Οι 3 κορυφαίες διατροφές που κρατούν την καρδιά μας δυνατή

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 09:36 Οι 3 κορυφαίες διατροφές που κρατούν την καρδιά μας δυνατή

Ένα από τα καλύτερα «φυσικά» φάρμακα για την καρδιά είναι η διατροφή. Έτσι εκτός από τον… έρωτα και η υγεία της καρδιάς περνά από το πιάτο μας.

Οι ειδικοί της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) επισημαίνουν κατηγορηματικά ότι η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με  τακτική άσκηση και τη διακοπή του καπνίσματος είναι είναι ένας βασικός τρόπος για να αποτρέψετε τις καρδιακές παθήσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί ανέδειξαν τα top 3 των διατροφών που κρατούν την καρδιά μας γερή.

Καρδιά: Ποια διατροφή εκτός από τη μεσογειακή τη θωρακίζει

Η ψαροφαγική δίαιτα, η οποία επιτρέπει τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα ψάρια και άλλα θαλασσινά, αλλά όχι το κρέας ή τα πουλερικά, ευθυγραμμίστηκε κατά 92% με τις οδηγίες της AHA.

Μια vegan δίαιτα που περιλάμβανε περισσότερο από 10% λιπαρά και δίαιτες χαμηλών λιπαρών, όπως η ογκομετρική, ήταν στη δεύτερη βαθμίδα, παρόλο που και οι δύο πληρούσαν το 78% των διατροφικών οδηγιών της AHA.

Η μεσογειακή διατροφή ήταν κατά 89% ευθυγραμμισμένη με τις διατροφικές συστάσεις της AHA αλλά ήρθε στην τρίτη θέση κυρίως επειδή περιλαμβάνει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε μέρα και δεν περιορίζει το αλάτι, δήλωσε ο  Christopher Gardne, καθηγητής ιατρικής, στο Ερευνητικό Κέντρο Πρόληψης του Stanford.

Σε χαμηλές θέσεις

Οι πολύ χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες, όπως η Atkins, και διάφορες κετογονικές δίαιτες, ήταν στο κατώτερο επίπεδο των υγιεινών διατροφικών προτύπων για την καρδιά, λόγω της έμφασης στο κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά και κορεσμένα λίπη, καθώς και περιορισμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Τέλος, οι δίαιτες με πολύ χαμηλά λιπαρά (λιγότερο από 10%), που ισχύει για ορισμένες vegan διατροφές (72%) και οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες όπως το South Beach, το Zone και η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (64%) ήταν λιγότερο ευθυγραμμισμένες και συνιστούσαν την τρίτη βαθμίδα της πυραμίδας της υγιεινής για την καρδιά διατροφής.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση