Κατέγραψε λύκο με το κινητό του στην περιοχή της Αταλάντης - ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Αυγούστου 2024 09:14 Κατέγραψε λύκο με το κινητό του στην περιοχή της Αταλάντης - ΒΙΝΤΕΟ

Πυκνώνουν οι επιθέσεις σε ποιμνιοστάσια στη γύρω περιοχή…

Τρεις ακόμη επιθέσεις λύκων σε κοπάδια προβάτων έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα από το Ζέλι μέχρι το Γουλέμι Λοκρίδας, ενώ το άγριο θηλαστικό έχει κάνει αισθητή την παρουσία του ακόμη και στα τελευταία σπίτια της Αταλάντης.

Το τελευταίο περιστατικό μάλιστα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (26/8) στην περιοχή «Παλαιομάγαζα» με αγέλη τεσσάρων (; ) λύκων να κατασπαράζει μια ολόκληρη προβατίνα, η οποία είχε ξεμακρύνει από το κοπάδι.

Το περασμένο Σάββατο παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε επίσης κοντά στην Αταλάντη μεταξύ Μεγαπλάτανου και Γουλεμίου στην περιοχή «Βαθιά Λάκκα» πολύ κοντά στον επαρχιακό δρόμο. Κτηνοτρόφος της περιοχής βρήκε πνιγμένο ένα πρόβατό του. Ο λύκος δεν είχε προλάβει να πάρει τη λεία του καθώς φοβήθηκε από την παρουσία του ίδιου του βοσκού.

Ο τελευταίος ειδοποίησε τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Αταλάντης Δημήτρη Καρατράντο, ο οποίος κατάφερε να βιντεοσκοπήσει έναν ενήλικο λύκο. Το άγριο ζώο φαίνεται ότι έψαχνε τη λεία του πριν χαθεί σε κοντινή ρεματιά.

Δείτε το βίντεο:

Αξίζει να σημειώσουμε ότι επειδή το ζώο απομακρύνθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σημείο, όταν ξαναπέρασαν από το σημείο το μέρος είχε κυριολεκτικά… «καθαριστεί» από οτιδήποτε υπολείμματα, στοιχείο και για το πόσο πεινασμένη ήταν η αγέλη!

Πλέον όπως λέει στο LamiaReport ο κ. Καρατράντος, «υπάρχει φόβος και για το πως θα κυκλοφορήσεις στα χωράφια, καθώς ο πληθυσμός των λύκων έχει ανεβεί σημαντικά». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Αταλάντης, έχουν βασική τροφή τα αγριογούρουνα, όμως τα ελεύθερα κοπάδια αιγοπροβάτων είναι πολλές φορές πιο εύκολη λεία. «Είναι πολύ έξυπνα ζώα και προσαρμόζονται εύκολα στο περιβάλλον που κυνηγούν. Όταν διαπιστώσουν αδυναμίες σε κάποιο ποιμνιοστάσιο, επιτίθενται και είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν. Είναι πολλά πλέον τα καταγεγραμμένα περιστατικά».

Μία ακόμη επίθεση λύκου σε κοπάδι είχε καταγραφεί την περασμένη Δευτέρα (19/8) στις 7:30’ το απόγευμα στο Ζέλι. Και εκεί αγέλη από λύκους έπνιξε ένα πρόβατο, αλλά δεν πρόλαβαν και πάλι να το φάνε, λόγω των σκυλιών.

Ο κ. Καρατράντος έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ», εξειδικευμένα άτομα της οποίας έχουν επισκεφτεί τη Λοκρίδα κι έχουν ήδη εγκαταστήσει συστήματα που απωθούν τους λύκους, ωστόσο είναι δύσκολο να προστατευτούν τα κοπάδια που βόσκουν ελεύθερα σε χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε με τη βοήθεια της ‘’Καλλιστώ’’ ημερίδα για το λύκο. Μέσα από τη γνώση για αυτόν τον ικανό θηρευτή, τις συνήθειες του και τους τρόπους δράσης του, μπορούμε να βρούμε λύσεις ώστε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα οικόσιτα ζώα και να τον κρατήσουμε μακριά από τον αστικό ιστό», επισημαίνει ο κ. Καρατράντος.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση