Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Πόθεν Έσχες-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υπόχρεοι

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024 19:46 Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Πόθεν Έσχες-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υπόχρεοι

Αλλαγές στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων του ν.5026/2023 – Τοποθέτηση αλλοδαπού ανηλίκου σε ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια -Αναψηλάφηση λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Εναρμόνιση με τον ν.4624/2019 της χρήσης πληροφοριών από τις Κοινές Ομάδες Έρευνας και κατά την εκτέλεση Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας – Άλλες διατάξεις» με το οποίο έρχονται μεταξύ άλλων οι παρακάτω αλλαγές:

  • Θα γίνεται προσυμπλήρωση των δηλώσεων με άντληση όλων των δεδομένων από τους αρμόδιους φορείς ( όπως από ΑΑΔΕ, τράπεζες ) και ξεχωριστή υποχρέωση υποβολής για τις ή τους συζύγους-συντρόφους των υπόχρεων, ακόμη και για τις διαζευγμένες/διαζευγμένους.
  • Δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες για τους υπόχρεους με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, pothen.gr.
  • Προσυμπληρωμένες θα εμφανίζονται οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Υπενθυμίζεται πως αυτό ισχύει  και για τις φορολογικές δηλώσεις.
  • Τα στοιχεία που θα συμπληρώνονται αυτόματα θα αντλούνται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου οι υπόχρεοι να μην χρειάζεται να συγκεντρώνουν μια σειρά από δικαιολογητικά.
  • Θα είναι η αυτοτελής υποχρέωση των συζύγων η οποία θα θεμελιώνεται αποκλειστικώς και μόνο στη σχέση που τους συνδέει προς τον υπόχρεο. Αφορά θα  στις περιπτώσεις σύμφωνου συμβίωσης ή εν διαστάση, ανεξάρτητα αν είναι Έλληνες πολίτες, αν διαμένουν μόνιμα ή όχι στην Ελλάδα, αν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος ή μη, αν ο γάμος τελέστηκε ή αν το σύμφωνο συμβίωσης συνήφθη στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή.
  • Θα χορηγείται ΑΦΜ ειδικού σκοπού ακόμη και σε άτομα που δεν το διαθέτουν προκειμένου να κάνουν την δήλωση.
  • Οι υπόχρεοι θα υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες  ετησίως, όσο διαρκεί η θητεία της δραστηριότητας ή διατηρείται η ιδιότητα των υπόχρεων, καθώς και για 2 έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας, με την τελική δήλωση να αφορά στο έτος χρήσης που έπεται της απώλειας της ιδιότητας.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ

Πηγή: enikonomia.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση