Ζελένσκι: Αυτός είναι ο στόχος της εισβολής των Ουκρανών στο Κουρσκ της Ρωσίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2024 09:48 Ζελένσκι: Αυτός είναι ο στόχος της εισβολής των Ουκρανών στο Κουρσκ της Ρωσίας

Αποσκοπεί στη δημιουργία νεκρής ζώνης για την προστασία της χώρας του.

Ο Βολιντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η στρατιωτική εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας για την αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων της Μόσχας στα σύνορα.

Είναι η πρώτη φορά που ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε με σαφήνεια τον στόχο της επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, σημειώνει ο βρετανικός Guardian.

Προηγουμένως, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αποσκοπούσε στην προστασία των κοινοτήτων στη συνορεύουσα περιοχή Σούμι από τους συνεχείς βομβαρδισμούς.

Στη νυχτερινή του ομιλία την Κυριακή, ο Ζελένσκι τόνισε: «Η κύρια αποστολή μας στις αμυντικές επιχειρήσεις είναι πλέον να καταστρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας και να πραγματοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αντεπιθέσεις.

Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στο έδαφος του επιτιθέμενου – την επιχείρησή μας στην περιοχή του Κουρσκ».

Μέχρι τώρα, το Κίεβο είχε δηλώσει ελάχιστα για τους στόχους της προέλασής του στη Ρωσία με άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη επίθεση στη χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αιφνίδια αυτή κίνηση έπιασε το Κρεμλίνο απροετοίμαστο και οδήγησε στη σύλληψη εκατοντάδων αιχμαλώτων και στην κατάληψη δεκάδων χωριών, αναφέρει ο Guardian.

Οι Ουκρανοί διείσδυσαν βαθιά στην περιοχή του Κουρσκ από πολλές κατευθύνσεις, αντιμετωπίζοντας μικρή αντίσταση και σπέρνοντας χάος και πανικό, καθώς δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν την περιοχή.

Ο ουκρανός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, ισχυρίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις του είχαν προχωρήσει σε βάθος 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή, αν και δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα πόσο έδαφος ελέγχουν πραγματικά οι Ουκρανοί.

Αναφερόμενος στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, ο Ζελένσκι επισήμανε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «πέτυχαν καλά και απαραίτητα αποτελέσματα».

Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου έχει παρατηρήσει ότι η ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ είχε προχωρήσει σε έκταση 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων κατά τις πρώτες έξι ημέρες της.

Η εισβολή αυτή έπληξε κυρίως απροετοίμαστες, ανεπαρκώς εξοπλισμένες και υποστελεχωμένες ρωσικές αμυντικές θέσεις στα σύνορα, ανέφερε η αμερικανική δεξαμενή σκέψης στην ημερήσια έκθεσή της για τη σύγκρουση.

Η Ουκρανία συνέχισε να σημειώνει ταχείες προόδους στο Κουρσκ «μετά την ανάπτυξη ρωσικών ενισχύσεων στην περιοχή», προσθέτει.

Την Κυριακή, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έπληξε και δεύτερη βασική γέφυρα στην περιοχή του Κουρσκ, επιδιώκοντας να διακόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού της Μόσχας. «Μείον άλλη μία γέφυρα», δήλωσε ο διοικητής της ουκρανικής αεροπορίας, Μίκολα Ολεσούκ, στο Telegram, δημοσιεύοντας εναέριο βίντεο από μια έκρηξη σε γέφυρα κοντά στην πόλη Ζβαννόε της Ρωσίας.

Η αεροπορία συνεχίζει να στερεί από τον εχθρό τις δυνατότητες ανεφοδιασμού με ακριβείς αεροπορικές επιθέσεις», πρόσθεσε.

Πηγή: newsbeast.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση