Φαράγγι της Σαμαριάς: «Δεν υπήρχε το προμήνυμα για ακραίο καιρικό φαινόμενο που δημιούργησε σίφουνες», λέει ο Λέκκας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024 10:32 Φαράγγι της Σαμαριάς: «Δεν υπήρχε το προμήνυμα για ακραίο καιρικό φαινόμενο που δημιούργησε σίφουνες», λέει ο Λέκκας

Τη θέση ότι δεν υπήρξε κανένα προμήνυμα για το σχεδόν ακραίο, όπως το χαρακτήρισε, καιρικό φαινόμενο με έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε την Τετάρτη (18.09.24) στο φαράγγι της Σαμαριάς, με αποτέλεσμα τον θάνατο μίας 35χρονη τουρίστρια έπειτα από πτώση βράχου, εξέφρασε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος έχει μεταβεί στην Κρήτη προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, το φαράγγι ενέχει υψηλό κίνδυνο που «πρέπει να το αποδεκτούμε», σημειώνοντας πως η επίσκεψή του στο σημείο όπου έχασε τη ζωή της η 35χρονη τουρίστρια γίνεται στο πλαίσιο της μείωσης της έκθεσης σε αυτόν τον κίνδυνο.

Βασική προτεραιότητα της αυτοψίας στο σημείο είναι «να δούμε πώς έχει διαμορφωθεί μέσα στο φαράγγι από την έντονη βροχόπτωση χθες το μεσημέρι» ανέφερε ο σεισμολόγος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν σημειωθεί πολλές καταπτώσεις και κατολισθήσεις σε ένα μεγάλο μήκος του φαραγγιού.

Ήταν ένα τοπικό καιρικό φαινόμενο 

Ερωτηθείς ο σεισμολόγος γιατί οι αρμόδιες Αρχές δεν προχώρησαν στο κλείσιμο του φαραγγιού, όπως έγινε και στο ναυάγιο της Ζακύνθου, ξεκαθάρισε πως στην περιοχή ξέσπασε ένα τοπικό καιρικό φαινόμενο, σχεδόν ακραίο, για το οποίο δεν υπήρχε κανένα προμήνυμα. 

«Δεν μπορούσε να προβλεφθεί, καθώς δεν υπήρχε στη γενική πρόγνωση του καιρού» είπε για να συμπληρώσει πως έντονη βροχόπτωση με μεγάλη ραγδαιότητα εκδηλώθηκε στο θαλάσσιο χώρο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν, μεταξύ άλλων, σίφουνες. 

«Ήταν ένα τοπικό φαινόμενο που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποφευχθεί» ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ευθύμη Λέκκα, πολύ δύσκολα οι αρμόδιες Αρχές κλείνουν ένα χώρο με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον. «Στο ναυάγιο της Ζακύνθου δεν υπήρχαν περιθώρια για αδράνεια, συνεπώς το κλείσαμε. Εδώ πρέπει να δούμε αν ο κίνδυνος υπερβαίνει το επίπεδο του αποδεκτού κινδύνου» είπε, σημειώνοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα κλείσει.

Το χρονικό της τραγωδίας

Μία βροχόπτωση μετέτρεψε σε τραγωδία τον περίπατο τουριστών στο Φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη καθώς μία 35χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από πτώση βράχου.

Στην περιοχή την ώρα των ισχυρών φαινομένων βρίσκονταν 1.074 επισκέπτες που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια μετά την κατολίσθηση. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στο στενό σημείο, στο φαράγγι και συγκεκριμένα στις Πόρτες.

πηγή: newsit.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση