Σπανός: Υψηλές επιδόσεις στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Στερεάς

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 08:53 Σπανός: Υψηλές επιδόσεις στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Στερεάς

Τι συζητήθηκε στην 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Περιφερειακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2021-2027»…

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός κήρυξε την έναρξη των εργασιών και προήδρευσε της 3ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2021-2027», που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, στο Καρπενήσι.

Στη συνεδρίαση, πέραν των μελών της Επιτροπής (εκπρόσωποι Υπουργείων, Ομοσπονδιών θεσμών και υπηρεσιών), συμμετείχαν αιρετοί της Περιφερειακής αρχής και της μείζονος μειοψηφίας, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Χρήστος Κακαβάς, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης, εκπρόσωποι άλλων κοινωνικοοικονομικών εταίρων και μέσω διαδικτύου ο επικεφαλής της DG Region για τα ελληνικά Προγράμματα, Κάρστεν Ράσμουσεν.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, σχετικά με την ολοκλήρωση του Προγράμματος «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020» και την πρόοδο υλοποίησης του Προγράμματος «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2021 – 2027».

Ειδικά σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ, διαπιστώθηκαν υψηλές επιδόσεις στην υλοποίηση του προγράμματος. Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο του 2024 με περισσότερες από 50 προσκλήσεις για υποβολή έργων και δράσεων και στα δύο Ταμεία (ΕΤΠΑ και ΕΚΤ+) συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 200.000.000 ευρώ, σχεδόν όσο δηλαδή ο μισός προϋπολογισμός του Προγράμματος.
  • Έχουν ήδη ολοκληρωθεί 84 εντάξεις ύψους 80.000.000 ευρώ.
  • Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 15.000.000 ευρώ.

Επισημαίνεται, ότι το Πρόγραμμα «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2021 – 2027», βρίσκεται ανάμεσα στα Περιφερειακά Προγράμματα με τις λιγότερες υποχρεώσεις από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, αλλά και με σχεδόν αμελητέα επιβάρυνση (λιγότερα από 2.500.000 ευρώ) αμιγώς εθνικών πόρων για την ολοκλήρωση των έργων!

Πέραν των ποσοτικών, είναι εξίσου θετικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος, αφού έχουν ήδη κοινοποιηθεί προσκλήσεις για τη χρηματοδότηση ζωτικής σημασίας έργων και δράσεων, όπως αντιπλημμυρικά, υποδομές και εξοπλισμοί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σχολικές υποδομές, ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, μηχανήματα και εξοπλισμοί Πολιτικής Προστασίας, έργα πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλα.

Διασφαλίστηκε επίσης η απρόσκοπτη συνέχιση όλων των κοινωνικών δομών που χρηματοδοτήθηκαν από το Κοινωνικό Ταμείο κατά την προηγούμενη Προγραμματική περίοδο, διατέθηκαν πόροι για την αναβάθμιση των σχολών ΑΕΙ της Στερεάς Ελλάδας, όπως επίσης και για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, της έρευνας και της καινοτομίας.

Εγκρίνεται ως το τέλος του μήνα, η ΟΧΕ Πολιτιστικής Διαδρομής με την εμβληματική ονομασία «ΟΙΔΙΠΟΥΣ», ενώ στο τελικό στάδιο είναι και η έκδοση πρόσκλησης χρηματοδότησης της ΟΧΕ βόρειας Εύβοιας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Υπερδιπλασιάζοντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, υπερδιπλασιάσαμε την ευθύνη και την προσπάθεια για την ορθή αξιοποίηση του προγράμματος. Καταγράφουμε ήδη υψηλές επιδόσεις στην υλοποίηση του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε στη σημερινή μας συνεδρίαση και συνεχίζουμε προκειμένου να αποδώσουμε έργα, ολοκληρωμένα, λειτουργικά και χρήσιμα, στους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας.

»Οι θετικοί -ποσοτικοί και ποιοτικοί- δείκτες υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, είναι προϊόν της αγαστής μας συνεργασίας με την πολιτική ηγεσία και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Εξίσου παραγωγική είναι και η συνεργασία μας με τους  Ευρωπαίους Επιτρόπους, Ελίζα Φερέιρα και Νικολά Σμιτ, με τους επικεφαλής των Μονάδων για τα ελληνικά Προγράμματα, Κάρστεν Ράσμουσεν και Πατρίκ Πακέ  και φυσικά με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιάννη Σολομωνίδη, Χριστίνα Καραϊτίδη και Έφη Μελετίου».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση