Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων στο Μάζι Μαλεσίνας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 02 Ιουνίου 2024 20:57 Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων στο Μάζι Μαλεσίνας

Σήμερα Κυριακή 2 Ιουνίου 2024  με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια.

Προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαζίου Μαλεσίνας υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών.

Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, παρουσία ιερέων της περιοχής.

Ακολούθησαν  τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που με φροντίδα του Δήμου Λοκρών ανεγέρθηκε προς τιμήν των τριών ηρωικά πεσόντων.

ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ τ. ΙΩΑΝΝΗ (Στρατιώτης): Γεννήθηκε το 1902 στο Μάζι Φθιώτιδας και απεβίωσε στις 6 Μαρτίου 1922.

Υπηρέτησε ως στρατιώτης του Ελληνικού Στρατού στην Μικρά Ασία όπου απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδής.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ  ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ τ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ (Σμηναγός): Γεννήθηκε το 1912 στο Μάζι Φθιώτιδας και απεβίωσε στις 14 Νοεμβρίου 1940.

Τον Οκτώβριο του 1932 κατατάχθηκε στο Τμήμα Αξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας. Αποφοίτησε τον Νοέμβριο του 1935 με τον βαθμό Ανθυποσμηναγού και ακολούθως φοίτησε στο Σχολείο Γενικής Εκπαιδεύσεως και Ειδικοτήτων παίρνοντας πτυχίο χειριστή παρατηρητή.

Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο υπηρετούσε στην 32η Μοίρα Βομβαρδισμού.

Σκοτώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1940, όταν επιστρέφοντας από επιτυχή αποστολή βομβαρδισμού κατά του αεροδρομίου της Κορυτσάς, το αεροσκάφος Blenheim,στο οποίο επέβαινε, χτυπήθηκε από εχθρικό πυροβόλο προστασίας του αεροδρομίου και εξερράγη στον αέρα.

ΑΔΑΜ ΙΩΑΝΝΗΣ τ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υποσμηναγός): Γεννήθηκε το 1917 στο Μάζι Φθιώτιδας και απεβίωσε στις 10 Απριλίου 1946.

Τον Σεπτέμβριο του 1935 εισήλθε στο Τμήμα Υπαξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας και αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 1938 με τον βαθμό του Σμηνία χειριστή.

Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και μετά την κατάρρευση του Ελληνικού Μετώπου διέφυγε, όπως και πολλοί άλλοι αεροπόροι, στη Μέση Ανατολή και συνέχισε τη δράση του.

Εκπαιδεύτηκε στην Αεροπορική Σχολή που λειτουργούσε στη Νότια Ροδεσία, παίρνοντας πτυχίο χειριστή μονοκινητήριων αεροσκαφών. Μετά την απελευθέρωση επέστρεψε στην Ελλάδα.

Σκοτώθηκε στις 10 Απριλίου 1946 κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής, όταν λόγω βλάβης του κινητήρα, το αεροσκάφος Wellington 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού στο οποίο επέβαινε, κατέπεσε στη θάλασσα κοντά στη Φαληρική Ακτή.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Βουλευτή Φθιώτιδος κ. Ιωάννη Σαρακιώτη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. κ. Συμεών και τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Είναι ευθύνη της πολιτείας να τιμά και να αναδεικνύει τους ήρωες που πολέμησαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας

. Με ιδιαίτερο σεβασμό αποδέχθηκα το αίτημα των κατοίκων του Μαζίου για την ανέγερση Μνημείου για τους γενναίους Μαζιώτες που χάθηκαν νέοι στην ηλικία για την πατρίδα.

Ευχαριστώ όλους όσους τίμησαν τη σημερινή εκδήλωση και ειδικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη που ήρθε για πρώτη φορά στο μικρό Μάζι, γιατί σημασία δεν έχει πόσους κατοίκους έχει κάθε οικισμός, πολλούς ή λίγους, είναι ευθύνη μας να βοηθούμε ακόμη και τους πιο μικρούς πληθυσμιακά οικισμούς και βρισκόμαστε δίπλα στους κατοίκους τους, σε μια εποχή η ελληνική ύπαιθρος ερημώνει.»

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Βουλευτή Φθιώτιδος κ. Ιωάννη Σαρακιώτη, τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. κ. Συμεών, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μαζίου κ. Νικόλαο Περλεπέ και την συγγενή του πεσόντα Ιωάννη Αδάμ κ. Κωνσταντίνα Μαθιουδάκη.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα η κατάθεση στεφάνων και η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου και προσευχής από την Δημοτική Φιλαρμονική Μαλεσίνας.

Στην εκδήλωση κατέθεσαν στεφάνι οι: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Νικολάου, η Αντιδήμαρχος Μαλεσίνας κ. Μαρία Πασπάλα, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Παναγιούλα Καζάνα, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας κ. Αθανασία Βλαχομήτρου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαλεσίνας κ. Αλέξανδρος Κούρος, ο Διοικητής Ε.Σ.Δ.Ε κ. Δήμος Παππάς, ο Διοικητής του Α.Τ Λοκρών κ. Αλέξανδρος Μουτσέλος, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης κ. Σεραφείμ Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μαζίου κ. Νικόλαος Περλεπές και εκ μέρους των συγγενών των πεσόντων η απόγονος του πεσόντα Ιωάννη Αδάμ κ. Κωνσταντίνα Μαθιουδάκη.  

Από το Δήμο Λοκρών παρευρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Χρήστος Καλλής και κ. Νικόλαος Σωτήρχου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Προσκυνά κ. Ιωάννης Γιαννάρας, η Τοπική Σύμβουλος Μαρτίνου κ. Ιωάννα Παπαγεωργίου, πλήθος κόσμου από το Μαζίου και την Μαλεσίνα.

Δείτε φωτογραφίες:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση