφή της. Ακούστηκαν αποσπάσματα από την τρίτη νουβέλα της συλλογής ΤΣΙΡΚΟ της Μιμίκας Κρανάκη, που γράφτηκε το 1950 και η συγγραφέας τη χάρισε επίσημα Στον Μπάρμπα-Αντρέα… ενώ συνεχίζει να γοητεύει τον αναγνώστη, ούτε λίγο ούτε πολύ, για 74 ολόκληρα χρόνια!

Διάβασαν ο Κώστας Καραμέτος, της La famiglia, η Αναστασία Καρανάσιου, του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγία Μαρίνα, η Εύη Γκόγια, Προϊσταμένη της Δημόσιας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λαμίας, και οι Μάντυ Τσιπούρα,  Λίλη Τσώνη, Κωνσταντίνα Τσούμα και Ειρήνη Πασχαλίδη, του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων. 

Στη μεγάλη προβλήτα, δίπλα στη Γέφυρα, αφού έμαθαν όλοι ποια ήταν η Μιμίκα Κρανάκη, προβλήθηκε επεισόδιο της εκπομπής της TRT Καρέ Καρέ με τους Μούσες & τις Χάριτες, που παρουσίαζε η Λίλη Τσώνη, αφιερωμένο στη Μιμίκα Κρανάκη και την Αγία Μαρίνα. Πολλοί ήταν εκείνοι που συγκινήθηκαν, με πρώτη τη Μάρω Τσαρμακλιώτη...

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Στυλίδας, Κώστας Τρίγκας, και ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε., Χρίστος Ταξίδης, απηύθυναν τον χαιρετισμό τους, δήλωσαν ενθουσιασμένοι για το ξεχωριστό Λογοτεχνικό γκαλά και υποσχέθηκαν ότι θα  συνεχίσουν την έμπρακτη στήριξή τους στον Πολιτισμό και τα Γράμματα. Ενώ, στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς, θυμήθηκε τα δικά του παιδικά καλοκαίρια, στην Αγία Μαρίνα. Διακριτική και ουσιαστική ήταν η παρουσία του Προέδρου της τοπικής Κοινότητας Αγίας Μαρίνας, Ηλία Ευσταθιάδη, του Εφημέριου της Αγίας Μαρίνας, Πατέρα Δημητρίου Γεωργακοπούλου, του επί 35 χρόνια Προϊσταμένου των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Δημήτρη Νάτσιου, του Δικηγόρου-πρώην βουλευτή Φθιώτιδας, Κώστα Κουτσογιαννακόπουλου και του Διευθύνοντα Συμβούλου του γειτονικού Ομίλου NEXANS HELLAS, Αθανασίου Γαβριήλ.      

Ευχάριστη έκπληξη ήταν ο χαιρετισμός που έστειλε ο Μενέλαος Χριστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής της Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο των Πατρών, μοναχογιός της αδερφής της Μιμίκας Κρανάκη, Νίτσας Κρανάκη-Χριστοπούλου, το αγοράκι που μεγάλωσε περνώντας τα καλοκαίρια του στο παραθεριστικό σπίτι της οικογένειας στην Αγία Μαρίνα, πολυαγαπημένος ανιψιός της συγγραφέως και αγαπημένος φίλος των παιδιών της Αγίας Μαρίνας. Τον χαιρετισμό  του Μενέλαου Χριστόπουλου, διάβασε ο παιδικός του φίλος, Θεολόγος Στέλιος Μαστρογιάννης, ο μικρότερος γιός του Τζίτζου, του ψαρά της νουβέλας.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι οικοδεσπότες της  βραδιάς, Βαγγέλης Τσιλίκας, Πρόεδρος, Λία Αλεξανδρή, Αντιπρόεδρος, και Κατερίνα Καραναστάση και Ανδρέας Βούλγαρης, του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγία Μαρίνα, δούλεψαν με αγάπη για την επιτυχία του Λογοτεχνικού γκαλά στο χωριό τους και φρόντισαν από την μεριά τους, και την παραμικρή λεπτομέρεια…

Λ.Τ.

Δείτε φωτογραφίες:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση