Φέτος η πλατφόρμα Movimentos του Φεστιβάλ Οίτης μάς ταξιδεύει από Ισπανία, Τυνησία Κάτω Ιταλία ως την Ελλάδα – Υπάτη! Δείτε το πρόγραμμα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024 20:53 Φέτος η πλατφόρμα Movimentos του Φεστιβάλ Οίτης μάς ταξιδεύει από Ισπανία, Τυνησία Κάτω Ιταλία ως την Ελλάδα – Υπάτη! Δείτε το πρόγραμμα

Το 18ο Φεστιβάλ Οίτης με την πλατφόρμα MOVIMENTOS – ΜΕΤΑΚINHSH προσπαθεί να ενώσει ένα Μεσογειακό τόξο από Ισπανία, Τυνησία, Κάτω Ιταλία, Ελλάδα – Υπάτη ενεργοποιώντας μια ιστορική διαδρομή που ξεκίνησε τον 5ο αιώνα π.Χ. με τις πρώτες αποικίες των Αρχαίων Ελλήνων στα Βόρεια της Βαρκελώνης, την ίδρυση του Δουκάτου των  Νέων Πατρών, στη θέση της σημερινής Υπάτης από τους Καταλανούς Αλμογάβαρους τον 14ο αιώνα μ.Χ., φτάνοντας μέχρι το σήμερα με τις συνεχείς μετακινήσεις ανθρώπων, ιδεών, καλλιτεχνών δημιουργώντας ένα εκπληκτικό μείγμα τέχνης και πολιτισμού.

Flamenco, Πολυφωνικά, Ελληνόφωνα, Μουσικές της Μεσογείου ενώνονται σε ένα εκρηκτικό εξαήμερο Camp με παραστάσεις, εργαστήρια, μαθήματα, προβολές φέρνοντας κοντά μουσική, χορό, κινηματογράφο, εκπαίδευση σε μια μοναδική εμπειρία συνύπαρξης.

Το Hola Flamenco Festival και η Yota Baron έρχονται στο 18ο Φεστιβάλ Οίτης και συμπράττουν με το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου, το Περιπλανώμενο Μουσείο Πολιτισμών του Pep Beltran Ramirez από τη Βαλένθια της Ισπανίας, με τα Ματζούνια τη μουσική παρέα που της αρέσει να παίζει στη μέση του χορού, με το  μουσικό σχήμα “Banda Corapi” από την Κάτω Ιταλία με τους Mico Corapi και Gabriele Trimboli που κατάγονται αντίστοιχα από την Gioiosa του Ιονίου και το Siderno, πόλεις στην ακτή Gelsomini και τη Vittoria Agliozzo από την Σικελία, με την Τυνήσια τραγουδίστρια Lamia Bendioui και την Κρητικιά παραμυθού Γεωργία Καλλέργη σε μια απόπειρα εμβάθυνσης στην πολυποίκιλη πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου.

Το μάθημα ιστορίας φλαμένκο αναδεικνύει την ιστορική σύνδεση της περιοχής με την Ισπανία από την εποχή της Φραγκοκρατίας, προσφέροντας έναν μοναδικό πολιτιστικό προσανατολισμό. Τέλος, δύο εντυπωσιακές παραστάσεις χορού φλαμένκο θα αναδείξουν το πάθος και την εκφραστικότητα αυτής της τέχνης.

Παράλληλα, θα λειτουργήσουν εργαστήρια χειροτεχνίας, κατασκευής φλαμένκο κιθάρας ή ενός φλαμένκο φορέματος, αλλά και εργαστήρια Πολυφωνικού τραγουδιού, κρουστών, χορού Ταραντέλας, παραδοσιακής μαγειρικής και βέβαια παραστάσεις μουσικής, χορού, κουκλοθέατρου για ενήλικες και αφήγησης παραμυθιού.

Και για όσους επιθυμούν να ζήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία, το φεστιβάλ προσφέρει δυνατότητα κατασκήνωσης κατά τη διάρκειά του, επιτρέποντας έτσι στο κοινό να αναπνεύσει και να ζήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία φλαμένκο συνύπαρξης.

Το πρόγραμμα του MOVIMENTOS – ΜΕΤΑΚINHSH:

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τη Lamia Bedioui

Janas, οι νεράιδες των Νήσων. Τραγούδια από τη Σαρδηνία και άλλα νησιά της Μεσογείου, ώρα έναρξης 8μ.μ.

ΜΑΤΖΟΥΝΙΑ

H μουσική παρέα που της αρέσει να παίζει στη μέση του χορού μας προσκαλεί σε ένα γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, ώρα έναρξης 10 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Εργαστήρι κρουστών με τον Solis Barki

Ο Σόλης Μπαρκή γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μουσικός, κωμικός ηθοποιός και ασχολείται με την εικονογράφηση και τα κόμικς. Έχει διδαχθεί Μεσογειακά, Περσικά και Αφρικάνικα κρουστά από τους Μιχάλη Κλαπάκη και Λευτέρη Γρηγορίου. Ειδικεύεται σε μια ευρεία ποικιλία κρουστών οργάνων από όλο τον κόσμο όπως και άλλους τύπους μουσικών οργάνων όπως το ντιντζεριντού, με τα οποία δημιουργεί πλούσια ηχοχρώματα και ζωντανές εικόνες. Ώρα έναρξης 11 π.μ.

ΟΜΙΛΙΑ ΕΚΛΑΙΚΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΛΕΞΗ με τον PEP BELTRAN RAMIREZ από τη Βαλένθια της Ισπανίας ώρα έναρξης 8 μ.μ.

ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ με τη Γεωργία Καλλέργη και τον Αλέξανδρο Τσιμέκα  ώρα έναρξης 9 μ.μ.

Η Γεωργία Καλλέργη (παραμυθού) και ο Αλέξανδρος Τσιμέκας (μουσικός) έρχονται να μοιραστούν μαζί μας την κοινή εμπειρία της ύπαρξης μέσα από τα λαϊκά παραμύθια.

Θα ψάξουν να βρουν τη “βούλα του φιδιού”, θα κάψουν “το φτερό του μέρμηγκα”, θα περάσουν την “αλογότριχα από το βελόνι” και ίσως ανακαλύψουν την πηγή με “τ’ αθάνατο νερό”…

Ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια από την παράδοση της Τυνησίας με την Τυνήσια τραγουδίστρια και αφηγήτρια Lamia Bedioui ώρα έναρξης 10 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

WORKSHOPS HOLA FLAMENCO:

Workshop (clapping), με τους Andreij Vijicic / Bulerias, Festeras / Palmas y Jaleos, ώρα έναρξης 10 π.μ.

Workshop (dance), με τους Francesca Grima / Fiesta por Bulerias, ώρα έναρξης 11 π.μ.

Workshop por Tangos, Esteban Murillo / Singing, ώρα έναρξης 1 μ.μ.

Workshop (clapping), Andreij Vijicic / Bulerias, Festeras / Contratiempos, ώρα έναρξης 5 μ.μ.

Workshop (dance), Francesca Grima / Guajiras con abanico, ώρα έναρξης 6 μ.μ.

Cucina Povera Κουζίνα των Πτωχών της Μεσογείου με τον PEP BELTRAN RAMIREZ, ώρα έναρξης 8.30 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

WORKSHOPS HOLA FLAMENCO:

Workshop (clapping), με τους Andreij Vijicic / Bulerias, Festeras / Palmas y Jaleos, ώρα έναρξης 10 π.μ.

Workshop (dance), με τους Francesca Grima / Fiesta por Bulerias, ώρα έναρξης 11 π.μ.

Γιώργος Χριστοδουλάκης / History of Flamenco, ώρα έναρξης 1 μ.μ.

Workshop (clapping), Andreij Vijicic / Bulerias, Festeras / Contratiempos, ώρα έναρξης 5 μ.μ.

Workshop (dance), Francesca Grima / Guajiras con abanico, ώρα έναρξης 6 μ.μ.

Παράσταση από την ομάδα Vivirdelaire «Οι περιπέτειες του Tirant lo Blanch (σε  ελεύθερη απόδραση!)», ώρα έναρξης 20.30, διάρκεια 50 λεπτά

Γραμμένο στα καταλανικά από τον Βαλενθιάνο Joanot Martorell το 1460, το “Tirant lo Blanch” θεωρείται το πρώτο σύγχρονο μυθιστόρημα. Το “Tirant lo Blanch” είναι ένα ιπποτικό μυθιστόρημα, με μάχες και ρομαντικούς άτυχους έρωτες. Αφηγήσεις, τραγούδια (μεσαιωνικά παραδοσιακά της Καταλονίας), εικόνες (auca και romances de ciego, kamishibai) και χρήση κούκλας (pupis sicilianos).

Μια ολοκληρωμένη παράσταση που θα μας φέρει πιο κοντά σε μια εποχή που το Βασίλειο της Αραγονίας κυριαρχούσε στη Μεσόγειο. Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και εφήβους.

Cucina Povera Greca Κουζίνα των Πτωχών της Μεσογείου με τον PEP BELTRAN RAMIREZ, ώρα έναρξης 9.30 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

1ο  Εργαστήριο Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού  με τον Δάσκαλο Ευάγγελο Κώτσου και τα μέλη της ομάδας του Πολυφωνικού της Ηπείρου, ώρα έναρξης 6 μ.μ.

2ο Εργαστήριο “Οι ήχοι της παράδοσης” – (ο μουσικός κόσμος και οι χοροί της Καλαβρίας του Ιονίου, από τους Gabriele Trimboli, Mico Corapi και Vittoria Agliozzo) ώρα έναρξης 7.30 μ.μ. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στη λαϊκή μουσική της περιοχής του Ιονίου της Καλαβρίας, στους χορούς και τα όργανα που χρησιμοποιούνται και στη χρήση τους στις γιορτές της τοπικής κοινότητας αλλά και στις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ της Ξενιτιάς, του Έρωτα καθώς και ιστορικά  ώρα έναρξης 9μ.μ.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑSynántisi Mico Corapi και Vittoria Agliozzo ώρα έναρξης 10μ.μ.

“Synántisi” (από την ελληνική λέξη ”συνάντηση”)

Δύο ψυχές από τον Νότο, (αυτός από την Καλαβρία και εκείνη από τη Σικελία) Παρουσιάζουν μια συναυλία με παραδοσιακούς ήχους και μουσικές από τη νότια Ιταλία: τραγούδια της δουλειάς και της αγάπης. Μπαλάντες σε μια γιορτή ηχοχρωμάτων της Μεσογείου με φωνές και αυθεντικά μουσικά όργανα: chitarra battente, tamburelli, maranzano και cimbali. Μουσική, τραγούδια και χορός. Διαφορετικές γλώσσες που συναντιούνται σε ένα συναρπαστικό ταξίδι.

ΤΡΙΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΑΡΑΝΤΕΛΑΣ – MICO CORAPI & VITTORIA AGLIOZZO Ο Νότος της Ιταλίας…. Μάθημα ταραντέλας ώρα έναρξης 6 μ.μ.

Οι χοροί της Νότιας Ιταλίας είναι χοροί ζευγαριών που χορεύονται από μια ομάδα ανθρώπων σε κύκλο, σε γιορτές των δρόμων, σε γάμους, και σε στιγμές χαράς και διασκέδασης. Η δύναμή τους είναι η χάρη που έχουν να δημιουργούν με απλές κινήσεις επικοινωνία πέρα από λέξεις και γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος θα ασχοληθούμε με τα βήματα, τη χρήση των κρουστών, τη δυναμική και τις χειρονομίες της Ρizzica salentina, της tamurriata campana και του “Sonu a ballu” Cabrese.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ – “ΜΙΑ OIKΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ”  ώρα έναρξης 7.30 μ.μ.

Η Αφήγηση των ιστοριών μας κάνει ανθρώπους. Ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε, για να ακούει και να αφηγείται  με λέξεις!

Αλλά…τι ξέρουμε για τις ιστορίες; Πώς γεννιούνται; Πώς αναπαράγονται; Ποιο είναι το φαγητό σας; Πού κρύβονται ή καταφεύγουν; Έχουν εξαφανιστεί κάποιες ιστορίες; Γιατί πεθαίνουν; Μαζί θα προσπαθήσουμε να βρούμε απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα.  Θα ταξιδέψουμε για να συνθέσουμε μια  «οικολογία ιστοριών».

ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ: CARISTHò ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τους M. Corapi – G. Trimboli – V. Agliozzo, ώρα έναρξης 10 μ.μ.

CARISTHò (Ευχαριστώ, στην ελληνική γλώσσα)

Το  project  «Caristho» παρουσιάζει τραγούδια και παραδοσιακές μπαλάντες της Καλαβρίας, ειδικότερα από τις περιοχές του Ιονίου, της Τυρρινίας και Γκρεκάνικα. Το Caristhò» είναι μια έκφραση ευγνωμοσύνης που απευθύνουμε σε όσους στο πέρασμα των αιώνων διατήρησαν την ταυτότητα ενός λαού μέσα από τη μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς.

Τα  όργανα είναι χαρακτηριστικά αυτής της παράδοσης: λύρα, πνευστά (διπλό φλάουτο), zumpettana (αρμονικό φλάουτο), chitarra battente, maranzano, zampogna, κρουστά, φωνές.

Όλα τα εργαστήρια και σεμινάρια είναι με ελεύθερη είσοδο, όμως επειδή είναι περιορισμένος ο αριθμός των συμμετεχόντων απαιτείται κράτηση θέσης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ειδικά για τα workshops του Hola Flamenco Festival, περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσης εδώ.

Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις του 18ου Φεστιβάλ Οίτης στην επίσημη ιστοσελίδα του στο:  www.xwra.gr

Πληροφορίες:
Τηλεφωνικά στα: 22310 51075 & 6936994980

Info:
MOVIMENTOS – METAKINHSH

Παραστάσεις, Εργαστήρια, Διαλέξεις, Μουσική, Χορός, Κινηματογράφος
18ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΙΤΗΣ
Τόπος Τεχνών «Χώρα»
Λελέικα Υπάτης, Φθιώτιδα
Τηλ. 2231051075,6936994980
e-mail:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.xwra.gr

Σε συνδιοργάνωση με:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.)

Δήμος Λαμιέων

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση