Καύσωνας: 15 συνεχόμενες ημέρες με 40άρια - Μικρή ανάσα από αύριο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024 09:43 Καύσωνας: 15 συνεχόμενες ημέρες με 40άρια - Μικρή ανάσα από αύριο

Χθες το θερμόμετρο ξεπέρασε του 42 βαθμούς Κελσίου στη Στυλίδα - Ανάσα δροσιάς από αύριο Τρίτη, αλλά για πόσο?

Πάνω από τους 38 βαθμούς στα ηπειρωτικά και κατά τόπους πάνω από τους 40-41 βαθμούς θα κυμανθεί η θερμοκρασία σήμερα Δευτέρα, την 15η ημέρα του παρατεταμένου καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Το σκηνικό των υψηλών θερμοκρασιών με τους δυτικούς-βορειοδυτικούς ανέμους θα συνεχιστεί για άλλη μία ημέρα σήμερα, αν και περιμένουμε τοπικές βροχές ακόμη και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Χθες, Κυριακή, η μέγιστη θερμοκρασία την Κυριακή (21/7) καταγράφηκε στη Στυλίδα Φθιώτιδας (42.1 °C) και ακολούθησε η Θήβα – Νέα Οδός (41.2 °C), τα Πλατανούλια Λάρισας, η Σκάλα Μεσσηνίας και τα Δένδρα Τυρνάβου (40.9 °C).

Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 152 από τους 511 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~30%).

Από αύριο Τρίτη θα υπάρξει βαθμιαία υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, που θα γίνει αισθητή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στις περισσότερες περιοχές.

Ο καιρός σήμερα και τις επόμενες ημέρες από την ΕΜΥ:

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΤΡΙΤΗ 23-07-2024
Στα βόρεια παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στην κεντρική Μακεδονία και από τις μεσημβινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές. Βελτίωση τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια όπου η μέγιστη θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στη Μακεδονία, που τα φαινόμενα θα κρατήσουν μέχρι τις βραδινές ώρες, θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα φτάσει τους 33 με 35 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΠΕΜΠΤΗ 25-07-2024
Στα βόρεια παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά αίθριος καιρός, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί σχεδόν στις κανονικές τιμές για την εποχή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-07-2024
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ανατολικά ηπειρωτικά και τις Σποράδες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση