Κατάψυξη Ωαρίων με… Τεχνητή Νοημοσύνη!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Ιουλίου 2024 10:26 Κατάψυξη Ωαρίων με… Τεχνητή Νοημοσύνη!

Φτάνουμε στο τέλος Ιουνίου, μήνα αφιερωμένο στη Γονιμότητα και ρωτήσαμε τον Δρ Κωνσταντίνο Κωσταρά MD, PhD, Μαιευτήρα - Χειρουργό Γυναικολόγο Αναπαραγωγής, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών & Ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ γιατί η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελεί επανάσταση στην κατάψυξη ωαρίων!

LR: Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μια ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Συνδέεται κατά τη γνώμη σας με την υπογεννητικότητα που αυξάνεται παγκοσμίως στις αναπτυγμένες χώρες;

Κ.Κ.: Η τελευταία δημοσίευση στο Lancet επιβεβαιώνει αυτό που ζούμε στην καθημερινή μας πρακτική. Η υπογεννητικότητα έχει δύο υποομάδες: ζευγάρια που αντιμετωπίζουν ιατρικούς λόγους υπογονιμότητας και ζευγάρια που αναβάλλουν την τεκνοποίηση. Η αναβολή μειώνει τη γονιμότητα. 

LR: Γιατί αποτελεί τεχνολογική καινοτομία η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κατάψυξη των ωαρίων;

Κ.Κ.: Μια γυναίκα επιλέγει να καταψύξει τα ωάριά της, γιατί θέλει να έχει αυξημένες πιθανότητες στο μέλλον, όταν αυτή επιλέξει να αποκτήσει παιδί.

Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι επανάσταση, γιατί δίνει τη δυνατότητα στη γυναίκα να γνωρίζει άμεσα τις πιθανότητες που έχουν τα ωάριά της στη συγκεκριμένη προσπάθεια να γίνουν έμβρυα και να γεννηθεί ένα παιδί.

Σε συνεργασία με τον γιατρό της, μπορεί να συζητηθεί το αποτέλεσμα και να αποφασιστεί αν χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια για την αύξηση των πιθανοτήτων γέννησης ενός ή περισσότερων παιδιών.

LR: Ποια είναι η επιπλέον συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκτίμηση των ωαρίων;

Κ.Κ.: Μέχρι σήμερα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ένα ωάριο είναι ώριμο στην μετάφαση 2 (όπως λέγεται στη γλώσσα της βιολογίας), δηλαδή το ωάριο είναι κατάλληλο για γονιμοποίηση.

Επιπλέον, στο μικροσκόπιο ο εμβρυολόγος μπορεί να δει τα 4 -5 βασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του ωαρίου (το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα, τη δομή του κυτταροπλάσματος). Η εκτίμηση των χαρακτηριστικών αυτών παρέμενε υποκειμενική χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί η πραγματική ποιότητα του ωαρίου.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εκπαιδευτεί με 62.000 ωάρια, αξιολογώντας πέρα από την βασική μορφολογία των ωαρίων πληθώρα σημείων και δεδομένων, αποκαλύπτοντας τις δυνατότητες κάθε ωάριου με βάση τα βιολογικά του δεδομένα.

Αυτές οι επιπλέον πληροφορίες δίνουν τη δυνατότητα ακριβέστερης πρόβλεψης που δεν ήταν δυνατή μέχρι σήμερα. Έτσι η γυναίκα νοιώθει πιο σίγουρη, έχοντας μια ρεαλιστική εικόνα από την κατάψυξη των ωαρίων της.

LR: Είναι πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε την Τεχνητή Νοημοσύνη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;

Κ.Κ.: Χρησιμοποιούμε ήδη συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης για την αξιολόγηση και επιλογή των σπερματοζωαρίων και των εμβρύων.

Η προσθήκη τώρα Τεχνητής Νοημοσύνης για την αξιολόγηση και επιλογή των ωαρίων συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία εμβρύων με υψηλή πιθανότητα εγκυμοσύνης και γέννησης παιδιού μειώνοντας έτσι τον αριθμό των προσπαθειών, το στρες τον ζευγαριών, την ταλαιπωρία αλλά και το οικονομικό κόστος.

LR: Βλέπουμε ότι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης εισβάλλει σε όλο και περισσότερους τομείς της ζωής μας, όπως και στην ιατρική. Νιώθετε ότι αναλαμβάνει μέρος της δουλειά σας;

Κ.Κ.: Για τον έμπειρο και καταρτισμένο γιατρό βέβαια αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη και όχι αντίπαλο.

LR: Επιλέγουν όλο και συχνότερα σήμερα οι γυναίκες να κρυοσυντηρούν τα ωάρια τους;

Κ.Κ.: Ήμασταν η πρώτη ομάδα που ξεκινήσαμε καμπάνια ενημέρωσης στις γυναίκες για την κατάψυξη των ωαρίων για μη ιατρικούς λόγους, με χαρά βλέπω ότι αριθμός των γυναικών καθημερινά αυξάνεται και το πιο σημαντικό είναι ότι ολοένα και μικρότερες ηλικίες επιλέγουν την κατάψυξη των ωαρίων.

LR: Ποια είναι η προτροπή σας στις νέες γυναίκες & γενικότερα στα νέα ζευγάρια σήμερα?

Κ.Κ.: Παρακολουθώ πάνω από 20 χρόνια υπογόνιμα ζευγάρια,έχω συναντήσει πολλές και διάφορες περιπτώσεις που αφορούν και τα δύο φύλα. Η προτροπή μου πρωτίστως είναι η έγκαιρη τεκνοποίηση.

Επιπλέον, η επιλογή της κατάψυξης των ωαρίων δίνει τη δυνατότητα σε μια γυναίκα που για προσωπικούς, επαγγελματικούς ή κοινωνικούς λόγους αναβάλλει την τεκνοποίηση για το μέλλον ή δεν επιθυμεί προς το παρόν να τεκνοποιήσει ή τέλος σε μια γυναίκα που έχει ένα παιδί και θα ήθελε στο μέλλον να αποκτήσει και άλλα παιδιά, να αποκτήσει παιδί στο μέλλον με τις ίδιες πιθανότητες που έχει και σήμερα.

More info:

www.kοstaras.gr

https://www.facebook.com/KKostarasOBGYN

https://www.instagram.com/drkostaras/

https://www.tiktok.com/@drkostaras

Τηλ. 210 6425949, 6944 366967 | Χαρ. Τρικούπη 171, Αθήνα.

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Κωνσταντίνος Ευθ. Κωσταράς, MD, PhD, γεννηθείς στη Λαμία, είναι Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, ειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην ενδοσκοπική χειρουργική.

Είναι Διδάκτωρ του  Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιδρυτικό Μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ.

Εξειδικεύθηκε αρχικά στη Γυναικολογία, στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά», και εν συνεχεία στη Μαιευτική, στην Α’ Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλoυ».

Εκπαιδεύθηκε κατόπιν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας  και τη χρήση του υπερηχογραφήματος στα αντίστοιχα κέντρα του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου».

Επίσης, εκπαιδεύθηκε σε θέματα παθολογίας του τραχήλου στο διακεκριμένο «InstitutoTumoriMilano» στο Μιλάνο και αργότερα στην ενδοσκοπική/ λαπαροσκοπική χειρουργική στο κέντρο αναφοράς «MITU &Endoscopy Centre» του Royal Free Hospital στο Λονδίνο.

Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών οργανισμών (ESHRE, ASRM, ISFP, SERGS) και κάτοχος πιστοποιήσεων ρομποτικής χειρουργικής, σε συνέχεια συμμετοχής αντίστοιχων σεμιναρίων στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Μιλάνο

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση