Συναγερμός για τον επικίνδυνο καύσωνα στην Ελλάδα - Λαγουβάρδος: Αυτό που μας ανησυχεί είναι η διάρκεια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 13:34 Συναγερμός για τον επικίνδυνο καύσωνα στην Ελλάδα - Λαγουβάρδος: Αυτό που μας ανησυχεί είναι η διάρκεια

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η θερμή περίοδος θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα.

Προ των πυλών είναι το κύμα καύσωνα, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει δέκα ημέρες, με θερμοκρασίες πάνω από τις συνήθεις για την εποχή.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η θερμή περίοδος θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα.

"Αυτό που μας ανησυχεί αρκετά είναι η διάρκεια του καύσωνα. Μιλάμε για διάρκεια τουλάχιστον 10 ημερών, θα πάμε έως το τέλος του μήνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να προστατεύσουμε τους οικείους μας", τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

"Σε όλη τη χώρα θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, στα ηπειρωτικά φυσικά, όπως και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θα είναι καλύτερα τα πράγματα στις Κυκλάδες, όπως και σε πολλές περιοχές του Ιονίου (…) Αυτό που θέλει πολύ προσοχή επίσης είναι οι πυρκαγιές" υπογράμμισε ακόμη ο κ. Λαγουβάρδος για το φαινόμενο που θα "χτυπήσει" τη χώρα και αφορά σε έναν συνδυασμό από υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια.

"Αυτό που περιμένουμε από την κλιματική αλλαγή είναι οι μεγάλης διάρκειας, πιο "άγριοι” καύσωνες, με τους οποίους πρέπει να μάθουμε πλέον να ζούμε" επισήμανε ο μετεωρολόγος.

"Φοβόμαστε για ένα σημείο στο οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή, θα απορυθμιστεί το κλίμα και θα είναι δύσκολη οποιαδήποτε αλλαγή" είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι θα μπούμε σε ένα μοτίβο πολύ διαφορετικο τις επόμενες ημέρες, ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα στραφούν πρόσκαιρα σε νοτιοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Βίντεο με την πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας έως το Σαββατο 30 Ιουλίου

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής σε ύψος 1500 μέτρων έως το βράδυ του Σαββάτου 30/07.

Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους εξαρτάται και από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως οι νεφώσεις, τα φαινόμενα, ο άνεμος κλπ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση