Φθιώτιδα: Θαλάσσια ανεμώνη τσίμπησε 4χρονη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024 08:36 Φθιώτιδα: Θαλάσσια ανεμώνη τσίμπησε 4χρονη

Οδηγίες για ένα ασφαλές καλοκαίρι…

Ένα ακόμη περιστατικό τσιμπήματος μικρού κοριτσιού από θαλάσσια ανεμώνη στις ακτές της Φθιώτιδας, σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη (20/6).

Σύμφωνα με τον πατέρα της 4χρονης, που είχε την ατυχία να ακουμπήσει στα πλοκάμια του σαρκοφάγου ζώου, αν και ο ίδιος είχε διαβάσει σχετικά για την ύπαρξη των συγκεκριμένων πλασμάτων δεν είχε προνοήσει να έχει κάποια κορτιζονούχα αλοιφή μαζί, στην καλοκαιρινή τους εξόρμηση. Κάτι που συμβουλεύει όλους εμάς να κάνουμε.

Ευχαριστεί επίσης το Κέντρο Υγείας Στυλίδας για την άμεση και επαγγελματική αντιμετώπιση του περιστατικού ανακουφίζοντας τον πόνο της μικρής του κόρης.

Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη

Η θαλάσσια ανεμώνη είναι σαρκοφάγο ζώο και όχι φυτό, η ομοιότητα του όμως με λουλούδι που προσομοιάζει με τα χρώματα της ανεμώνης, του έχουν δώσει το συγκεκριμένο όνομα.

Το τσίμπημα της θαλάσσιας ανεμώνης προκαλεί έντονο πόνο και κνησμό. Προκαλεί επίσης χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα, που μοιάζει με έγκαυμα, εξαιτίας του δηλητηρίου που φέρει για να ναρκώνει τα θύματά της.

Τα συμπτώματα του τσιμπήματος αντιμετωπίζονται με κορτιζόνη και αντισταμινικά, αν υπάρχουν αλλεργικά συμπτώματα. Ειδικά για άτομα που έχουν ιστορικό αλλεργιών πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή και ίσως θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια σε κάποιο νοσοκομείο.

Βασικό είναι να απομακρυνθούν τα πλοκάμια πάνω από το σώμα μας, με κάτι σκληρό (πχ μια κάρτα) χωρίς να τα αγγίξουμε με γυμνά χέρια. Ξεπλένουμε με θαλάσσιο νερό και όχι με γλυκό νερό.

Οι ανεμώνες προσκολλώνται πάνω σε πέτρες. Τις συναντά κανείς όταν πάει να μπει στη θάλασσα και μπορεί να τις πατήσεις κατά λάθος. Δεν κολυμπούν στο νερό, όπως οι τσούχτρες. Είναι προσκολλημένες συνήθως σε πέτρες και βράχια και το πιο πιθανό είναι να την ακουμπήσει κανείς κατά λάθος. Γι’ αυτό καλύτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν ανεμώνες να μπαίνει κανείς με παπούτσια μπάνιου.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν ευνοήσει την αύξηση της παρουσίας της θαλάσσιας ανεμώνης, όσο και της μέδουσας, στις θάλασσες μας. Και αν η παρουσία της μέδουσας δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη ειδικά στα ρηχά, με αποτέλεσμα να μπορούμε να την αποφύγουμε, τη θαλάσσια ανεμώνη, είναι δύσκολο να την ξεχωρίσουμε από ένα θαλάσσιο φυτό και είναι πιο επικίνδυνη. Για αυτό καλό είναι να μην αγγίζουμε κάτι που δε γνωρίζουμε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση